04232024uto

Zdravotníctvo

Hypertenia je nazývaná aj "tichý zabijak". Svetový deň vysokého tlaku, až 50% populácie nevie o svojom ochorení

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 17. mája 2022 - Hypertenzia, alebo vysoký krvný tlak. Diagnóza, ktorú pacient nemusí cítiť, avšak na jeho zdravotný stav môže mať výrazný vplyv. Ako informuje hovorkyňa siete nemocníc Agel Martina Pavliková, svetový deň hypertenzie si pripomíname každoročne 17. mája a cieľom tohto dňa je zvýšiť povedomie o tomto závažnom ochorení a poukázať na dôležitosť prevencie.

Hypertenia je nazývaná aj "tichý zabijak". Svetový deň vysokého tlaku, až 50% populácie nevie o svojom ochorení

Viac ako 50% populácie na celom svete nevie o tom, že trpí týmto ochorením. Čo je pri tejto diagnóze najdôležitejšie vysvetľuje Nikoletta Ryazanová z ambulancie vnútorného lekárstva Nemocnice Agel Levice. "Vysoký krvný tlak je jedna z hlavných príčin kardiovaskulárnej úmrtnosti a vážny zdravotný stav, ktorý výrazne zvyšuje riziko srdcových, mozgových, obličkových a iných ochorení. Odhaduje sa, že 1,28 miliardy dospelých vo veku od 30 do 79 rokov na celom svete má hypertenziu. Menej ako polovica dospelých je diagnostikovaná a liečená a približne jeden z piatich má hypertenziu pod kontrolou. Hypertenzia je hlavnou príčinou predčasných úmrtí na celom svete. Krvný tlak je sila, ktorou cirkuluje krv proti stenám telesných tepien, hlavných krvných ciev v tele. Hypertenzia nastáva, keď je krvný tlak príliš vysoký. Krvný tlak sa zapisuje ako dve čísla. Prvé systolické číslo predstavuje tlak v krvných cievach, keď sa srdce sťahuje alebo bije. Druhé, diastolické číslo, predstavuje tlak v cievach, keď srdce medzi údermi odpočíva," vysvetľuje Nikoletta Ryazanová.


Prečítajte si aj:

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Medzi faktory, ktorý tlak krvi ovplyvňujú, patrí nezdravá strava ako napríklad nadmerná konzumácia soli, strava s vysokým obsahom nasýtených tukov, nízky príjem ovocia a zeleniny, fyzická nečinnosť, konzumácia alkoholu, fajčenie, nadváha alebo obezita. "Medzi neovplyvniteľné faktory patrí rodinná anamnéza hypertenzie, vek nad 65 rokov a súbežné ochorenia, ako je cukrovka alebo ochorenie obličiek. Hypertenzia je nazývaná aj „tichý zabijak“. Väčšina ľudí s hypertenziou si tento problém neuvedomuje, pretože nemusí mať žiadne príznaky alebo symptómy. Z toho dôvodu je nevyhnutné pravidelne merať krvný tlak. Keď sa príznaky objavia, môžu zahŕňať ranné bolesti hlavy, krvácanie z nosa, nepravidelný srdcový rytmus, zmeny videnia a hučanie v ušiach. Ťažká hypertenzia môže spôsobiť únavu, nevoľnosť, vracanie, zmätenosť, úzkosť, bolesť na hrudníku a svalové chvenie," dodáva Ryazanová.

Hypertenia je nazývaná aj "tichý zabijak". Svetový deň vysokého tlaku, až 50% populácie nevie o svojom ochorení

KVALITNÝ NÁBYTOK, PRODUKTY TOPSHOP, DORMEO, DELIMANO, WALKMAXX, WELLNEO, ROVUS - OBUV A MÓDA - NÓRSKA KOZMETIKA - PRE DOSPELÝCH - ŠPORT A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY - ŠKOLSKÉ POTREBY - ŠPERKY - ZĽAVY A AKCIE - KVALITNÝ ALKOHOL

Jediným spôsobom, ako zistiť hypertenziu, je nechať si zmerať krvný tlak odborníkom. "Meranie krvného tlaku je rýchle a bezbolestné. Hoci jednotlivci môžu merať svoj vlastný tlak pomocou automatických zariadení, hodnotenie zo strany zdravotníckeho pracovníka je dôležité pre posúdenie rizika a súvisiacich stavov," vyjadrila sa doktorka ambulancie vnútorného lekárstva Nemocnice Agel Levice. Ambulanciu vnútorného lekárstva Nemocnice Agel Levice navštevuje až 40% pacientov práve s týmto ochorením. "Okrem iných komplikácií môže hypertenzia spôsobiť vážne poškodenie srdca. Nadmerný tlak môže spôsobiť stvrdnutie tepny, čím sa zníži prietok krvi a kyslíka do srdca. Tento zvýšený tlak a znížený prietok krvi môžu spôsobiť bolesť na hrudníku. Hypertenzia môže mať za následok aj mŕtvicu alebo infarkt ku ktorému dochádza, keď je zablokovaný prívod krvi do srdca a bunky srdcového svalu odumierajú z nedostatku kyslíka. Čím dlhšie je prietok krvi blokovaný, tým väčšie je poškodenie srdca. Srdcové zlyhanie nastáva, keď srdce nemôže pumpovať dostatok krvi a kyslíka do iných životne dôležitých orgánov. Nepravidelný tlkot srdca môže spôsobiť aj náhlu smrť," približuje Ryazanová.

Podľa nej existuje aj prevencia hypertenzie, a to zníženie príjmu soli na menej ako 5 gramov denne, zaradenie viac ovocia a zeleniny do jedálnička, fyzická aktivita, vyhýbanie sa používanu tabaku, zníženie konzumácie alkoholu, obmedzenie príjmu potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov, znižovanie a zvládnutie stresu, pravidelná kontrola krvného tlaku, liečba vysokého krvného tlaku a riadenie iných zdravotných stavov.

zdroj a foto: Agel

 

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre