05062024pon

Sušenie spodného prádla v sušičke: Áno alebo nie?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Farby sú jasné, elastické prvky napnuté a látka pôsobí sviežo a jemne. Aby si vaše spodné prádlo zachovalo tieto vlastnosti čo najdlhšie, potrebuje správnu starostlivosť. V súvislosti s tým nastáva otázka: Sušiť spodnú bielizeň v sušičke? Alebo ju radšej vyvesiť na vzduch vo vnútri prípadne vonku? Pozrieme sa bližšie na zásady správneho sušenia spodnej bielizne v závislosti od jej druhu a materiálového zloženia.

Sušenie spodného prádla v sušičke: Áno alebo nie?

Výhody a nevýhody sušenia spodného prádla v sušičke

Sušičky bielizne sa za posledné roky stali mimoriadne obľúbeným pomocníkom v domácnosti. Okrem toho, že naše domy a byty zbavili nevzhľadných sušiakov, vďačíme im aj za zníženie vzdušnej vlhkosti a potenciálnej hrozby vzniku plesní. Sušenie spodnej bielizne v sušičke je rýchle, praktické a veľmi efektívne. Vaše prádlo bude po vytiahnutí z bubna mäkké, voňavé, jemné, zbavené prachu a chlpov. Väčšina kúskov bude rovno pripravená na poskladanie a odloženie do skrine.

Na druhej strane nesie so sebou sušenie spodnej bielizne v sušičke aj isté riziká. Tie najväčšie sa spájajú s nesprávnou voľbou teploty a programu sušenia. Okrem vyblednutia farby hrozí vášmu prádlu napríklad poškodenie zipsov, čipky, nažehľovacích prvkov, ale aj vlákna samotného. Niektoré druhy spodného prádla sú do sušičky úplne nevhodné, pre iné by ste mali zvoliť senzitívnejší, kratší program s nižšou teplotou.

Ako zvoliť správny spôsob sušenia spodného prádla

Aby ste mali 100-percentnú istotu, že vaša spodná bielizeň si zachová svoje pôvodné kvality naozaj dlhý čas, ideálne by ste ju mali sušiť voľne zavesenú v tieni na dobre vetranom mieste. Povedzme si však pravdu, nie vždy máme vytvorené ideálne podmienky, o čase a trpezlivosti už ani nehovoriac. Ako teda postupovať rozumne a prakticky?

Pozrite si odporúčania výrobcu spodnej bielizne

Najjednoduchšie je sledovať odporúčania výrobcov, ktorí uvádzajú zásady starostlivosti o bielizeň na štítkoch. Rozhodujúci je piktogram štvorca s kruhom vo vnútri. Ak je prečiarknutý, výrobca neodporúča sušenie bielizne v sušičke. Piktogram s jednou bodkou hovorí, že bielizeň možno sušiť v sušičke pri maximálnej teplote 60 ˚C. Dve bodky znamenajú odporúčanú strednú teplotu – do 80 ˚C a tri bodky možnosť sušenia bielizeň na programoch nad 80 ˚C.

Mnohí používatelia sa ale prikláňajú k názoru, že odporúčania výrobcov sú v tomto smere príliš opatrné a riadia sa preto vlastným názorom. V každom prípade vám môžu tieto informácie od výrobcu vrátane materiálového zloženia slúžiť aspoň ako vodítko.

Sušenie spodného prádla v sušičke: Áno alebo nie?

Zvoľte šetrný program sušenia

Ak sa rozhodnete svoju spodnú bielizeň sušiť v sušičke, vyberte šetrný program s nízkou teplotou. Uvedomte si, že bežná sušička dokáže generovať teplotu presahujúcu 80 ˚C. Takéto podmienky znižujú elasticitu materiálu a majú za následok ovísanie tkaniny ako aj rýchle vyblednutie farieb. Vyberajte preto programy pre jemnú a syntetickú bielizeň. Prípadne, ak vaša sušička disponuje voľbou teploty, nastavte ju na úroveň do 60 ˚C. Sušičku pritom nepreťažujte, aby spodná bielizeň nebola v bubne príliš natlačená a pokrčená.

Takýmto spôsobom sušte len bavlnenú spodnú bielizeň či zmesové bavlnené tkaniny s nízkym podielom elastanu (napr. stretch bavlna s 10 % elastanu), bambus a iné prírodné materiály, výnimočne nylon.

Ktoré spodné prádlo rozhodne nepatrí do sušičky?

Na záver sme pre vás pripravili prehľadný zoznam spodného prádla, pri ktorom by ste mali zvoliť trpezlivý prístup a uprednostniť sušenie na vzduchu:

  • podprsenky s vypchávkami a kosticami,
  • sťahujúca a formujúca spodná bielizeň,
  • silonové pančuchy,
  • spodné prádlo s čipkou,
  • spodné prádlo z mikrovlákna, viskózy, hodvábu,
  • spodné prádlo s plastovým zipsom,
  • spodné prádlo s nalepenými alebo nažehlenými aplikáciami, flitrami, kamienkami, korálikmi a pododobne,
  • spodné prádlo s koženými prvkami.

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre