04262024pia

Jozef Šaliga, predseda ŠTK ObFZ Levice: Cieľom je odohrať aspoň polovicu stretnutí s možným štartom v máji

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE/VEĽKÉ TUROVCE 9. marca 2021 - Amatérske futbalové súťaže sú už mesiace bez majstrovských zápasov. Začiatkom marca sa zvyčajne začína jarná časť, žiaľ už rok nás bičuje koronavírus, a tak sú aj fanúšikovia futbalu odrezaní od svojich mužstiev. Dnes dať jednoznačnú odpoveď na niektoré otázky nedokáže ani ten najväčší optimista futbalu v okrese. Predseda Športovo technickej komisie Oblastného futbalového zväzu (ŠTK ObFZ) Levice Jozef Šaliga nám priblížil, čo to z futbalovej kuchyne a ako to vidí on.

Jozef Šaliga, predseda ŠTK ObFZ Levice: Cieľom je odohrať aspoň polovicu stretnutí s možným štartom v máji

“Všetci denno-denne sledujeme aktuálnu zdravotnú situáciu, my, futbaloví funkcionári aj z nášho "futbalového" pohľadu. Je asi každému jasné, že situácia nie je priaznivá. Dohratie kompletnej sezóny 2020/2021 je nemožné. Vedú sa dohady, ako by to mohlo vyzerať po reštarte súťaží, ak vôbec nejaký reštart bude. Netrpezlivo sme čakali na Covid-automat pre šport, ktorý uzrel svetlo sveta tento týždeň. Vychádzajúc z tohto materiálu je možné konštatovať, že organizácia športového podujatia vo futbale bude možná v žltej fáze, to znamená futbalový zápas odohráme najbližšie v tejto fáze. Mal by to byť stav zhruba na úrovni vlaňajšieho septembra,“ hovorí Šaliga.

Tréningy podľa Covid-automatu by mali byť povolené už aj v červenej fáze pri dodržaní prísnych hygienických opatrení. “Po piatich mesiacoch nečinnosti už aj to je povzbudzujúca informácia. Ak by som mal prezentovať svoj osobný názor, ktorý vychádza jednak z tohto materiálu, aktuálnej zdravotnej situácie, zo znenia momentálne platných športových noriem, tak mi to vychádza tak, že v optimálnom prípade by sme mohli vybehnúť na zelené trávniky súťažne niekedy v máji. Platí to pre okres. Reštart krajských súťaží podľa Covid-automatu pre šport je ťažko predstaviteľný, keďže sa píše o možnosti odohrať stretnutia len medzi okresmi rovnakej farmy Covid-automatu. A momentálne vidíme, že možno polovica okresov západokraja je v čiernej fáze. Keďže životnosť predpisov a pravidiel v našich končinách nie je dlhá, možno zajtra už všetko bude inak a moje úvahy budú bezpredmetné,“ dodal predseda ŠTK ObFZ Levice.

V ďalšej časti sme sa pozastavili nad záujmom klubov o dianie okolo futbalu. “Každý deň mi volá minimálne jeden klubový funkcionár. Väčšinou sám sebe aj odpovie na otázku “Ako ďalej?” V tejto chvíli to nikto nevie. Minimálny cieľ je odohrať aspoň polovicu stretnutí súťažného ročníka, aby sme mali aspoň nejaké poradie v súlade so Súťažným poriadkom. V opačnom prípade súťažný ročník bude anulovaný. K tomu, aká by mohla byť forma pokračovania v prípade priaznivej situácie, by bolo v tejto chvíli ťažké sa vyjadriť. Ideálne by bolo postupovať jednotne na úrovni regiónov a oblastí. Ak by to nebolo možné, ObFZ Levice si určite vypracuje logický scenár na pokračovanie vlastných súťaží,” zhrnul predseda ŠTK.

Jozef Šaliga, predseda ŠTK ObFZ Levice: Cieľom je odohrať aspoň polovicu stretnutí s možným štartom v máji

Po skončení súťažného ročníka 2020/21 sa mala uskutočniť reorganizácia krajských futbalových súťaži. “Na základe Komuniké zo zasadnutia Výkonného výboru SFZ zo dňa 2.marca 2021 môžeme konštatovať, že SFZ odporúča posun reorganizácie III. líg a II. dorasteneckej ligy o jeden súťažný ročník. Tento návrh má odsúhlasiť Konferencia SFZ, ktorá by sa mala konať 30.apríla 2021,” vysvetlil Šaliga.

Pri všetkej úcte k dospelým, nesmieme zabudnúť ani na mládež. “Kto ma pozná, vie, že mládežnícky futbal je mojou srdcovou záležitosťou. Osobne trénujem dva mládežnícke tímy a s obavami očakávam, čo bude po eventuálnom reštarte súťaží, koľko detí sa mi "stratí" po Covide. Deti ešte nemajú tie futbalové návyky ako my, "starí lišiaci", pre ktorých je pokračovanie vo futbale samozrejmosťou. Bude to obrovský celospoločenský problém, musíme veriť, že v úzkej spolupráci s rodičmi sa nám podarí zabezpečiť chod mládežníckych tímov aj v budúcnosti. Bol by som rád, ak by sme mládežnícke súťaže dokázali dohrať. V kategórii prípraviek je to najreálnejšie, tam potrebujeme len zhruba mesiac na dokončenie. U žiakov a dorastu je to tiež možné, tam by sme potrebovali zhruba dva mesiace na dohratie pri trocha intenzívnejšom režime. Realita je taká, že budeme vďační za každý jeden odohraný zápas,” povedal futbalový funkcionár.

Na záver nášho rozhovoru sme pána predsedu požiadali, aby vyslovil svoje tajné prianie, aj keď verejne a nahlas. “Tajné prianie? Budem skromný, aby sme sa mohli stretnúť na ihriskách ešte v jarnej časti, aj keby to mali byť len priateľské zápasy. Futbal na okresnej úrovni sa mení, aj bez Covidu. V prípravnom období sa častokrát tešíme, keď sa nám podarí zabezpečiť súpera. Pár rokov dozadu sme si ešte vyberali, s kým si chceme zahrať. Vidno to aj v majstrovských stretnutiach, atmosféra je priateľskejšia, kľudnejšia, jednoducho sa tešíme, že si môžeme zahrať. Nie je taký tlak na postup a zostup ako v minulosti, v posledných ročníkoch väčšinou postupuje hocikto, kto o to má záujem. Suma-sumárum, futbal nám veľmi chýba. Z tohto miesta vyzývam kluby, aby vydržali v tejto ťažkej dobe, aby sme sa čoskoro mohli stretnúť na zelených trávnikoch. Pozdravujem všetkých futbalových funkcionárov, hráčov, rozhodcov a fanúšikov. Športu zdar a futbalu zvlášť,“ uzavrel predseda ŠTK ObFZ Levice.

Zdroj: j.janco, foto: Jozef Šaliga

Prečítajte si aj:

Páči sa Vám práca Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT? Podporte nás

Cieľom portálu Leviceonline.sk a regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT je prinášať Vám aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá a ďalšie užitočné a praktické informácie, ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas najmä z okresu Levice a blízkeho okolia.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť nás môžete poukázaním akejkoľvek sumy na účet nášho občianskeho združenia Regionline.sk:

Slovenská sporiteľňa IBAN:
SK37 0900 0000 0051 5918 8001

konštantný symbol:
0558

FIRMY a ŽIVNOSTNÍCI POZOR! VÝHODNÁ REKLAMA NA LEVICEONLINE.SK a TVTEKOVHONT TU.

TERAZ AKCIA! Objednajte si u nás reklamu na určité obdobie a získate ju na 2x dlhšie!

Výhodná reklama na Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT
TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont
Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre