04192024pia

Online priestor Kariérnym dňom svedčal, študenti sa dozvedeli mnoho zaujímavého

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

NITRA 22. októbra 2020 - Kapacita workshopov bola takmer okamžite obsadená. Študenti sa na tohtoročných Kariérnych dňoch Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre dozvedeli, ako rozbehnúť startup bez rizika, čo je koučing i ako sa správať na pohovore.

Online priestor Kariérnym dňom svedčal, študenti sa dozvedeli mnoho zaujímavého

Tohtoročné Kariérne dni UKF v Nitre sa, podobne ako veľa ďalších aktivít na celom svete, presunuli do online priestoru. Organizačne za ich prípravou stálo Študentské centrum UKF pod vedením manažéra Miroslava Tvrdíka, koordinátorky Ľubice Lachkej a pod gesciou prorektora pre vonkajšie vzťahy a sociálne veci Miroslava Tvrdoňa. "Oproti minulému roku, kedy sa toto podujatie viac zameriavalo na nábor študentov zo strany firiem, tento rok sme sa rozhodli zmeniť formát," informovala Lachká.

"Nový koncept sa presunul z prezentácie firemných programov a náboru študentov na rozvoj zručností našich študentov. Pripravili sme štyri rôznorodé workshopy v spolupráci s externými inštitúciami, z ktorých sme nakoniec zrealizovali tri, keďže Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Nitra nemal dostatočné technické zázemie na realizáciu online formy workshopu," dodala koordinátorka projektu.

O tom, že témy workshopov študentov zaujali, svedčí fakt, že ich kapacita (25 participantov/1 workshop) bola vyčerpaná za jeden deň. "Workshopy sa ´vypredali´ prakticky hneď po zverejnení informácie na webe a sociálnych sieťach, čo nás veľmi milo prekvapilo. Potvrdil sa nám náš predpoklad, že toto je jedna z ciest, akou by sa mali rozvíjať naše služby aj naďalej," uzavrela koordinátorka.

Praktický návod ako začať podnikať Netradičné Kariérne dni 2020 odštartoval online workshop s Jurajom Kováčom, zakladateľom podnikateľskej prípravky Rozbehnisa! Juraj sa s pripojenými študentmi podelil o svoje know-how s rozbiehaním podnikateľských nápadov. Krok za krokom vysvetlil, ako ich otestovať rýchlo a lacno ešte pred definitívnou realizáciou a ušetriť tak 500+ € za profesionálne logo, založenie firmy či vytvorenie eshopu. "Nebojte sa do toho púšťať, nie je len jeden nápad na celý život, nápady sa budú meniť a vylepšovať," povzbudil lektor študentov. "Začnite aj s priemerným nápadom, niekam vás dovedie," dodal.

Podľa jeho slov má človek 5000 vnemov za deň, preto je potrebné hľadať spôsoby, aby bol nápad lepší ako to, čo už na trhu existuje. "Napriek konkurencii treba zistiť, kadiaľ cesta vedie a kadiaľ nevedie. Niekto takto možno zistí, že mu nevyhovuje neistota spojená s podnikaním a radšej si bude hľadať „klasické“ zamestnanie," uzavrel Kováč.

Na ceste za úspešným projektom

Za dve hodiny sa účastníci workshopu dozvedeli veľa užitočných a praktických informácií, ako doviesť podnikateľský nápad do úspešného cieľa – od nájdenia nápadu, cez prezentačný materiál pre zákazníka, biznis kalkulačku, analýzu konkurencie, prieskum až po testovaciu kampaň a prácu na sebe.

Annamárii Horváthovej, ktorá študuje translatológiu, nie je téma startupov cudzia. "Hoci s veľa vecami, ktoré boli spomínané, som sa už stretla, neviem si vynachváliť možnosť klásť otázky úspešnému podnikateľovi," povedala. "Pre mojich rovesníkov, začínajúcich sa orientovať vo svete biznisu, padlo pár dôležitých bodov na ceste za doklepnutím svojho vlastného projektu. U tých, ktorí ešte len krúžili okolo nápadov a pohrávali sa so svojou predstavivosťou, pán Juraj Kováč definitívne podporil kreativitu. Príklady zaujímavých nápadov ľudí, ktorí sa ocitli v neblahej situácii a chceli, aby sa jej iní vyvarovali, ma miestami veľmi prekvapili. Stan s člnom na spodku? To vážne? Každopádne, mňa si najviac získali všetky možnosti overenia si, či majú ľudia o vami ponúkaný produkt záujem. Je to stavebný pilier rozbehu podnikania," dodala Horváthová.

Online priestor Kariérnym dňom svedčal, študenti sa dozvedeli mnoho zaujímavého

Koučing nie je psychoterapia

Druhým v poradí bol workshop s názvom „Koučing – silný nástroj pre nájdenie riešení a splnenie svojich cieľov“, ktorý vznikol v spolupráci so Slovenskou asociáciou koučingu. V jeho úvode prorektor Tvrdoň poďakoval za prípravu projektu Kariérnych dní UKF v takejto neľahkej situácii a vyjadril nádej, že pomôže všetkým zúčastneným stranám. "Oceňujeme, že vaša univerzita má snahu podporovať študentov v ich rozvoji a že je záujem aj zo strany študentov," povedal Peter Jaszberényi, ktorý workshop viedol spolu s Evou Račkovou.

Podľa nich je dobré vyskúšať koučing už na vysokej škole – (nielen) mladým ľuďom to pomôže lepšie využiť vlastný potenciál, vyhodnocovať dostupné možnosti, preberať zodpovednosť za svoje rozhodnutia, podporí ich kreativitu a inovatívnosť, ale aj zvýši sebadôveru a samostatnosť.

Čo vlastne koučing je?

"Koučovanie je partnerstvo s klientom v tvorivom procese, provokujúcom jeho premýšľanie a inšpirujúcom ho k tomu, aby maximalizoval svoj osobný a pracovný potenciál," vysvetlila Eva Račková, ktorá pôsobí ako lektorka, mediátorka a koučka. Kouč podľa nej nedáva rady či postrehy, nedelí sa s vlastnými skúsenosťami, nementoruje, neanalyzuje príčiny problémov – to patrí skôr do rúk psychoterapeuta.

Ako doplnil Peter Jaszberényi, "každý človek je jedinečný, má v sebe najlepšie odpovede na riešenie svojich životných situácií a dokáže byť tvorcom svojho života. Kouč je partnerom koučovaného, zameriava sa na prítomnosť a budúcnosť, kladie otázky podporujúce uvedomenie, hľadanie možností, krokov k cieľu a sprevádza na ceste k cieľu," dodal.

Obaja odborníci svoj workshop obohatili o cvičenia, pomocou ktorých účastníkom priblížili svoju prácu. Ako nám povedal študent žurnalistiky Tomáš Polanský, pri praktických úlohách viedli dialóg s profesionálnym koučom, ale si aj, naopak, vyskúšali jeho rolu. "Prednáška naplnila moje očakávania a som rád, že podobné akcie sa na našej univerzite organizujú," zhodnotil.

Do životopisu frázy nepatria

Bodku za Kariérnymi dňami UKF 2020 urobil workshop s názvom "Ako napísať CV, aby ste zaujali? Ako vybudovať svoju značku cez LinkedIn? Čo hovoriť na pohovore, aby vás prijali? Ako rozbehnúť úspešnú kariéru?" Workshop lektoroval Ľubomír Dranga z OZ Múdry pes a jeho hosťom bol Milan Fiľa, hlavný odborný koordinátor Národného podnikateľského centra v Nitre. "Váš životopis musí byť relevantný, prehľadný, štruktúrovaný a bez chyby, a motivačný list krátky a osobný," podelil sa so svojimi dlhoročnými skúsenosťami v oblasti personalistiky Dranga. Študentom dal užitočné tipy, čo má životopis obsahovať a ktoré detaily môžu rozhodnúť, či sa dostanú na pohovor.

Zaujímavým nástrojom pre vytváranie profesionálnych vzťahov je sociálna sieť LinkedIn, kde sa miesia zamestnanie, kontakty, predajné kanály, informácie o trendoch a príležitosti pre business. Pri tvorbe profilu na LinkedIn-e podľa lektorov platí zlaté pravidlo: "Človek, ktorý to číta, by sa mal dozvedieť, kto ste, čo môžete ponúknuť a čo vyhľadávate."

Nevymýšľajte si

Ako na workshope povedal Fiľa, pohovor je stresujúca a vážna vec. "Buďte prirodzení a nehrajte formu," odporučil študentom. "Treba odpovedať k veci, pravdivo, neprikrášľovať životopis – tým si môžeme v konečnom dôsledku ešte viac ublížiť. Samozrejme, nedá sa pripraviť na všetko, ale je dobré, ak sa viete predstaviť a niečo si naštudujete aj o spoločnosti, v ktorej sa uchádzate o miesto. Personalisti aj manažéri ocenia úprimnosť a to, že budete vedieť odpovedať na všetko, čo je uvedené v životopise, vám dodá sebadôveru a už vás nič nezaskočí," uzavrel.

Text a foto: Mgr. Jana Krajčovičová, R – Oddelenie médií

Páči sa Vám práca Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT? Podporte nás

Cieľom portálu Leviceonline.sk a regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT je prinášať Vám aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá a ďalšie užitočné a praktické informácie, ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas najmä z okresu Levice a blízkeho okolia.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť nás môžete poukázaním akejkoľvek sumy na účet nášho občianskeho združenia Regionline.sk:

Slovenská sporiteľňa IBAN:
SK37 0900 0000 0051 5918 8001

konštantný symbol:
0558

FIRMY a ŽIVNOSTNÍCI POZOR! VÝHODNÁ REKLAMA NA LEVICEONLINE.SK a TVTEKOVHONT TU.

TERAZ AKCIA! Objednajte si u nás reklamu na určité obdobie a získate ju na 2x dlhšie!

Výhodná reklama na Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT

Pozrite si videoreportáže TVTEKOVHONT tu: https://www.youtube.com/tvtekovhont

TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont
Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Prečítajte si:

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre