05042024sob

Zmenu poskytovania dotácií z rozpočtu mesta Levice poslanci schválili, zástupcovia športových klubov spísali otvorený list

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 5. júla 2023 - Poslanci Mestského zastupiteľstva v Leviciach schválili návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta Levice č. 175 o podmienkach poskytovania dotácií z rozpočtu mesta právnickým osobám a fyzickým osobám – podnikateľom pôsobiacim na území mesta Levice. Zástupcovia športových klubov spísali otvorený list, v ktorom vyjadrili výrazné obavy o ďalšie fungovanie športových klubov na pôde mesta Levice v prípade schválenia tohto VZN. VZN mesta Levice č. 175 navrhol druhý zástupca primátora mesta Levice Matej Haško (Tím kraj Nitra - Združ.kand.NK), s ktorým sme sa porozprávali.

Zmenu poskytovania dotácií z rozpočtu mesta Levice poslanci schválili, zástupcovia športových klubov spísali otvorený list

Leviceonline.sk: Čo bolo podľa Vás jeho hlavným cieľom?

Matej Haško: Hlavným cieľom nového VZN bolo upresniť pravidlá poskytovania dotácií, upraviť spôsob podávania a vyúčtovávania dotácií a zaviesť nový inštitút mestského športového poukazu.
Najzásadnejšou zmenou v novom VZN je zavedenie elektronického podávania aj vyúčtovania dotácii, ktoré bude zverejnené na stránke mesta. Občania teda budú mať možnosť vidieť, ako jednotliví žiadatelia použili verejné zdroje.
Druhým významným bodom je zavedenie mestského športového poukazu, ktorý budú môcť využiť všetky športové kluby na deti od 5 do 23 rokov, avšak s obmedzením, že na to isté dieťa/mládežníka klub zároveň nepoberá financie zároveň aj z centra voľného času. Poukaz teda hlavne využijú športové kluby, ktoré nie sú zapojené v krúžkovom režime CVČ, ako aj mládež, ktorá CVČ z dôvodu vyššieho veku ani nemôže využívať.
Okrem iného sa upresnili niektoré ustanovenia o spôsobe a použití dotácií, kde sa umožnilo dotáciu použiť aj na odmeny licencovaných trénerov.
Významnou novinkou je aj zavedenie možnosti, že jeden žiadateľ môže podať až tri žiadosti. Športovým klubom sa tým napríklad otvorí možnosť požiadať o dotáciu na chod športového klubu a zároveň na jednorazové športové podujatie.

ČLÁNOK POKRAČUJE NIŽŠIE ⇩

Prečítajte si aj:

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Leviceonline.sk: Zástupcovia viacerých športových klubov v meste spísali otvorený list k navrhovanému VZN, v ktorom vyjadrujú výrazné obavy o ďalšie fungovanie športových klubov na pôde mesta Levice. Čo si o tejto iniciatíve myslíte?

Matej Haško: Otvorený list viacerých športových klubov nasledoval po stretnutí zástupcov športových klubov na pôde mestského úradu, kde sme prediskutovali všetky zmeny, ktoré nové VZN prináša. Obsah listu zodpovedá témam, ktoré neboli zo strany športových klubov prijaté s nadšením.

Leviceonline.sk: V otvorenom liste píšu: "V § 2 odstavec 3 sa hovorí že: Dotácia do žiadnej z oblastí podľa § 3 ods. 2 nesmie byť vo výške presahujúcej 50 % z celkového rozpočtu určeného na dotácie.
V aktuálnom rozpočtovom roku dotácie na šport predstavovali vyše 65% celkovo poskytnutých dotácií. V obdobnom pomere boli poskytované dotácie aj v predchádzajúcich obdobiach, čo malo vzhľadom na finančnú náročnosť, početnosť klubov a najmä množstvo ich členov svoj zmysel. Máme za to, že navrhované obmedzenie zbytočne znižuje variabilitu poskytovaných dotácií do ďalších rozpočtových období a jednoznačne povedie k zníženiu finančných príspevkov na šport v Leviciach." Váš názor?

Matej Haško: Do VZN sme zapracovali ustanovenie, po ktorom volali takmer všetky komisie mestského zastupiteľstva, a to spravodlivejšie prerozdelenie dotácií medzi jednotlivými oblasťami. Do ktorejkoľvek oblasti tak bude môcť smerovať maximálne 50 % celkových dotácií, čo bude v konečnom dôsledku znamenať rovnomerný rast dotácií do všetkých oblastí.
Tak ako na mestskom zastupiteľstve, aj touto cestou chcem zdôrazniť, že našim cieľom nie je znížiť dotácie do športu, ale naopak, zvýšiť dotácie do ostatných piatich oblastí, v ktorých je možné o ne žiadať.

Leviceonline.sk: Ďalej v liste píšu: "§11 v štvrtej časti navrhovaného VZN zavádza tzv. Športový poukaz. Samotnú myšlienku športového poukazu nezavrhujeme, ale v §12 odstavec 1 je sa uvádza: „Poukaz nie je možné uplatniť, ak je dieťa prihlásené do krúžku vedeného centrom voľného času.“ Pričom dnes je jedným z príjmov športových klubov práve aj príjem z tzv. CVČ. Okrem navýšenia byrokracie spojenej so „športovými poukazmi“ tak opäť avizované VZN znižuje zdroj financií do športu v Leviciach." Vaša reakcia?

Matej Haško: Čo sa týka mestských športových poukazov, sme presvedčení, že byrokraciu výrazne znižujú: klub sa elektronicky zaregistruje ako oprávnený prijímateľ, rodič, prípadne sám mladý športovec elektronicky požiada o poukaz a elektronicky si ho uplatní u jedného alebo dvoch športových klubov. Jedinou povinnosťou klubu bude viesť evidenciu účasti na tréningu, inak peniaze prijaté prostredníctvom tejto dotácie nemusí vyúčtovávať.
Vzhľadom na to, že mestské športové poukazy budú určené pre športové kluby, nijak neznižujú zdroje financií do športu v Leviciach. Deti zo základných škôl naďalej budú môcť chodiť do krúžkov vedených CVČ a organizovaných športovými klubmi.

Leviceonline.sk: Nakoniec v liste ponúkajú ich súčinnosť pri kreovaní nariadení a kritérií týkajúcich sa športu v meste. Ste otvorený takejto súčinnosti s levickými športovými klubmi do budúcna?

Matej Haško: Kreovanie kritérií - a to nielen v oblasti športu - je výhradne v rukách jednotlivých komisií. Som presvedčený, že komisie radi prijmú cenné pripomienky športových klubov.

Leviceonline.sk: Šiesti poslanci boli proti návrhu, za 15ti. Čo hovoríte na tento výsledok?

Matej Haško: Nové VZN bolo prijaté dostatočným počtom poslancov MsZ a veríme, že prinesie jednoduchší a transparentnejší systém prideľovania dotácií, z čoho v konečnom dôsledku budú profitovať všetci príjemcovia.

Pripomeňme, že za navrhované VZN mesta Levice č. 175 hlasovalo 15 poslancov, a to: Roderik Baltazár (Tím kraj Nitra - Združ.kand.NK), Peter Benček (NEKA), Dušan Daniš (NEKA), Martin Drdoš (NEKA), Roman Ďurčať (Tím kraj Nitra - Združ.kand.NK), Gabriel Földi (NEKA), Matej Haško (Tím kraj Nitra - Združ.kand.NK), Ján Janáč (NEKA), Štefan Kalocsay (NEKA), Roman Karaffa (NEKA), Vladimír Kuny (Tím kraj Nitra - Združ.kand.NK), Ladislav Lutovský (NEKA), Viliam Rybár (Tím kraj Nitra - Združ.kand.NK), Roman Salinka (Tím kraj Nitra - Združ.kand.NK) a Petra Števková (Tím kraj Nitra - Združ.kand.NK).
Proti navrhovanému VZN hlasovali šiesti poslanci, a to: Miloš Zaujec (KDH, Šanca, ODS, Spolu, DS), Ladislav Vincze (NEKA), Ivan Murín (KDH, Šanca, ODS, Spolu, DS), Mária Kuriačková (NEKA), Marek Földesi (NEKA) a Juraj Braun (SaS).
Traja poslanci neboli prítomní, a to: Alexander Bačík (Hlas-SD), Zoltán Csendes (Tím kraj Nitra - Združ.kand.NK) a Ervín Szalma (NEKA).

"OTVORENÝ LIST zástupcov športových klubov k navrhovanému VZN mesta Levice č. 175 o podmienkach poskytovania dotácií z rozpočtu mesta právnickým osobám a fyzickým osobám – podnikateľom pôsobiacim na území mesta Levice.
Vážený pán primátor, zástupcovia primátora, prednosta mestského úradu, ctení poslanci. My, zástupcovia športových klubov pôsobiacich v meste Levice, venujeme množstvo času a energie fungovaniu rôznych športových a klubových aktivít v meste. Šport považujeme za jeden zo základných pilierov zdravej spoločnosti. Vedenie detí a mládeže k športu nemá len pozitívne zdravotné aspekty, ale aj celospoločenské. Športom zaujaté deti málokedy siahajú po alkohole, drogách, či kráteniu času vandalizmom a inými negatívnymi činnosťami. Dospelý šport zas motivuje práve mládež k výkonnosti a vytrvalosti, obohacuje obyvateľov o možnosť vyžitia a podporuje lokálpatriotizmus, či robí dobré meno mestu. Preto veríme, že každé investované euro do športu, sa mestu a celej spoločnosti niekoľkonásobne vráti.
Vzhľadom na predložený návrh VZN mesta Levice č. 175 však máme výrazné obavy o ďalšie fungovanie športových klubov na pôde mesta Levice.
V § 2 odstavec 3 sa hovorí že: Dotácia do žiadnej z oblastí podľa § 3 ods. 2 nesmie byť vo výške presahujúcej 50 % z celkového rozpočtu určeného na dotácie.
V aktuálnom rozpočtovom roku dotácie na šport predstavovali vyše 65% celkovo poskytnutých dotácií. V obdobnom pomere boli poskytované dotácie aj v predchádzajúcich obdobiach, čo malo vzhľadom na finančnú náročnosť, početnosť klubov a najmä množstvo ich členov svoj zmysel. Máme za to, že navrhované obmedzenie zbytočne znižuje variabilitu poskytovaných dotácií do ďalších rozpočtových období a jednoznačne povedie k zníženiu finančných príspevkov na šport v Leviciach.
§11 v štvrtej časti navrhovaného VZN zavádza tzv. Športový poukaz. Samotnú myšlienku športového poukazu nezavrhujeme, ale v §12 odstavec 1 je sa uvádza: „Poukaz nie je možné uplatniť, ak je dieťa prihlásené do krúžku vedeného centrom voľného času.“ Pričom dnes je jedným z príjmov športových klubov práve aj príjem z tzv. CVČ. Okrem navýšenia byrokracie spojenej so „športovými poukazmi“ tak opäť avizované VZN znižuje zdroj financií do športu v Leviciach.
Plne rozumieme potrebe zvýšiť tok financií aj do iných oblastí smerovania dotácií, ako je kultúra, životné prostredie a ďalšie, ale učiniť tak na úkor športu považujeme za nerozumné. Veríme že mesto, ani zastupiteľstvo nechce šport v Leviciach likvidovať, ale naopak čo najviac podporovať. Vyzývame vás preto navrhované VZN mesta Levice č. 175 v danom znení neprijať. Zároveň do budúcna ponúkame našu súčinnosť pri kreovaní nariadení a kritérií týkajúcich sa športu v meste.
V Leviciach dňa 28.6.2023
Tomáš Stach – FK Slovan Levice
Denisa Kleinová – HK Levice – muži
Jozef Guťan – HK Levice - mládež
Marek Marko – FBC Levice
Beáta Uharčeková – VK Podlužianka
Mária Kuriačková - ŠK Atóm Levice
Tibor Lacko – ŠK Aquasport Levice
Roman Štamposký – Kickboxing Levice
Michal Markievič – Šípkarský klub Levice
Gabriel Sirotňák – ŠBK Junior Levice
Michal Červenák - Palas VK Levice
Ľudovít Kossuth - JUDO klub Levice
Ladislav Garaj - BK Patrioti Levice
Tomáš Krištof - TK Ratufa Levice
Tomáš Valentík - Karate klub GOYU - RYU Levice"

zdroj a foto: internet

...

KVALITNÝ NÁBYTOK, PRODUKTY TOPSHOP, DORMEO, DELIMANO, WALKMAXX, WELLNEO, ROVUS - NÓRSKA KOZMETIKA - PRE DOSPELÝCH - ŠPORT A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY - ŠKOLSKÉ POTREBY - ŠPERKY - ZĽAVY A AKCIE - KVALITNÝ ALKOHOL

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre