04242024str

Ukryté poklady v okrese Levice - 5. časť: Po stopách starého rudného baníctva v Pukanci (video)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

PUKANEC 23. novembra 2020 - V rámci 5. časti našej video relácie "Ukryté poklady v okrese Levice" sme sa vydali do Pukanca, kde na Námestí mieru pred evanjelickým kostolom začína ďalší náučný chodník s názvom "Po stopách starého rudného baníctva v Pukanci". Aj tento môžeme bezpochyby zaradiť medzi ukryté poklady okresu Levice. Projekt bol realizovaný s finančnou podporou NSK.

Ukryté poklady v okrese Levice - 5. časť: Po stopách starého rudného baníctva v Pukanci (video)

Náučný chodník "Po stopách starého rudného baníctva v Pukanci" ako bývalého slobodného kráľovského mesta, ktoré vzniklo v druhej fáze rozvoja baníctva na Slovensku koncom 13. storočia, má 12 zastávok. Prvou z nich je takzvaný Darvašov dvor, ktorý sa nachádza na križovatke ulíc Viničná cesta a ul. Za múrom. Debnárstvo v Pukanci má hlboké korene. Pukanskí baníci mali jednu výhodu oproti ostatným banským mestám. V čase voľna sa venovali pestovaniu viniča. A dobré vínko bolo treba niekde uskladniť. Ladislav Hruškovič, zvaný Darvaš, je posledným debnárskym majstrom, ktorý zdedil toto remeslo po otcovi. Tu si môžeme pozrieť výrobu sudov.

Pozrite si videoreportáž nášho projektu regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT tu:

Druhou zastávkou je Barčina studňa, z ktorej vychádzajú na hladinu bublinky. Ako spomínajú archívne záznamy obce, studňa nesie meno po miestnej žene Barbore Zambojovej, ktorá žila v 18. storočí. Bola to jazyčná žena, ktorá údajne ani susedom nedovolila zo studne polievať záhradu.

Treťou zastávkou je Ergi štôlňa, v ktorej počiatky ťaženia rudy siahajú až do čias prvej písomnej zmienky z roku 1075. Podľa starých máp jej dĺžka dosahovala smerne 1100 metrov. V súčastnosti je to zdroj pitnej vody pre Pukanec. V minulosti jej voda poháňala stupy, teda úpravne rudy.

Za Ergi štôlňou sa nachádza najdlhšia vínna pivnica v Pukanci, ktorá bola kedysi takisto štôlňou. Vchádzame do chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy, je to zároveň vstup do Chorvátovej doliny, ktorú ohraničujú dva zalesnené kopce. Z ľavej strany v smere chodníka je to Vajrab a z pravej strany Pukliar.

Štvrtou zastávkou je banské dielo Mária. Podobne ako Ergi štôlňa, ktorá odvádza vodu z Vajrabu, Mária odvádzala vodu z Pukliara.

Pokračujeme piatou zastávkou, ktorou je banské dielo Jacob alebo Jakub. Leží na ľavej strane Chorvátovej doliny. Táto štôlňa smerovala na juh, kde sa spojila s Ergi štôlňou. Tento výškový rozdiel bol asi 12 metrov oproti ústiu Ergi štôlni. Spojené boli úpadnicou.

Šiestou zastávkou je banské dielo Theresa alebo Tereza, ktorá leží takisto na ľavej strane Chorvátovej doliny. Siedmou je banské dielo identifikované ako Josef opäť na ľavej strane Chorvátovej doliny, haldový materiál je naozaj značný.

Po 2000 metroch prídeme k banskému dielu Weitenzeche. V roku 1630 sa v údajoch konštatuje, že štôlňa Weitenzech je zavalená. Posledný písomný údaj je z roku 1654. Odporúča sa "porubom popod doterajšie chodby otvoriť ďalšie rudné žily". Po tomto období sa už na tejto štruktúre zrejme nepracovalo.

Na konci Chorvátovej doliny sa vpravo nachádza banské dielo Dorothea. Dobývala žilu Weitenzeche. Jediný archívny materiál o kovnatosti žilnej výplne je z roku 1878. Toto banské dielo je sprístupnené v dĺžke približne 150 metrov. Má klasický banský profil. Pri tomto diele je umiestnený aj prístrešok s posedením a informáciami o faune a flóre. Ten však už nahryzol zub času a preto si treba dávať pozor. Vstup do banského diela Dorothea pôsobí strašidelne, no odvážlivci sa môžu ísť dovnútra pozrieť.

Desiatou zastávkou je banské dielo s pracovným názvom Štvorec. Názov tohoto banského diela nepoznáme, preto používame pracovný názov Štvorec, lebo z vonkajšieho pohľadu ho aj pripomína. Nachádza sa v priamej línii žily Weitenzeche. Je jednou z najstarších. Treba si tu dávať pozor, kam stúpate, tieto "diery" vyzerajú naozaj nebezpečne.

Jedenástou zastávkou je vetracia a ťažobná šachtica Horný veľký gápeľ s pracovným názvom Lievik. Táto šachtica má momentálnu hĺbku 10 až 12 metrov. Jej skutočná hĺbka môže byť oveľa väčšia. Šachtica tiež sleduje žilu Weitenzeche. Ponad túto šachticu je postavená drevená výhliadka, no pre zlú statiku je v súčasnosti uzavretá.

Dvanástou zastávkou je banské dielo s pracovným názvom Kozačka. Tento pracovný názov bude upresnený, lebo v týchto miestach sa nachádza Petri žila a tak isto Jozef žila končí niekde v týchto miestach. Náučný chodník tu končí, no my pokračujeme ďalej, schádzame naspäť do Pukanca a kocháme sa krásnou okolitou prírodou.

Vrelo odporúčame prejsť si tento mimoriadne zaujímavý náučný chodník, na ktorom uvidíte a spoznáte vtedajší ťažký banícky život v okolí Pukanca, no zároveň je to veľmi príjemná prechádzka lesom.

zdroj, foto a video: Leviceonline.sk, TVTEKOVHONT

Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja.
Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Prečítajte si aj:

Páči sa Vám práca Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT? Podporte nás

Cieľom portálu Leviceonline.sk a regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT je prinášať Vám aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá a ďalšie užitočné a praktické informácie, ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas najmä z okresu Levice a blízkeho okolia.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť nás môžete poukázaním akejkoľvek sumy na účet nášho občianskeho združenia Regionline.sk:

Slovenská sporiteľňa IBAN:
SK37 0900 0000 0051 5918 8001

konštantný symbol:
0558

FIRMY a ŽIVNOSTNÍCI POZOR! VÝHODNÁ REKLAMA NA LEVICEONLINE.SK a TVTEKOVHONT TU.

TERAZ AKCIA! Objednajte si u nás reklamu na určité obdobie a získate ju na 2x dlhšie!

Výhodná reklama na Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT
TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont
Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre