04242024str

V Leviciach oficiálne uviedli do činnosti nové osvetlenie hradu (foto)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 13. decembra 2019 - Levický hrad konečne vidieť už aj v nočných hodinách. Osvetlenie najväčšej dominanty mesta i celého regiónu po celom jeho obvode oficiálne uviedli do činnosti v piatok 13. decembra 2019.

V Leviciach oficiálne uviedli do činnosti nové osvetlenie hradu (foto)

S nápadom osvetliť hrad prišiel pred dvoma rokmi zo strany Levického okrášľovacieho spolku (LOS). "Vtedy bol hrad osvetlený iba dvoma oranžovými reflektormi a vyzeralo to príšerne. Keďže hrad je umiestnený v blízkosti obchodného centra, ktoré je osvetlené desiatkami svietidiel, tento svetelný smog doslova zatienil našu dominantu, hrad z konca 13. storočia. Členovia LOS a jednak poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) ako aj riaditeľ Tekovského múzea v Leviciach sme sa zhodli, že sa do toho pustíme. Požiadali sme teda NSK o dotáciu, ktorú nám schválili," povedal zástupca primátora mesta Levice Csaba Tolnai.

V Leviciach oficiálne uviedli do činnosti nové osvetlenie hradu (foto)

Celý tento projekt nového nasvetlenia Levického hradu vyšiel na 6.900 eur. "Je to neuveriteľne nízka suma na nasvetlenie tejto dominanty desiatimi reflektormi. Každý, kto spolupracoval na tomto diele, podieľal sa na tom nezištne. Patriotizmus tu teda prevládal nad biznis. Projekt realizovala firma Grep Slovakia, ktorá to robila bez zisku. Čistiace práce na brale pomocou lezcov, projekt celého nasvietenia ako aj pomocné práce boli realizované bezodplatne. Konečne aj Levický hrad môže byť dominantou, na ktorú môžeme byť pyšný aj v nočných hodinách," dodal Tolnai.

V Leviciach oficiálne uviedli do činnosti nové osvetlenie hradu (foto)

Podľa neho platí, že aj za málo peňazí sa dajú robiť veľké veci. "Mnohí nám nevereili, že za takúto nízku cenu, dokážeme spraviť takýto projekt. Videli sme dobové fotografie Levického hradu, už v roku 1940 bola jeho severná časť, kde je aj povestná studňa, nasvietená. Teraz môžeme povedať, že je to pekný vianočný darček pre mesto Levice," dodal zástupca primátora mesta.

Dobromat.sk - každým nákupom pomáhate
V Leviciach oficiálne uviedli do činnosti nové osvetlenie hradu (foto)

Tolnai je s osvietením spokojný. "Keď sa po prvý krát reflektory rozsvietili, bolo to monumentálne. Až zimomriavky mi behali po tele, prežívam nadšenie. Je to potešujúci pohľad, keď sa teraz pozrieme na hrad. Aj my ako mesto Levice len vítame takéto iniciatívy a budeme LOS vypomáhať aj v budúcnosti s podobnými projektami. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu," ukončil Csaba Tolnai.

Tekovské múzeum (TK) v Leviciach víta, že po dvoch rokoch sa iniciatíva LOS dotiahla do úspešného konca. "Sme veľmi radi, že iniciatíva občanov mesta Levice vyústila do nádherného osvetlenia hradu, že sa prekonali všetky problémy vďaka podpore poslancov NSK. Musím podčiarknuť, že sa tento projekt spustil aj vďaka mestu Levice, pretože náklady na spotrebu elektrickej energie osvetlenia Levického hradu bude hradiť práve mesto. Tekovské múzeum by túto čiastku nedokázalo utiahnuť. Veríme, že spustenie nového osvetlenia je prvým úspešným a veľkým krokom k ďalším prácam na obnove Levického hradu," vyjadril sa riaditeľ TK v Leviciach Ján Dano.

V Leviciach oficiálne uviedli do činnosti nové osvetlenie hradu (foto)

Aj riaditeľ múzea je spokojný s daným osvetlením hradu. "V rámci finančných možností dané osvetlenie plní svoj účel. Občania môžu byť spokojní, že aj v nočných hodinách je hrad konečne zviditeľnený pre verejnosť," dodal Dano s tým, žeby sa podľa neho aktuálne osvetlenie mohlo rozšíriť ešte o dve či tri nové svietidlá, keďže sa už prihlásil sponzor na jeho doplnenie.

Z iniciatívy LOS, na základe žiadosti TK v Leviciach, NSK vyčlenil finančné prostriedky na osvetlenie Levického hradu a vypísal verejnú súťaž, v ktorej bola úspešná práve spoločnosť GREP Slovakia. "V zmysle projektu architekta Roberika Baltazára sme zabezpečili energeticky efektívne LED reflektory svetovej značky špičkovej kvality PHILIPS a s montážou sme začali 26.11.2019. Z desiatich reflektorov sa nám podarilo namontovať v prvý deň šesť symetrických na stĺpy, oživiť štyri. Dňa 27.11.2019 sme mali technologickú prestávku, 28.11. lialo celý deň, ale 29.11.2019 sme pokračovali s montážou asymetrických svietidiel na hradnom nádvorí v náročnejších podmienkach terénu, uzemnili sme vedenia od poistných skriniek, a nastavili sme ideále sklony reflektorov už za tmy. Z našej strany je projekt ukončený. Administratívne ukončenie - podpísanie preberacieho protokolu riaditeľom TK v Leviciach prebehlo dňa 12.12.2019," opísal konateľ spoločnosti Eugen Wirth.

Osvetlenie Levického hradu očami fotografa Lajosa Mészárosa tu: https://www.facebook.com/pg/grepslovakia/photos/?tab=album&album_id=1350243471806591

Ďalšie zábery z "vtáčej" perspektívy nájdete tu: https://www.facebook.com/pg/grepslovakia/photos/?tab=album&album_id=1349312455233026

Videonahrávka tu: https://www.facebook.com/grepslovakia/videos/1014176378928751/

zdroj a fotografie: Leviceonline.sk

TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont

POZRITE SI TIEŽ:

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie
Nakúpdoma.sk - eshop - Byt a domácnosť, elektronika a spotrebiče, šport a fitness, kuchyňa, pánska a dámska móda, obuv, Topshop produkty, alko-nealko nápoje, kozmetika

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre