04252024štv

Bálint Kišš, futbalový rozhodca: “Je potrebné mať sny...moje ambície sú, etablovať sa v najvyššej súťaži.”

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

PLÁŠŤOVCE 20. marca 2021 - Súčasťou futbalových duelov sú nepochybne rozhodcovia, ktorí veru občas dostanú toľko kritiky ako máloktorý hráč na ihrisku, a možno ten hráč v danom zápase urobil viac chýb ako rozhodca. V hľadisku čo divák to „odborník“ na pravidlá futbalu a veru páni v čiernom to veľakrát nemajú ľahké. Po dlhšej dobe sa podarilo len 25-ročnému Bálintovi Kiššovi z Plášťoviec dostať sa na nominačnú listinu rozhodcov Slovenského futbalového zväzu a tak má možnosť rozhodovať zápasy Fortuna ligy a tak isto aj stretnutia v 2. lige.

Bálint Kišš, futbalový rozhodca: Je potrebné mať sny...moje ambície sú, etablovať sa v najvyššej súťaži.

Bálint Kišš s Romanom Slyškom, bývalým dlhoročným rozhodcom.

V poslednej dobre sa stále viac mladíkov z okresu Levice snaží presadiť na poli futbalového rozhodcu. Čo Vás viedlo k tomu, že ste sa upísali tomuto náročnému „povolaniu“?

V momente, keď človek zistí, že to už asi nedotiahne do Premier league, či La Ligy, začne hľadať možnosti, ktoré by ho mohli doviesť na úroveň, ktorú by ako hráč nedosiahol. Práve vtedy som narazil na plagát Oblastného futbalového zväzu (ObFZ) Levice, na ktorom inzerovali nábor rozhodcov a tak to začalo.

Ako dlho ste futbalový rozhodca?

Ak si dobre spomínam, tak od jesene 2012. Na kurz rozhodcu som sa prihlásil až v septembri.

Začiatok Vašej rozhodcovskej kariéry začal inzultáciou. Ako si spomínate s odstupom času na ten zápas?

Bol to jeden z najťažších momentov, ktoré som ako rozhodca zažil. Bol to môj prvý zápas dospelých a navyše som bol na zápas delegovaný, čo asi tiež dopomohlo domácim, aby ma dávali pod čo najväčší tlak. Vo mne tento zápas nezanechal hlbokú stopu, keďže som robil všetko podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a navyše som vážne ani nepochybil. Bola to situácia, ktorú dodnes nechápem, ako mohla vyvrcholiť až k inzultácií. Samozrejme, aj toto beriem ako súčasť mojej kariéry, ktorá ma posunula tam, kde som teraz.

Bálint Kišš, futbalový rozhodca: Je potrebné mať sny...moje ambície sú, etablovať sa v najvyššej súťaži.

Ján Kozák a Bálint Kišš.

Postupne ste zbierali skúsenosti v okrese, aj v kraji a stále sa viac a viac hovorí, že to môžete dotiahnuť až do Fortuna ligy. Ako vnímate tieto ohlasy?

Nemám o tom vedomosť, že by ma niekto „videl“ vo Fortuna lige. Práve naopak, dlho som sa cítil ako outsider, aj keď s odstupom času musím poďakovať všetkým funkcionárom ObFZ Levice, ktorí mi verili. Prvé ohlasy o Fortuna lige prišli až po niekoľkých vydarených zápasoch v 2. lige. Chcem len podotknúť, že je potrebné mať sny, ale zároveň si nikto nemôže myslieť, že po niekoľkých vydarených zápasoch môže rozhodovať Fortuna ligu, tá nie je pre každého.

Tak ako futbalisti majú svoj najlepší zápas, tak aj rozhodcovia sa radi vracajú k svojmu najlepšiemu výkonu. Ktorý zápas Vám v tomto smere tak najviac utkvel v pamäti?

Myslím si, že tie zápasy mi utkveli v pamäti kvôli emocionálnemu náboju a nie kvôli výkonu v danom zápase. Jeden z takých bol posledný zápas v 5. lige, kde som sa lúčil s kolegami, s ktorými som brázdil ihriská dlhé dva roky. Najpamätnejší je asi prvý Fortuna ligový zápas, to bolo také zadosťučinenie za tie roky driny.

Samozrejme, sú aj také duely, na ktoré by človek najradšej zabudol, vo Vašom prípade je to ako?

Je to prirodzená súčasť života, že nie vždy sa darí a sú dni lepšie a rovnako aj horšie. Vyššie spomenutý zápas, ktorý skončil s inzultáciou, a potom zápas Šaľa s Prievidzou v 3. lige ktorý mal veľký ohlas po západnom Slovensku, tak isto prvá zastavená činnosť a mohol by som pokračovať. Beriem to ako súčasť profesie, ktorú vykonávam a snažím sa poučiť z chýb, ktoré som v minulosti urobil.

Bálint Kišš, futbalový rozhodca: Je potrebné mať sny...moje ambície sú, etablovať sa v najvyššej súťaži.

Bálint Kišš s maďarským kolegom Istvánom Vadom.

Pôsobíte vo Fortuna lige, máte za sebou niekoľko stretnutí ako hlavný arbiter, splnil sa Vám Váš sen?

Hovoril som o tom, že je potrebné mať sny. Jeden z nich bol aj zápas v najvyššej súťaži.

Máte vzor na zelenom trávniku?

Myslím si, že všetci majú niekoho, koho štýl sa im páči. Môj veľký vzor bol bývalý maďarský rozhodca Viktor Kassai, no teraz sa skôr snažím, z každého zobrať si, čo sa mi páči a tým si vytváram svoj vlastný štýl.

Máte to dobre našliapnuté, ste mladý a ešte veľa zápasov pred sebou. Je Vašim cieľom dostať sa na nominačnú listinu FIFA?

Listina FIFA je pre päť najlepších rozhodcov z celej krajiny. Bola by to pekná predstava, patriť medzi nich, ale momentálne sú moje ambície, etablovať sa v najvyššej súťaži.

Pevne veríme, že sa Vám čo najviac bude dariť v najvyššej súťaži. Čo by ste odkázali svojim mladším kolegom, ktorí ešte dnes váhajú, aby sa stali futbalovým rozhodcom?

Často počujem od ľudí, že by podobnú profesiu nemohli robiť kvôli nadávkam a zlému sociálnemu postaveniu rozhodcov v spoločnosti. Verte mi, ak som na to mal ja, majú na to všetci. Je to ale beh na dlhú trať, nikto nemôže očakávať, že za päť rokov bude rozhodovať Ligu Majstrov. Ale z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že zavolať na komisiu rozhodcov ObFZ LV bolo jedno z mojich najlepších rozhodnutí v živote.

Zdroj: J. Jančo, foto: archív Bálinta Kišša

Prečítajte si aj:

Páči sa Vám práca Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT? Podporte nás

Cieľom portálu Leviceonline.sk a regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT je prinášať Vám aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá a ďalšie užitočné a praktické informácie, ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas najmä z okresu Levice a blízkeho okolia.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť nás môžete poukázaním akejkoľvek sumy na účet nášho občianskeho združenia Regionline.sk:

Slovenská sporiteľňa IBAN:
SK37 0900 0000 0051 5918 8001

konštantný symbol:
0558

FIRMY a ŽIVNOSTNÍCI POZOR! VÝHODNÁ REKLAMA NA LEVICEONLINE.SK a TVTEKOVHONT TU.

TERAZ AKCIA! Objednajte si u nás reklamu na určité obdobie a získate ju na 2x dlhšie!

Výhodná reklama na Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT
TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont
Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre