05052024ned

Turecká Alanya: plážové lehárko aj dobrodružné výlety

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Alanya je obľúbená dovolenková destinácia, kde zažijete relax na najkrajších tureckých plážach aj dobrodružné výlety. Pre jej jedinečný pôvab sa jej hovorí perla Tureckej riviéry. Toto úžasné miesto v Stredozemnom mori vás poteší zlatistými piesočnými plážami, rozmazná skvelou kuchyňou, ohromí jedinečnou prírodou, útesmi a horami a nadchne antickými pamiatkami. Pozrite sa, aké kúzelné zákutia tu návštevníci najviac vyhľadávajú.

Turecká Alanya: plážové lehárko aj dobrodružné výlety

Kleopatrina pláž

Zoznámte sa s kráľovnou medzi plážami. Povestnú Kleopatrinu pláž podľa starovekej legendy vraj kedysi rímsky vojvodca Marcus Antonius venoval egyptskej kráľovnej Kleopatre ako svadobný dar. Dnes je táto 4 kilometre dlhá piesočnatá pláž jednou z najvyhľadávanejších v Turecku a súkromie na romantické vyznanie lásky by ste tu hľadali len ťažko. Napriek tomu je táto pláž výnimočným miestom. Len si to predstavte: zlatistý piesok a nádherné Stredozemné more, navyše s výbornými službami priamo na čistej pláži a veľkým výberom vodných športov, barov a reštaurácií.

Turecká Alanya: plážové lehárko aj dobrodružné výlety

Historické centrum Alanya city

Pokiaľ pôjdete okolo, rozhodne si nájdite čas na vychádzku historickým centrom mesta Alanya. Zástavbe dominuje majestátny stredoveký hrad, ktorý nechal v 13. storočí vybudovať sultán Aladdin Keykubat. Stojí na malom polostrove a je naozaj neprehliadnuteľný. Už len samotné hradby, ktoré celú stavbu obopínajú, pokrývajú plochu viac ako 6 kilometrov. Vnútri hradu môžete navštíviť múzeum pod holým nebom, maják z 18. storočia a pozostatky mešity aj byzantského kostola.

Červená veža

Skvelá dovolenka v Alanyi sa nezaobíde bez prehliadky Červenej veže, ktorú možno poznáte z tureckých bankoviek. Veža, miestnymi nazývaná Kizil Kule, tvorí osemboká stavba s výškou 33 metrov, postavená z červených tehál. Predstavuje najlepšie zachovanú seldžuckú budovu v meste. Vnútri veže nájdete múzeum a hore na cimburí zase na odvážlivcov, ktorí prekonajú výstup po schodoch, čakajú úžasné výhľady na more, mesto i prístav.

Turecká Alanya: plážové lehárko aj dobrodružné výlety

Krápnikové jaskyne Damlatas

Pokiaľ myslíte, že za špelunkovaním v jaskyniach Damlatas budete musieť vyraziť za mesto, mýlite sa. Pôsobivý jaskynný komplex, v srdci ktorého leží 17 metrové jazero, sa nachádza len kúsok od hradu. Okrem stalagmitov a stalaktitov zaujmú jaskyne Damlatas aj výrazne zvýšenou vzdušnou vlhkosťou. Tá miestami dosahuje až 95%. Vďaka jedinečnému zloženiu vzduchu, ktorý navyše obsahuje aj dvanásťkrát viac oxidu uhličitého, sú jaskyne tiež veľmi príjemné pre astmatikov.

Prečítajte si aj:

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre