05022024štv

V regióne Tekov je množstvo zaujímavých prírodných jedinečností (video)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 27. júla 2020 - V blízkom i širšom okolí mesta Levice je čo obdivovať. Kraj regiónu Tekov, ktorým si tíško meandruje rieka Hron svojím severojužným tokom, tvorí malebnú a širokú rovinu s bohatými riečnymi usadeninami štrku, piesku, hliny, úrodnej ornice a zvyškami lužného lesa. Jej zákutia si môžete vychutnávať a spoznávať počas atraktívneho splavu rieky alebo cykloprechádzke popri rieke.

V regióne Tekov je množstvo zaujímavých prírodných jedinečností (video)

Priamo v intraviláne Levíc oproti hradu sa nachádza Levická kalvária, ktorá predstavuje andezitový skalný masív. Ten ukrýva už nevyužívané historické pivničné priestory, čoho dôkazom sú pivničné vetráky, ktoré ústia priamo do kvetmi posypaných lúk na skalnom masíve. Najstaršie nespochybniteľné vyobrazenie panských vínnych pivníc v kalvárskom masíve na vedute Levíc pochádza z roku 1664. Zrevitalizovaná lokalita je stanovišťom teplomilných rastlín a živočíchov.

Nachádza sa tu aj náučný areál "Zelená učebňa pre všetkých" s nenáročnou prechádzkou v priľahlých lesných porastoch, kde nájdete informácie o lesníctve, lesoch, okolitej prírode a ich význame pre človeka.

Horšianska dolina je z prírodovedného hľadiska najvýznamnejšou lokalitou v blízkom okolí Levíc. Toto chránené územie predstavuje jedinečný prírodný útvar, asi osem kilometrov dlhú prielomovú dolinu rieky Sikenica, zarezanú v andezitoch. Skalné útvary na svahoch dosahujú výšku 20 až 30 metrov. Nachádza sa tu vysoká rozmanitosť unikátnych teplomilných spoločenstiev rastlín a živočíchov.

Nad obcou Bohunice čnie kopec Hrádok, lokalita bola podľa nájdených artefaktov osídlená už v dobe kamennej. Za obdobia Slovanov tu bolo hradisko, v stredoveku po tatárskom vpáde tu stál hrádok na ochranu cesty k stredoslovenským banským mestám a v čase tureckého ohrozenia bolo toto miesto zapojené do systému varovania obyvateľstva, bola tu umiestnená varta. V minulosti sa tu pestoval vinič, sú tu dobre zachované drobné viničné domčeky so zahĺbenými pivnicami, takzvané chyžky.

Prečítajte si:

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Bohunický park, ktorý sa nachádza v katastrálnom území obce Bohunice, je chránený areál. Je to významná zložka prírodného prostredia okresu Levice, má mikroklimatický a hygienický význam a veľkú biologickú, vedeckú, estetickú a kultúrnu hodnotu. Prispieva k zvýšeniu pestrosti odlesnenej poľnohospodárskej krajiny a k stabilizácii životného prostredia okresu Levice.

V lesoch Rudnianskej doliny medzi obcami Uhliská a Rudno nad Hronom sa ukrýva jediný vodopád Štiavnických vrchov - Rudniansky vodopád. Vodopád je tvorený Rudnianskym potokom a pozostáva z viacerých prúdov obtekajúcich mohutný skalný schod. Najkrajší je na jar a v jeseni, keď je v potoku najviac vody, no svoje čaro má i v zime, kedy na ňom možno pozorovať krásnu cencúľovú výzdobu.

Jedinečná santovská termálna voda sa nachádza priamo v areáli kúpaliska Santovka. Pomáha zmierňovať prejavy rôznych chorôb a napomáha odstraňovať rôzne zdravotné problémy. Vonkajšie bazény sú napĺňané výlučne termálnou prírodnou vodou priamo z geotermálneho prameňa. Nachádzajú sa tu relaxačné sedavé travertínové bazéniky v štýle tureckých "pamukkale" a masážne travertínové vodopády a masážne trysky, ktoré Vám vymasírujú a prekrvia telo pod prúdom termálnej vody, púšťanej priamo z termálneho prameňa.

KVALITNÝ NÁBYTOK, PRODUKTY TOPSHOP, DORMEO, DELIMANO, WALKMAXX, WELLNEO, ROVUS - OBUV A MÓDA - NÓRSKA KOZMETIKA - PRE DOSPELÝCH - ŠPORT A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY - ŠKOLSKÉ POTREBY - ŠPERKY - ZĽAVY A AKCIE - KVALITNÝ ALKOHOL

V strede obce Santovka sa nachádza chránená prírodná pamiatka - travertínová kopa s kráterom v strede - Biely kameň, z ktorého sa rozlieva minerálna voda. V prírodnom kráteri vyvierala voda teploty 15,5 stupňa Celzia. Doteraz si z neho obyvatelia obce ale i okoloidúci čapujú vodu, ktorá bola mimoriadne vyhľadávanou už v dávnej minulosti. Santovská minerálna voda patrí k jednému z najpozoruhodnejších na Slovensku.

Jednoducho zaručené nezabudnuteľné zážitky, na ktoré budete spomínať ešte dlho.

Pozrite si video z produkcie Andrej Budai foto - video služby a TVTEKOVHONT pre OOCR Tekov:

zdroj, foto, video: OOCR Tekov

Podporte projekt celoregionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT

Pozrite si videoreportáže TVTEKOVHONT tu: https://www.youtube.com/tvtekovhont

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre