04262024pia

Zdravotníctvo

V Leviciach sa pripravuje zriadenie Veľkokapacitného očkovacieho centra, čo na to obce a mestá okresu?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 12. apríla 2021 - Nitriansky samosprávny kraj (NSK) na základe žiadosti poslancov Zastupiteľstva NSK pripravuje zriadenie Veľkokapacitného očkovacieho centra (VKOC) v Leviciach. Informuje o tom lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Ľubomír Ševčík.

V Leviciach sa pripravuje zriadenie Veľkokapacitného očkovacieho centra, čo na to obce a mestá okresu?

V Nemocnici Agel Levice očkujú proti koronavírusu vakcínou Pfizer/Biontech približne 800 ľudí denne. Pred očkovacím centrom však neraz nastala situácia, že pred ním vznikol dlhý rad čakajúcich záujemcov. "Nemocnica prosí všetkých, ktorí majú termín, aby neprichádzali s výrazným predstihom (najmä u starších ročníkov prichádzajú aj s hodinovým predstihom a potom sa tam zbytočne dlho čaká). Každý sa musí registrovať na portáli https://vakcinacia.nczisk.sk/registracia v zmysle aktuálne povolených registrácii pre určené skupiny obyvateľov," vyjadrila sa Martina Pavliková, hovorkyňa siete nemocníc Agel.

Prečítajte si aj:

Oslovili sme všetkých starostov/starostky obcí a primátorov miest v okrese Levice, či by zriadenie VKOC v Leviciach privítali.

Kladne sa vyjadrili všetci starostovia, starostky ktorí nám svoje stanovisko zaslali. Medzi nimi aj Ľubomír Lőrincz, starosta obce Santovka, Peter Štefam starosta obce Starý Tekov či Melinda Bögi Pathó, starostka obce Zalaba.

Peter Varga, starosta obce Horné Turovce: "Každú snahu o zrýchlenie očkovania proti COVID 19 vítam a cením, a preto vítam aj snahu zriadenia Veľkokapacitného očkovacieho centra v Leviciach. Avšak pre obyvateľov obce Horné Turovce by určite viacej pomohlo rozšíriť kapacitu očkovania v nemocnici v Šahách, nakoľko aj z hľadiska vzdialenosti je pre občanov našej obce oveľa výhodnejšie a pohodlnejšie cestovať na očkovanie do Šiah ako do Levíc."

Ján Krtík, primátor mesta Levice a súčasne poslanec NSK: "Na zasadnutí Zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja, ktoré sa konalo 29. marca som v rozprave tento zámer podporil. Naše mesto je v prípade potreby pripravené poskytnúť vhodné priestory na zriadenie takéhoto centra. Považujem to za prioritu. Napriek tomu, že sa očkuje v nemocnici Šahy i Levice, potrebujeme tento proces urýchliť. I keď bolo zriadené vakcinačné centrum v Nitre, nepovažujem za udržateľný stav, aby napríklad obyvatelia okresu z okolia Šiah cestovali na očkovanie 80 km. Naše mesto tiež ponúka kultúrne domy v mestských častiach, ktoré môže využiť mobilný očkovací tím aj pre susedné obce. Už len dodám: Zastupiteľstvo NSK schválilo uznesenie, v ktorom ukladá riaditeľke Úradu NSK do 15. apríla preskúmať možnosti zriadenia Veľkokapacitného očkovacieho centra v Leviciach a v Nových Zámkoch. Informáciu o výsledku má predložiť na mimoriadnom zasadnutí Zastupiteľstva NSK v pondelok 26. apríla."

Peter Kováčik, starosta obce Krškany: "Považujem zriadenie očkovacieho centra v Leviciach za nezbytnú podmienku zprístupnenia vakcinácie pre obyvatelov aj našej obce Krškany a všetkých obyvateľov Tekovského regiónu. Je to výborný nápad, ktorý veľmi podporujem."

Peter Burčo, starosta obce Bátovce: "Za mňa osobne vyjadrujem podporu akejkoľvek forme podpory očkovania v našom štáte. Či už sa bavíme o krajských alebo okresných očkovacích centrách. Je dôležité, aby občania, ktorí sa chcú dať zaočkovať, mali možnosť tak urobiť čo najrýchlejšie a čo najbližšie k miestu, kde sa dlhodobo zdržiavajú. My ako obec sme už v januári ponúkli okresnému úradu v Leviciach možnosť očkovať našich občanov priamo v našej obci."

Štefan Gregor, primátor mesta Šahy: "Považujem takéto aktivity na jednej strane za veľmi výhodné, na druhej strane samosprávy ukázali, ako dokázali zvládnuť testovania. Je krásne vidieť obrovské nasadenie pri zriadení očkovacích centier, len by bolo zaujímavé vidieť aj ich efektivitu. V Šahách je malá regionálna nemocnica, zriadili očkovacie centrum a všetko zvládajú bez problémov. Pridelené vakcíny sa naplno využijú. Takým istým spôsobom by zvládli aj očkovacie centrá. Možno nie úplne v každej malej obci ale určite nie na 30-50 km od občanov. Samosprávy nemajú v náplni práce takéto činnosti, ale ak budú musieť poskytnúť len priestory a ostatné úkony zvládnu iné organizácie tak budeme určite maximálne súčinní."

Emőke Fillová, starostka obce Zbrojníky: "V plnej miere podporujem návrh zriadenia Veľkokapacitného očkovacieho centra v Leviciach. Zriadenie centra považujem ako ústretový krok, oceňujem ľahkú dostupnosť pre občanov, nemusia cestovať do vzdialených miest, čo je hlavne u starších ľudí problém. Takže projekt by sme privítali."

Tibor Taldík, starosta obce Tehla: "Patríme pod okres Levice a preto je našim občanom najkomfortnejšie, ísť na očkovanie do Levíc. V prípade, že nemajú osobné autá, do Nitry sa dostanú zložitejšie, nakoľko z našej obce do nej nemáme priamy spoj. Preto si myslím, že ak by si mali vybrať medzi Nitrou a Levicami, tak zvolia Levice. Na druhej strane, ak budú očkovanie sprevádzať rôzne organizačné problémy, občania radšej uprednostnia očkovanie v inom meste, ktoré však bude mať lepšie hodnotenie."

zdroj: Leviceonline.sk, foto: Agel

Páči sa Vám práca Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT? Podporte nás

Cieľom portálu Leviceonline.sk a regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT je prinášať Vám aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá a ďalšie užitočné a praktické informácie, ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas najmä z okresu Levice a blízkeho okolia.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť nás môžete poukázaním akejkoľvek sumy na účet nášho občianskeho združenia Regionline.sk:

Slovenská sporiteľňa IBAN:
SK37 0900 0000 0051 5918 8001

konštantný symbol:
0558

FIRMY a ŽIVNOSTNÍCI POZOR! VÝHODNÁ REKLAMA NA LEVICEONLINE.SK a TVTEKOVHONT TU.

TERAZ AKCIA! Objednajte si u nás reklamu na určité obdobie a získate ju na 2x dlhšie!

Výhodná reklama na Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT
TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont
Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre