04202024sob

S levickým ACHSAR-om nielen o ich najnovšom CD Septentrionalis

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 23. októbra 2014 – Šesť hudobne naladených talentovaných chalanov a melodický black metal, to je kombinácia a hudobné zoskupenie, ktoré nesie zaujímavý názov ACHSAR.

S levickým ACHSAR-om nielen o ich najnovšom CD Septentrionalis

Anton Kalmancai (gitara & spev), Milan Krištofík (spev), Rado Botka (klávesy), Michal Ág (gitara & spev), Ján Nilaš (basgitara), Martin Sivák (bicie), to je sexteto nadšených muzikantov, ktorí sú zo svojich koncertov známi tým, že do publika „púšťajú“ kapustu, takže ju kľudne môžeme nazvať ako ďalšieho člena kapely. Do skupiny by sme mohli zaradiť aj Petra Pataia (gitara), ktorý je zastupujúcim gitaristom. Tento rok (rok 2014, pozn. redakcia) je však pre kapelu rokom „R“, po dlhom očakávaní im totiž vyšiel ich debutový album, ktorý nesie názov „Septentrionalis“.

S levickým ACHSAR-om nielen o ich najnovšom CD Septentrionalis

Kapela zverejnila aj svoj prvý videoklip ku skladbe „Shadowless“. Video k tejto skladbe režíroval Randy Cold z Cold Craft Company, ktorého si kapela vybrala a ich spolupráca stojí naozaj za to! Debutový album ACHSAR vyšiel 1.6.2014 u Gothoom Productions.

Ich klip ku skladbe „Shadowless“ si môžete pozrieť priamo tu:

Pripomíname, že 1. novembra 2014 bude kapela krstiť svoj debutový album v levickom R klube so začiatkom o 17:00 hod.!

KRST CD skupiny Achsar – Septentrionalis

So skupinou sme sa porozprávali, a to nielen o ich debutovom albume a videoklipe...

Na svete je Váš debutový album pod názvom SEPTENTRIONALIS. Prečo ste si vybrali práve tento názov?

MILAN: Mal som pôvodne rôzne varianty pre názov albumu, ale nakoniec práve Septentrionalis zostal pre nás ako najzaujímavejší a aj najvýstižnejší názov celého diela.

S levickým ACHSAR-om nielen o ich najnovšom CD Septentrionalis

SEPTENTRIONALIS je v latinskom jazyku a znamená to sever, alebo severný. Prečo práve sever, severný?

MILAN: Väčšina príbehu, ktorý máme v našich piesňach sa odohráva práve v severných končinách imaginárnej zeme. Odtiaľ prichádza zlo v podobe síl chaosu. Tam to všetko začína i končí veľkou krvavou bitkou. Tak preto severný.


So vznikom tohto albumu boli dosť naťahovačky, ste s finálnou verziou napokon spokojní?

RADO: Som spokojný na 100%. Septentrionalis má najlepší zvuk v celej histórii Achsaru, sú na ňom naše najlepšie songy, ktoré hrávame na každom koncerte. Celý proces od nahrávania po mixáž, mastering a postprodukciu trval veľmi dlho, ale ako som hovoril každému, kto sa naň pýtal, na dobré sa oplatí počkať, a myslím že Septentrionalis je toho dôkazom.

S levickým ACHSAR-om nielen o ich najnovšom CD Septentrionalis

Nejaké pikošky, zážitky z nahrávania albumu?

RADO: Úsmevných momentov bolo veľa, veľká sranda bola pri nahrávaní zborov, ale aj napríklad keď sme nahrávali zvuky šepkajúceho si davu, zo začiatku to znelo veľmi blbo :D a výkrik v March Of Terror najprv znel ako výkrik pubertálnych adolescentov :D

MILAN: Samozrejme sme si užili kopec srandy, ale boli aj ťažké a stresujúce chvíle, ktoré nám dali zabrať tak jednotlivcom, ako i kapele. Rozhodne to však bola výborná nová skúsenosť.

S levickým ACHSAR-om nielen o ich najnovšom CD Septentrionalis

Album sa skladá z desiatich skladieb. Ako sa volajú a povedali by ste nám o každej z nich niečo, o čom sú?

MILAN: Pokiaľ nerátaš dve, nazvime ich intrá, tak áno, na albume je desať skladieb.
1.) In Regio Septentrionalis je intro, ktoré uvedie poslucháča do príbehu a odhalí čo to o pradávnej legende, ktorá v našom príbehu ožíva.
2.) Glory Ride hovorí o prvej výprave mocnej rytierskej jazdy proti beštiám chaosu. Žiaľ, z tejto výpravy sa nik živý nevráti.
3.) Praedictum Ex Tenebrae – v tejto „medzihre“ môžeme počuť varovné slová muža bez tieňa.
4.) Shadowless je o ústrednej postave príbehu, muž bez tieňa, ktorý prichádza na pomoc mladým národom sveta.
5.) New Heroes Rise – pieseň hovorí o putovaní Shadowless-a a hľadaní 4 hrdinov v rôznych končinách zeme. Od lesov a hôr elfov, cez divoké pláne barbarov a mestá ľudí až do podzemných siení trpaslíkov.
6.) Old Tavern Song je samozrejme o zavítaní družiny do poriadnej krčmy.
7.) Through Waters Untamed – je inštrumentálna skladba, ktorá poslucháča prevedie plavbou po šírom a nespútanom mori spolu s našimi hrdinami.
8.) Lost In Dungeons Of Ungor-Hel je pieseň o putovaní temným podzemím prastarého mesta s trpkým koncom pre Shadowless-a.
9.) In Dark Remembrances pojednáva o pomyselnej ceste do minulosti každej postavy. Hovorí o ľudskom strachu a svedomí po vykonaní zlých skutkov a o tom, ako s nimi musíme niekedy urputne bojovať.
10.) Sign Of Light je o prastarom mocnom meči, ktorý ukrýva nádej na víťazstvo.
11.) March Of Terror je o finálnom pochode chaosu, ktorý sa valí zo severu a ničí a zabíja všetko živé i neživé ako lavína.
12.) Anthem – posledná skladba, v ktorej sa stretnú vo veľkej krvavej bitke armády spojených kráľovstiev a hordy chaosu.

S levickým ACHSAR-om nielen o ich najnovšom CD Septentrionalis

V príbehu albumu je vyobrazené mesto „Ungor-Hel“, do ktorého sa dobrodruhovia vydávajú a kde na nich čakajú rôzne nástrahy. Prečo práve takýto príbeh?

MILAN: Na každej ceste za akýmkoľvek cieľom predsa vždy čakajú nástrahy, s ktorými sa treba popasovať. V tomto prípade je to podzemný labyrint. Napokon, čo by to bolo za fantasy bez poriadneho dungeonu :D

S levickým ACHSAR-om nielen o ich najnovšom CD Septentrionalis

Avizovali ste, že celý album by mal byť ako jeden príbeh, teda každá skladba mala na seba nadväzovať. Je to napokon tak?

MILAN: Samozrejme, tohto zámeru sme sa držali a piesne spolu rozprávajú ucelený príbeh.

S levickým ACHSAR-om nielen o ich najnovšom CD Septentrionalis

Akým spôsobom a kde je možné dostať sa k Vášmu albumu? Vypočuť si ho, zakúpiť...

RADO: Septentrionalis sa dá vypočuť na našej bandzone stránke www.bandzone.cz/achsar a samozrejme máme dva oficiálne klipy (live video In Dark Remebrances a music video Shadowless, oba od Randy Cold) a pomaly uploadujeme ďalšie songy, aby si ho každý mohol najprv vypočuť a rozhodnúť sa, či si ho kúpi alebo nie. Keď už sme pri kúpe, náš album je dostupný v elektronickom obchode vydavateľstva Gothoom Prod. na www.gothoomshop.com, prípadne priamo u nás cez našu FB page www.facebook.com/achsarofficial, prípadne osobne na koncerte.

Pozrite si ACHSAR - In Dark Remembrances (live videoclip) tu:

S levickým ACHSAR-om nielen o ich najnovšom CD Septentrionalis

V niektorých Vašich skladbách je dosť zložité zachytiť konkrétne slová. Je to zámer?

MILAN: Je to jednoducho taký typ spevu. Či už sa niekomu páči alebo nie, je druhá vec. Ale myslím, že ak má niekto pred sebou texty piesní, tak nie je problém sledovať, čo sa práve spieva a porozumieť.

S levickým ACHSAR-om nielen o ich najnovšom CD Septentrionalis

V klipe piesne Shadowless ste vyobrazení ako drsní bojovníci. Ste v ňom vyobrazení ako tí dobrodruhovia z príbehu albumu?

RADO: Áno i nie. Pomaľovali sme sa, ako to zvykneme robiť na niektorých koncertoch, aby sme sa viac priblížili tématike nášho albumu, ale nebol zámer priblížiť sa každej postave. Postavu hlavného aktéra "muža bez tieňa" si zahral náš kamarát Mišo, ktorému touto cestou ďakujeme!

S levickým ACHSAR-om nielen o ich najnovšom CD Septentrionalis


Ste aj vo svojom reálnom živote takýto bojovníci, že bojujete za svoje presvedčenie, idete si za svojim cieľom, snom?

RADO: Myslím si, že každý z nás je bojovník, keď vstane ráno do roboty. :D Ja s tým mám problém a v mojom prípade je to určite každodenný boj! A to ešte nehovorím o vstávaní po prepitej noci!

MILAN: Keď spomínaš sny, mne sa vydaním tohto CD jeden veľký životný sen splnil. Je to naozaj skvelý pocit. Ale tiež to bol ťažký a dlhý zápas.

S levickým ACHSAR-om nielen o ich najnovšom CD Septentrionalis

Čo je vlastne Vašim veľkým hudobným cieľom, snom?

RADO: Moje ciele s Achsar určite nie sú malé. Systematicky sa vypracovať na kapely, ktoré hrajú prvú ligu na SK a pomaly dohnať európsky priemer, aby sme ako kapela boli počúvaní nielen v susedných krajinách, ale aj v severských, v Británii či naopak na východe, kde majú radi tradičné nástroje v metale.

MILAN: U mňa veľmi podobne. Ale musím povedať, že ono aj každá skúška, cesta na koncert, samotné koncerty, prebdené noci nad textami, chvíle strávené s chalanmi a vôbec to, mať kapelu, všetko to je jeden veľký sen, ktorý sa stále deje a napĺňa ma.

S levickým ACHSAR-om nielen o ich najnovšom CD Septentrionalis

Je možné niekde získať kompletné texty Vašich piesní?

RADO: Samozrejme, kúpiš si CD, ktorého obsahom okrem iného sú aj texty.

MILAN: Alebo ich nájdeš aj na stránkach ako bandzone, metal-archives či darklyrics...


Vedie sa polemika, aký štýl hudby vlastne hráte. Ako by ste teda podľa Vás charakterizovali Váš štýl hudby?

RADO: Sme radi za túto polemiku :) Nemám rád škatuľky, nechceme sa radiť do rady, ktorú niekto pred nami vymedzil, ideme si vlastnou cestou a chceme byť čo najviac originálni, aj keď vzhľadom na obrovský počet kvalitných kapiel je niekedy neľahké, vymyslieť niečo, čo už nebolo predtým vymyslené.

MILAN: Achsar metal predsa :D


Chcete niečo svojou hudbou povedať, niečo vyjadriť, upozorňovať na niečo?

RADO: Každý chce svojou hudbou niečo vyjadriť, my chceme našich fanúšikov dostať tak trochu mimo realitu, mimo starostí a povinností a ukázať im náš vlastný svet, v ktorom sila, odvaha a česť znova ožívajú v podobe dobrodruhov, ktorí sa vydali zachrániť svet taký, ako ho poznajú.

MILAN: Presne o tom to je. Dať na chvíľu ľuďom slobodu.


Čo plánujete do najbližšej budúcnosti? Makáte na novom albume, či je to všetko ešte vo hviezdach? Prezraďte nám niečo... ;)

RADO: Momentálne sa viac venujeme podpore albumu Septentrionalis, takže hráme koncerty a predávame CD a merch, hlavne aby sme ho dostali ešte viac medzi ľudí. Ale samozrejme, pracujeme aj na novom albume, už máme niekoľko songov hotových a už máme ucelenú predstavu, akým smerom sa tematicky bude uberať.

MILAN: Ja zatiaľ môžem prezradiť, že od témy fantasy neupustíme, ale už sa nebudeme púšťať do takého konceptu ako na Septentrionalis. Skladby budú rozprávať každá svoj vlastný príbeh.


NEZABUDNITE!
V sobotu 1.11.2014 od 17:00 hod. v levickom Erko club-e KRST CD skupiny Achsar – Septentrionalis v rámci koncertu METAL UNLEASHED

Vystúpia tiež: Down To Hell (melodick black metal / Malacky), Ward (symphonic death metal / Žilina), Borderline (alternative death metal / Zlaté Moravce)

KRST CD skupiny Achsar – Septentrionalis
Pozrite si aj:

Levická metalová kapela Achsar dokončila nahrávanie svojho CD

Už štvrté vydanie metalovej smršte Metal Unleashed nesklamalo + fotografie a video

Metal Unleashed III - levická metalová pecka + fotografie

Úspešné pokračovanie metalových radovánok v Leviciach - Metal Unleashed 2

Metal Unleashed v podaní štyroch metalových kapiel + fotografie

Levická kapela Achsar oslavuje ôsme výročie a pripravuje nový album

Rozhovor s Michalom Ágom - Vynorili sa mi mnohé spomienky...

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre