04262024pia

Región Tekov je popretkávaný múzeami, galériami a ľudovými domami (video)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 16. júna 2020 - Región Tekov je popretkávaný múzeami, galériami a ľudovými domami a ponúka tak možnosť bližšie nahliadnuť do jeho histórie ale i súčasnosti. Vo videu z produkcie Andrej Budai foto - video služby pre Oblastnú organizáciu cestovného ruchu Tekov si môžete pozrieť tieto zaujímavé lokality.

Región Tekov je popretkávaný múzeami, galériami a ľudovými domami (video)

Dom bojovej slávy v Kalnej nad Hronom vznikol na mieste, kde sa počas druhej svetovej vojny rozpútala bratislavsko – brnenská ofenzíva sovietskej armády. Expozícia v ňom poskytuje návštevníkom celkový prehľad o oslobodzovacích bojoch a slúži ako pamätník pre padlých i žijúcich hrdinov.

Ľudový dom "Na Teplici" v obci Rybník pri Leviciach nadchne najmä milovníkov spoznávania dávnych a historických spôsobov života na vidieku.

V obci Čajkov sa nachádza vinohradnícke múzeum, ktoré predstavuje expozíciu historických aj súčasných nástrojov, potrebných na prácu vo vinohrade a na spracovanie hrozna po oberačke. Nechýba tu ani ukážka tekovského kroja, krojovaných bábik a tradičného spôsobu života.

V Pukanci je možné navštíviť expozíciu pukanskej histórie, v ktorej okrem iného spoznáte miestny rozvoj baníctva, remesiel, interiér kuchyne a meštianskej izby. V súčasnosti sú v priestoroch expozície inštalované výstavy „400 rokov školstva v Pukanci“ a „Svadby v Pukanci“.

Neďaleko obce Bohunice sa nachádza jedinečná vysunutá expozícia Tekovského múzea v Leviciach - Vodný mlyn Bohunice. Spoznajte pôvabnú mlynskú usadlosť, postavenú pri miestnom potoku. Vychutnajte si atmosféru dobového života v obytnej a technickej časti, ktorú tvorí mlynica s kompletne zachovanými funkčnými mlynskými strojmi a kolesovňou.

Kúria zo 17. storočia v obci Bátovce takisto stojí za návštevu. Nachádza sa tu malé obecné múzeum, približujúce život v obci v minulosti. Je tu možno vzhliadnuť historické zariadenie sedliackej izby, pracovné nástroje na gazdovstve či vinohradnícky kútik, fotografie na tému Bátovce včera a dnes a rôzne písomné dokumenty z histórie ako i expozícia z histórie školstva a kuriozít socializmu.

Hĺbkové tepovanie sedačiek, kobercov, matracov, áut, postelí

V pamiatkovej rezervácii ľudovej architektúry v obci Brhlovce sa nachádza vysunutá expozícia Tekovského múzea v Leviciach – Skalné obydlia Brhlovce. Ide o unikátnu ukážku osobitej formy ľudového staviteľstva. Domy vytesané do skaly sú zariadené dobovým nábytkom, môžete tu vidieť skalnú letnú kuchynku, komoru či vyhliadkovú terasu, poobdivujte tiež výstavu kamenárskych výrobkov a náradia.

Určite neváhajte pri prehliadke zaujímavostí obce Santovka navštíviť aj novozriadené Múzeum Maďarovskej kultúry a Santovskej vody v obci Santovka. Nájdete ho na miestnom obecnom úrade po ceste k národnej kultúrnej pamiatke „Kúpeľná fylagória“ v priľahlom lesoparku.

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Ľudový dom v obci Jur nad Hronom je muzeálnou expozíciou v pôvodnom sedliackom dome, postavenom na začiatku 19. storočia. Súčasťou expozície je aj dobová izba miestnej školy s výstavou školských pomôcok a máp. Na dvore môžu návštevníci zažiť tradičnú prípravu chleba, upečeného v kamennej peci.

V dedinskom múzeu obce Šarovce môžete okrem jej histórie obdivovať rôzne archeologické nálezy, ktoré dokumentujú vývoj osídlenia obce pred tisíckami rokov, nechýba tu národopisná a aktuálna výstava obce a zaujímavosťou sú bábiky v krojoch Európskej únie."

zdroj, foto a video: Andrej Budai foto - video služby, OOCR Tekov

Podporte projekt celoregionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT

Prečítajte si:

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre