04192024pia

Ďalšie obce v okrese Levice a okolí sa môžu pochváliť novým a ekologickejším verejným osvetlením (video)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

HRONSKÉ KOSIHY / PODLUŽANY 29. januára 2021 - Ďalšie obce v okrese Levice a okolí sa môžu pochváliť novým a ekologickejším verejným osvetlením (VO). Do projektu modernizácie VO sa naposledy pridali obce Hronské Kosihy, Podlužany (rozšírenie osvetlenia v novej obytnej zóne) a Farná, ale aj obce Kleňany, Veľká Čalomija a Vinica v okrese Veľký Krtíš.

Ďalšie obce v okrese Levice a okolí sa môžu pochváliť novým a ekologickejším verejným osvetlením (video)

Občania obce Hronské Kosihy sa môžu tešiť krásne vynovenému VO, ktoré je ako pre ostatné obce ekonomicky výhodná a "zelená". "Návratnosť financovania výmeny aktívnych svetelných prvkov je zaručená z úspor prevádzkovania modernizovaného systému VO výmenou 79 kusov starých svietidiel a doplnenia na 118 ks nových svietidiel značky svetovej kvality Philips typu UniStreet gen2, respektíve výmenou dvoch ks reflektorov na osvetlenie kostola na Philips CoreLine Tempo medium," vysvetlil Ing. Eugen Wirth, konateľ spoločnosti Grep Slovakia, ktorá stojí za celým Energy Performance Contracting (EPC) projektom.

Pozrite si videoreportáž TVTEKOVHONT z modernizácie VO v obciach Hronské Kosihy a Podlužany, v ktorej sme oslovili aj starostu obce Hronské Kosihy a opýtali sme sa občanov obce, ako sa im vynovené VO páči:

So zrealizovaným projektom rekonštrukcie a modernizácie VO v obci Hronské Kosihy sú jednoznačne spokojní, nakoľko splnil ich očakávania. “Projekt bol zameraný nielen na výmenu jestvujúcich sodíkových svietidiel, ale vďaka zodpovednému a rozumnému rozhodnutiu obecného zastupiteľstva sme pristúpili aj k zahusteniu svetelných bodov na našich miestnych komunikáciách a výsledkom je naozaj kvalitné osvetlenie týchto ulíc. Modernizáciou VO sme dosiahli zvýšenie bezpečnosti pre chodcov, ako aj vodičov motorových vozidiel. Okrem toho máme v obci zavedený moderný kamerový systém a týmto vylepšeným osvetlením sme jeho kvalitu v nočných hodinách ešte výrazne zlepšili,” vyjadril sa starosta obce Hronské Kosihy Jozef Seneši. 

Realizácii tohto projektu predchádzalo odprezentovanie jeho výhod obecnému zastupiteľstvu, čo podľa Senešiho určite prispelo k prijatiu toho správneho rozhodnutia, že o projekt obec prejaví záujem. “Odhliadnuc od vyššie uvedeného, podstatným faktorom pre jeho realizáciu boli aj očakávané úspory oxidu uhličitého (CO2) a v neposlednom rade skutočnosť, že projekt je financovaný de facto z úspor na platbách za spotrebu elektrickej energie. Čo sa týka výberu dodávateľa realizácie tohto projektu, tak ponuka spoločnosti Grep Slovakia bola pre obec najvýhodnejšia vo verejnom obstarávaní a dnes môžem spokojne prehlásiť, že sme vďační, že projekt realizovala práve táto spoločnosť, nakoľko počas celej jeho realizácie bola spolupráca veľmi korektná a na vysokej úrovni,” povedal starosta obce.

Zmluvu na tento projekt spoločnosť Grep Slovakia a obec Hronské Kosihy podpísali dňa 5. novembra 2020. “Svietidlá sme dodali dňa 8. decembra 2020, ich montáž sme zahájili dňa 10. decembra 2020 a ukončili 14. januára 2021," dodal Wirth.

Podstata takého modelu financovania projektu spočíva v tom, že ekonomicky nevýhodné telesá firma nahradí novými, kvalitnými. certifikovanými LED svietidlami. “V cene projektu sú aj všetky potrebné výložníky, doprava materiálu, demontáž a likvidácia starých svietidiel, montáž novej technológie, poistenie, záruka na svietidlá vrátane ich prevádzky a údržby po dobu splácania projektu - 12 rokov. Počas tejto doby platí samospráva za poskytnuté služby vypočítanú splátku, ktorá sa zabezpečí z usporených finančných prostriedkov za spotrebu elektrickej energie na verejné osvetlenie. Výhodou pre samosprávu je, že na tento projekt nemusí čerpať prostriedky z grantov, ani sa zaťažovať bankovými úvermi. Finančné zdroje na projekt zabezpečíme my,” opísal Wirth.

Obec Hronské Kosihy na modernizácii VO, aj keď sa sústava rozšírila o 41 nových svetelných bodov, po ukončení zmluvného obdobia ročne usporí 2.000 Eur, okrem toho odľahčí aj životné prostredie od CO2. "Ročná úspora CO2 bude deväť ton, na základe čoho obec môže rátať na konci projektu aj s jednorazovým nenávratným finančným príspevkom z Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD),” priblížil konateľ spoločnosti Grep Slovakia.
“Máme za to, že v týchto ťažkých časoch popri vykonávaní nutných zdravotníckych opatrení, realizácia takých projektov, ktoré prinášajú nemalé finančné zisky, majú z pohľadu hospodárenia samospráv práve v krízovej situácii vážne opodstatnenie. Naše projekty sú také. V Levickom okrese ich už máme zrealizovaných 28, a to v obciach Bajka, Bohunice, Bory, Brhlovce, Čajkov, Farná, Horná Seč, Horný Pial, Hronovce, Ipeľské Úľany, Jabloňovce, Keť, Kubáňovo, Kukučínov, Málaš, Mýtne Ludany, Nýrovce, Ondrejovce, Pastovce, Pečenice, Podlužany, Rohožnica, Sikenica, Telince, Uhliská, Vyškovce nad Ipľom, Zalaba, Žemliare. Pomohli sme vďačne aj v Hronských Kosihách, ktorý bol náš jubilejný, 75. úspešný projekt na Slovensku,” doplnil Eugen Wirth.

V roku 2020, okrem spomínaných obcí spoločnosť Grep Slovakia zrekonštruovala systém VO aj v Žihárci (okres Šaľa), Modranoch (okres Komárno), Strekove (okres Nové Zámky), Haliči (okres Lučenec) a v Dubne (okred Rimavská Sobota). “V novom roku začíname s montážou v Jasovej (okres Nové Zámky) 26. januára,” uzavrel Wirth.

Kontakt na firmu Grep Slovakia, spol. s.r.o.:

Eugen Wirth, konateľ spoločnosti

Tel.: +421 905 328 174

e-mail:

zdroj a video: Leviceonline.sk, TVTEKOVHONT, foto: Grep Slovakia

Prečítajte si aj:

Páči sa Vám práca Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT? Podporte nás

Cieľom portálu Leviceonline.sk a regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT je prinášať Vám aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá a ďalšie užitočné a praktické informácie, ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas najmä z okresu Levice a blízkeho okolia.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť nás môžete poukázaním akejkoľvek sumy na účet nášho občianskeho združenia Regionline.sk:

Slovenská sporiteľňa IBAN:
SK37 0900 0000 0051 5918 8001

konštantný symbol:
0558

FIRMY a ŽIVNOSTNÍCI POZOR! VÝHODNÁ REKLAMA NA LEVICEONLINE.SK a TVTEKOVHONT TU.

TERAZ AKCIA! Objednajte si u nás reklamu na určité obdobie a získate ju na 2x dlhšie!

Výhodná reklama na Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT
TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont
Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre