04232024uto

Zdravotníctvo

Na urgentnom príjme v Leviciach za desať dní ošetrili kvôli teplu 57 pacientov

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 7. júla 2022 - Vysoké, až extrémne teploty sú viac než nepríjemné. Mohli by sa ukázať aj ako smrteľné. Keď sú ľudské telá vystavené extrémnym teplotám, stávajú sa náchylnejšími na vyčerpanie, úpal a dehydratáciu. Existujú aj dlhodobé následky, ktoré môžu viesť k ochoreniu. Ako informuje hovorkyňa siete nemocníc Agel Martina Pavliková, konkrétne skúsenosti za posledné extrémne horúce dni majú aj v Nemocnici Agel Levice.

Na urgentnom príjme v Leviciach za desať dní ošetrili kvôli teplu 57 pacientov

Vyjsť von v júlový alebo augustový deň môže byť ako fyzická rana. Čím dlhší je pobyt v horúčavách, tým vážnejšie môžu byť účinky tepla na organizmus. "Zvýšená telesná teplota môže spôsobiť silné potenie, vlhkú pokožku, dehydratáciu, únavu, bolesť hlavy, závraty, nevoľnosť, kŕče a rýchly, slabý pulz. V takomto stave je potrebné sa presunúť na chladnejšie miesto, popíjať vodu a dať si chladný kúpeľ alebo chladné obklady. Ak tieto príznaky trvajú dlhšie ako hodinu, zhoršujú sa, alebo ak človek zvracia, je na mieste okamžite vyhľadať lekársku pomoc," dodáva Pavliková.


Prečítajte si aj:

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Za posledných desať dní bolo v Levickej nemocnici zaznamenaných 57 prípadov pacientov, ktorých zhoršený zdravotný stav súvisel s teplom. "Z toho mužov bolo osem, žien desať a počet detí s úrazmi bolo až 39. V prípade detí sa nevylučuje možnosť zvýšenej úrazovosti v dôsledku tepla a tým zníženej nepozornosti. Najhorší zaznamenaný prípad bol prípad ženy, ktorá bola nájdená vonku v exteriéri. Žena skolabovala a následne utrpela poranenia hlavy. V tomto prípade bola potrebná aj
hospitalizácia pre poranenie hlavy a dezorientáciu," priblížila hovorkyňa siete nemocníc Agel.

KVALITNÝ NÁBYTOK, PRODUKTY TOPSHOP, DORMEO, DELIMANO, WALKMAXX, WELLNEO, ROVUS - OBUV A MÓDA - NÓRSKA KOZMETIKA - PRE DOSPELÝCH - ŠPORT A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY - ŠKOLSKÉ POTREBY - ŠPERKY - ZĽAVY A AKCIE - KVALITNÝ ALKOHOL

Pre prevenciu pred dôsledkami tepla je dôležité vedieť, že akonáhle sa človek nadmerne zahreje, môže sa u neho vyvinúť úpal. "Akonáhle telesná teplota stúpne nad 39 stupňov Celzia, človek začne trpieť úpalom, čo môže byť smrteľné. Symptómy úpalu zahŕňajú mnohé príznaky vyčerpania z tepla, osoba s úpalom môže mať rýchly, silný pulz, môže cítiť zmätok a stratiť vedomie. Ľudia trpiaci úpalom sa musia okamžite schladiť. Vysoké teploty rovnako vplývajú aj na mozog," približuje Pavliková.

Viaceré štúdie ukazujú, že keď teploty stúpajú, kognitívne funkcie sú pomalšie a nepresnejšie. Tento jav ovplyvňuje každého, od študentov, až po kancelárskych pracovníkov. "Najdôležitejšie pre každého je uvedomiť si, že zdravotné riziká extrémnych horúčav sú reálne a dôležité. Jednotlivci by sa mali čo najviac vyhýbať slnku, piť veľa vody a v prípadne potreby si nájsť miesta na ochladenie. Je tiež dôležité zaujímať sa viac o svojich blízkych a susedov, pre prípadnú pomoc alebo starostlivosť, pretože nie každý si uvedomuje riziká extrémnych horúčav, alebo má prostriedky na to, aby v prípade potreby vyhľadal chladné priestory alebo lekársku pomoc," vyjadrila sa vedúca sestra Urgentného príjmu Nemocnice Agel Levice Magdaléna Leváková.

Horúce dni ohrozujú každého, ale niektoré skupiny a komunity sú vystavené väčšiemu riziku ako iné. "Vonkajší pracovníci ako sú poľnohospodári a stavební pracovníci sú vystavení mimoriadne vysokému riziku ochorení súvisiacich s teplom. Vyššiemu riziku sú vystavení aj starší ľudia, tehotné ženy, ľudia s už existujúcimi ochoreniami a tí, ktorí nemajú prístup do klimatizovaných priestorov. V niektorých komunitách nedostatok stromov a parkov spôsobuje, že tieto oblasti sú teplejšie ako iné, čo prispieva k vyššiemu teplu v mestách," uzavrela Martina Pavliková.

zdroj a foto: Agel

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre