04192024pia

Zdravotníctvo

Pri jednom odbere možno z krvi odobrať až štyri typy transfúznych produktov

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 14. júna 2022 - Svetový deň darcov krvi sa koná každoročne 14. júna a tento deň bol stanovený na zvýšenie celosvetového povedomia o potrebe krvi a krvných produktov na transfúziu, na zdôraznenie zásadného prínosu dobrovoľných, neplatených darcov krvi pre systému zdravotníctva. Informuje o tom hovorkyňa siete nemocníc Agel Martina Pavliková.

Pri jednom odbere možno z krvi odobrať až štyri typy transfúznych produktov

Krv a krvné produkty sú základnými zdrojmi pre účinnú liečbu žien trpiacich krvácaním spojeným s tehotenstvom a pôrodom. "Deti trpiace ťažkou anémiou v dôsledku malárie a podvýživy. Krv je veľmi dôležitá aj pre pacientov s poruchou krvi a kostnej drene, dedičnými poruchami hemoglobínu a stavmi imunitnej nedostatočnosti. Obete traumy, núdzových situácií, katastrof a nehôd, ako aj pacienti podstupujúci pokročilé lekárske a chirurgické zákroky potrebujú tiež najvzácnejšiu tekutinu. Potreba krvi je všeobecná, ale prístup ku krvi pre všetkých, ktorí ju potrebujú, nie je. Nedostatok krvi je obzvlášť akútny v krajinách s nízkymi a strednými príjmami," približuje Pavliková.


Prečítajte si aj:

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Krv je nevyhnutná pri liečbe miliónov pacientov, je to vzácna tekutina ktorá zachraňuje životy. Udržanie bezpečného a adekvátneho zásobovania krvou je nevyhnutné pre verejné zdravie a prioritou pre lekársku komunitu. Proces darovania krvi trvá asi hodinu a zahŕňa absolvovanie minifyzikálneho vyšetrenia, poskytnutie kompletnej anamnézy, odber krvi a odpočinok po odbere. "Samotné darovanie krvi zvyčajne trvá asi desať minút v závislosti od úrovne hydratácie darcu. Priemerný ľudský organizmus obsahuje asi štyri až šesť litrov krvi, čo je asi osem percent telesnej hmotnosti. Počas darovania sa odoberie zhruba pollitra krvi. Z krvi možno odobrať štyri typy transfúznych produktov, červené krvinky, krvné doštičky, krvnú plazmu a extrakt bohatý na faktor zrážania krvi čiže kryoprecipitát. Dva alebo tri z týchto produktov sú odobraté z jedného pollitra darovanej krvi. Jediný darca teda môže potencionálne pomôcť viac ako jednému pacientovi. Je dôležité mať na pamäti, že sú to krvné produkty, ktoré už v ten deň môžu byť využité a pomáhajú zachraňovať životy v núdzových alebo katastrofických situáciach. Frekvencia darovania krvi je u žien štyri mesiace a u mužov tri mesiace, pričom hmotnosť darcu musí byť minimálne 50 kilogramov. Ak máte čerstvé tetovanie, piercing, dostali ste transfúziu krvi alebo krvnej plazmy, alebo ste po operácií, darovať krv môžete najskôr o šesť mesiacov," vyjadrila sa zástupkyňa vedúcej laborantky Kvetoslava Zambojová.

Pri jednom odbere možno z krvi odobrať až štyri typy transfúznych produktov

Medzi darcami krvi, ktorí darovali krv na Hematologicko-transfúznom oddelení Nemocnice Agel Levice majú viac takých, ktorí darovali krv už viac ako 100 krát. "Najmenej je v populácii Rh negatívnych krvných skupín, ale žiadané sú všetky krvné skupiny. To závisí aj od aktuálnej situácie. Na darovanie krvi je možné objednať sa na telefónnych číslach 036/6312804 alebo 036/6379496 alebo prostredníctvom mailu na adrese . Odber krvi u darcov sa realizuje jedenkrát do týždňa v utorok počas pracovných dní v čase od 07:00 do 11:00. Krv môže darovať osoba od 18 do 60 rokov. Darovať krv môže človek, ktorý je fyzicky zdravý. Nemôže byť ošetrený zubným lekárom minimálne 72 hodín pred darovaním, užívať antibiotiká minimálne mesiac pred odberom, nemôže byť nosičom vírusu HIV spôsobujúceho AIDS a mať poruchy zrážania krvi a podobne. Neočkovaní darcovia sa nemusia preukázať negatívnym testom, ale nemôžu mať žiadne príznaky akútneho respiračného ochorenia," uzavrela hovorkyňa siete nemocníc Agel.

zdroj a foto: Agel

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre