04272024sob

Bývalá židovská škola v centre mesta Levice bude zrekonštruovaná z nórskych fondov

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 14. januára 2021 - Bývalá židovská škola v centre mesta Levice bude zrekonštruovaná z nórskych fondov. Ako informovala Adriana Macáková z Mestského úradu v Leviciach, Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky ako Správca programu Kultúra, financovaného z Finančného mechanizmu EHP 2014 – 2021 schválilo žiadosť o poskytnutie grantu na rekonštrukciu bývalej židovskej školy s názvom "Obnova národnej kultúrnej
pamiatky-židovská škola Levice".

Bývalá židovská škola v centre mesta Levice bude zrekonštruovaná z nórskych fondov

Projekt je jedným z aktuálne podporených projektov z tohto finančného mechanizmu, ktoré sú zamerané na obnovu nehnuteľného kultúrneho dedičstva. "Schválený grant na obnovou národnej kultúrnej pamiatky predstavuje sumu 900.000 eur, pričom celkové oprávnené výdavky prijímateľa nesmú presiahnuť sumu 1.201.216 eur. Zrekonštruovaná židovská škola bude slúžiť ako priestor pre vzdelávanie, kultúrne aktivity, ako centrum tvorivosti mesta a regiónu. Bude to priestor pre usporiadanie workshopov miestnych remeselníkov, lektorské kurzy či pravidelné kurzy remeselnej výroby. V obnovených priestoroch budú mať občania mesta Levice možnosť tráviť svoj voľný čas pri rôznych kultúrnych podujatiach či v kaviarni, ale tiež sa aktívne zúčastňovať na workshopoch a diskusiách," predstavila koncept projektu Macáková.

Bývalá židovská škola v centre mesta Levice bude zrekonštruovaná z nórskych fondov

Aby sa nestratil pôvodný význam národnej kultúrnej pamiatky, v priestoroch zrekonštruovanej školy bude vytvorená stála expozícia o živote občanov židovskej národnosti v meste a regióne. "Stála expozícia bude prístupná verejnosti a bude vytvorená pomocou najnovších technológií. V "centre tolerancie" bude zriadená stanica pre virtuálnu realitu, kde si návštevníci budú môcť pozrieť vizualizáciu virtuálnej reality koncentračného tábora Sereď počas druhej svetovej vojny. Bude to veľmi realistická a silná forma prezentácie, ktorej cieľom je podporiť myšlienku vzájomného spoznávania kultúry, rozdielov a tradícií, ktoré zastavujú predsudky," dodala pracovníčka Mestského úradu v Leviciach.

Bývalá židovská škola v centre mesta Levice bude zrekonštruovaná z nórskych fondov

K zámeru rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky sa ešte v roku 2019 uskutočnila verejná diskusia o projekte, kde zástupcovia mesta a zainteresovaných strán predstavili verejnosti podrobnosti o navrhovanej pamiatkovej obnove. "Účastníci odporučili obnovu tejto kultúrnej pamiatky a vyjadrili potrebu vytvorenia nového zázemia pre organizovanie kultúrnych a vzdelávacích aktivít v meste. Mestské zastupiteľstvo dňa 26. septembra 2019 schválilo Priority mesta Levice na obdobie rokov 2018 - 2022, ktorých súčasťou bola aj realizácia projektu a rekonštrukcia bývalej židovskej školy. Podporu projektu deklaroval aj Nitriansky samosprávny kraj. Bývalá židovská škola má nesmiernu historickú a kultúrnu hodnotu, preto nás veľmi teší, že sa na základe tohto grantu podarí urobiť krok vpred a zrekonštruovať ďalšiu významnú budovu, ktorá v centre mesta chátra, nespĺňa svoj pôvodný účel a jej rekonštrukciou prispejeme k obnove a revitalizácii nášho kultúrneho dedičstva," uzavrela.

Bývalá židovská škola v centre mesta Levice bude zrekonštruovaná z nórskych fondov

zdroj a fotografie: mesto Levice

Prečítajte si aj:

Páči sa Vám práca Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT? Podporte nás

Cieľom portálu Leviceonline.sk a regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT je prinášať Vám aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá a ďalšie užitočné a praktické informácie, ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas najmä z okresu Levice a blízkeho okolia.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť nás môžete poukázaním akejkoľvek sumy na účet nášho občianskeho združenia Regionline.sk:

Slovenská sporiteľňa IBAN:
SK37 0900 0000 0051 5918 8001

konštantný symbol:
0558

FIRMY a ŽIVNOSTNÍCI POZOR! VÝHODNÁ REKLAMA NA LEVICEONLINE.SK a TVTEKOVHONT TU.

TERAZ AKCIA! Objednajte si u nás reklamu na určité obdobie a získate ju na 2x dlhšie!

Výhodná reklama na Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT
TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont
Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre