04272024sob

Zdravotníctvo

Čo na prípravu Veľkokapacitného očkovacieho centra v Leviciach naši zástupcovia v NSK?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 14. apríla 2021 - Ako sme už informovali, Nitriansky samosprávny kraj (NSK) pripravuje zriadenie Veľkokapacitného očkovacieho centra (VKOC) v Leviciach. V predchádzajúcom článku o tejto téme sme uverejnili vyjadrenia starostov/starostky obcí a primátorov miest okresu Levice. Zaujímal nás však aj názor našich zástupcov z okresu v NSK.

Čo na prípravu Veľkokapacitného očkovacieho centra v Leviciach naši zástupcovia v NSK?

Oslovili sme podpredsedu NSK Igora Édera ako aj Tibora Csengera, no vyjadrenie sme doteraz obdržali iba od Igora Édera.

Zaujímalo nás, či je vôbec potrebné, zriadiť v Leviciach veľkokapacitné očkovacie centrum vakcíny proti koronavírusu. "Ministerstvo zdravotníctva SR uložilo samosprávnym krajom, zabezpečiť v spolupráci s mestami a obcami koordináciu očkovania vakcínou proti ochoreniu SARS-CoV - 2 v ich územnej pôsobnosti, čo v praxi znamená, že je NSK v spolupráci s mestami a obcami poverený zriadením, koordináciou a organizáciou Veľkokapacitných očkovacích centier na svojom území. V súčasnosti máme aktívne VKOC v Nitre, s kapacitou cca. 3500 očkovancov za víkend, v štádiu príprav pred otvorením sú VKOC v Šali a v Štúrove a sumarizujú sa dáta pre otvorenie VKOC v Leviciach, Nových Zámkoch, ale v prípade potreby aj v ďalších lokalitách," vysvetľuje Éder.

"Samozrejme, je pre nás prioritou, vytvorenie čo najefektívnejšej siete VKOC na území kraja, na druhej strane je však našou povinnosťou, sledovať dopady tak rozsiahleho a bezprecedentného projektu na rozpočet kraja," vyjadril sa podpredseda NSK.

Prečítajte si aj:

Keďže je okres Levice svojou rozlohou najväčším okresom SR, preto si podľa neho zaslúži adekvátnu pozornosť aj pri tvorbe očkovacej stratégie. "Napriek očkovaniu v Nemocnici Agel Levice a regionálnej nemocnici v Šahách sme v prípade potreby pripravení zabezpečiť očkovanie širokej verejnosti v okrese aj vo formáte VKOC v Leviciach. V Nemocnici Agel Levice s.r.o. sa aktuálne očkuje vakcínou Pfizer / Biontech, preto sme vstúpili do rokovaní s vedením nemocnice s možnosťou zriadenia a koordinácie VKOC, ktoré by očkovalo počas víkendov vakcínou AstraZeneca. Tá je určená pre nižšie vekové skupiny ako Pfizer / Biontech (aktuálne 40r+), čo by znížilo tzv. "Vakcinačnú turistiku" do Nitry, či iných spádových oblastí," dodal podpredseda NSK.

Predpokladaná kapacita očkovania vo VKOC Levice bude približne 800 očkovancov za deň a náklady budú vyčíslené podľa zvoleného formátu, ergo podľa veľkosti a kapacity VKOC. "V zmysle rokovaní sa uvažuje o zriadení VKOC priamo v objekte nemocnice, alternatívou by mohol byť priestor, ktorý by v spolupráci ponúklo mesto Levice," priblížil.

Zaujímali nás aj predbežné čísla, teda aké by boli pravdepodobné náklady na zriadenie a prevádzku VKOC. Podľa informácii Igora Édera je na prevádzku VKOC v Nitre vyčlenená suma 860.000 Euro, VKOC Šaľa 290.000 Euro a VKOC Štúrovo 290.000 Euro, všetko z rozpočtu NSK. "Termíny otvorenia ďalších VKOC na území SR ako aj ich efektivita závisia do úzkej miery aj od koordinácie Vyšších územných celkov s MZSR a NCZI, v ktorých kompetencii je správa tzv. „čakárne“, kam sa žiadatelia na očkovanie musia zaregistrovať," povedal podpredseda NSK. "V rámci Združenia samosprávnych krajov (SK8) vidíme riešenie v tom, aby župy mohli určovať otváracie hodiny, ako aj priepustnosť veľkokapacitných očkovacích centier a zároveň kontrolovať rozloženie očkovancov v čase ešte pred odoslaním SMS správ s termínom očkovania zo strany Národného centra zdravotníckych informácií," uzavrel.

O vyjadrenie sme požiadali aj všetkých poslancov NSK, ktorí zastupujú okres Levice, no doteraz sme odpoveď obdržali od skupiny poslancov Ervín Szalma, Martina Holečková a Miloš Zaujec, ktorí nám zaslali svoje spoločné stanovisko.

Podľa nich sa nevyhnutnosť zriadenia VKOC v Leviciach dá vnímať vo viacerých rovinách. "Levický okres patrí medzi najrozľahlejšie okresy. V súčasnosti sa v našom okrese očkuje v nemocniciach a to v Leviciach a v Šahách. Podľa národnej očkovacej stratégie nemocnice podávajú predovšetkým vakcíny Pfizer a Modernu, čo je veková kategória 60+. Všetci ostatní pod túto vekovú hranicu sa očkujú vakcínou Astra Zeneca, ktorou sa očkuje vo VKOC Nitra. Samozrejme, vzdialenosť je prvý a aj najdôležitejší argument, prečo by malo byť VKOC zriadené v Leviciach. Už dnes sa na nás poslancov ľudia obracajú s touto požiadavkou. Druhým významným argumentom pre zriadenie VKOC je aj pripravenosť zaočkovať čo najväčší počet ľudí v čo najkratšom čase. Dnes síce Slovensko bojuje s nedostatkom vakcín, ale predpokladá sa, že v najbližšej dobe by sa mali zvýšiť dodávky vakcín. Nakoľko vakcinácia bola zverená Vyšším územným celkom, je nevyhnutné byť pripravený a v prípade dostatku vakcín mať k dispozícii dostatok kapacít, aby sme mohli komfortne očkovať všetkých, ktorí prejavia záujem," vysvetľuje skupina poslancov NSK.

Ku dnešnému dňu VKOC v Nitre dokáže podať vakcínu cca 3000 ľuďom v priebehu víkendu. "VKOC v Šali a v Štúrove, ktoré majú byť otvorené v najbližších dňoch, budú mať nižšiu kapacitu, niekde na úrovni 700 až 800 zaočkovaných. A nakoniec môžeme hovoriť aj o odbremení samotných nemocníc a prenesení vačšiny očkovacieho procesu do VKOC," dodávajú poslanci.

V Leviciach sú podľa skupiny poslancov NSK okolo Ervína Szalmu možnosti zriadenia VKOC veľmi široké. "NSK vlastní v meste niekoľko budov. Mohol by ísť tou istou cestou, ako to bolo v Nitre a zriadiť VKOC v niektorej zo stredných škôl. Na druhej strane samotné mesto Levice už deklarovalo ochotu, poskytnúť vlastné priestory či už niektoré športovisko alebo priestory v Juniore. Úlohou nájsť najvhodnejšie priestory bola poverená pani riaditeľka úradu NSK Helena Psotová v termíne do 15. apríla a následne takýto materiál predložiť na rokovanie zastupiteľstva NSK. V prípade, ak by sa podarilo schváliť zriadenie VKOC v Leviciach na avizovanom mimoriadnom zastupiteľstve 26. apríla, je pravdepodobné, že v polovici mája by vakcinačné centrum mohlo spustiť svoju činnosť aj v našom okrese," priblížili.

O kapacite VKOC v Leviciach podľa nich momentálne môžeme hovoriť len v teoretickej rovine. "Veľkokapacitné očkovacie centrá momentálne očkujú len počas víkendov. Samozrejme, že sú stavané tak, aby v prípade dostatku vakcín mohli fungovať každodenne. Keď zoberieme do úvahy kapacitu VKOC v Nitre a v Šali či Štúrove, môžeme predpokladať, že kapacita levického centra by mohla byť niekde medzi týmito centrami (okolo 1000 vakcín)," vyjadrili sa poslanci.

A aké by boli podľa nich pravdepodobné náklady na zriadenie a prevádzku VOC v Leviciach? "Na túto otázku bude možné relevantne zodpovedať až po zasadnutí zastupiteľstva, ale opäť môžeme vychádzať zo skúseností v Nitre, v Šali a v Štúrove. Z rozpočtu NSK bolo alokovaných 860.000 Eur na zriadenie a prevádzku VKOC v Nitre do konca roku 2021. Zo strany štátu existuje prísľub, preplatiť prostriedky, ktoré samosprávne kraje vynaložia na zabezpečenie vakcinácie. Je potrebné povedať, že nahliadať na zriadenie VKOC v kraji predovšetkým cez optiku financií, vnímame veľmi negatívne, najmä voči občanom žijúcim v našom regióne. Za klub Pravicovej koalície sme iniciovali tento návrh na zriadenie v Leviciach prostredníctvom poslankyne Martiny Holečkovej. Pevne veríme, že sa nájde vôľa, zriadiť ho v našom okresnom meste a pomôcť tak celému regiónu v rámci dopytu po očkovaní," uzavreli.

zdroj: Leviceonline.sk, foto: Agel

Páči sa Vám práca Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT? Podporte nás

Cieľom portálu Leviceonline.sk a regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT je prinášať Vám aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá a ďalšie užitočné a praktické informácie, ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas najmä z okresu Levice a blízkeho okolia.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť nás môžete poukázaním akejkoľvek sumy na účet nášho občianskeho združenia Regionline.sk:

Slovenská sporiteľňa IBAN:
SK37 0900 0000 0051 5918 8001

konštantný symbol:
0558

FIRMY a ŽIVNOSTNÍCI POZOR! VÝHODNÁ REKLAMA NA LEVICEONLINE.SK a TVTEKOVHONT TU.

TERAZ AKCIA! Objednajte si u nás reklamu na určité obdobie a získate ju na 2x dlhšie!

Výhodná reklama na Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT
TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont
Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre