04232024uto

Zdravotníctvo

Prevencia v gynekológii je nesmierne dôležitá. Kedy ste naposledy navštívili svojho gynekológa?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 27. apríla 2022 - Pravidelná návšteva gynekológa je mimoriadne dôležitá pre zdravie a život každej ženy. Ako informuje hovorkyňa siete nemocníc Agel Martina Pavliková, prevencia pomáha zistiť a riešiť už v zárodku prípadné diagnózy či nežiadúce zmeny v organizme ženy.

Prevencia v gynekológii je nesmierne dôležitá. Kedy ste naposledy navštívili svojho gynekológa?

Aj Nemocnica Agel Levice informuje pravidelne svoje pacientky o dôležitosti gynekologických prehliadok. "Zdravotníci zdôrazňujú, že vyšetrenie je predovšetkým zamerané na vyhľadávanie ochorení a ich včasnú diagnostiku. Na preventívnu prehliadku má nárok každá žena, ktorá dovŕšila 18 rokov raz za rok, alebo od prvého tehotenstva. Preventívnu prehliadku vykonáva lekár aj priamo v ambulancii v nemocnici. Za rok 2021 bolo na gynekologicko-pôrodníckom oddelení levickej nemocnice hospitalizovaných až vyše 2000 pacientiek. Veľké percento žien tvoria pacientky, ktoré podcenili význam preventívnych prehliadok. Niektoré sa vyhýbali preventívnym prehliadkam zo strachu, iné si nenašli čas, venovať sa svojmu zdravotnému stavu," priblížila Pavliková.

Prečítajte si aj:

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Pozrite si našu video reportáž o Gynekologicko-pôrodníckom oddelení Nemocnica Levice tu:

Primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Gabriel Mančík uisťuje, že prvotný strach možno prekonať. Dôležité je zachovanie otvorenej komunikácie. "Ženám kladieme otázky, ktoré sa týkajú predovšetkým ich zdravotného stavu za obdobie, odkedy absolvovali poslednú návštevu u gynekológa. Ostych nie je na mieste, pýtame sa vždy na pravidelnosť menštruácie a na výskyt vážnych ochorení u príbuzných. Zameriavame sa hlavne na výskyt rakoviny prsníka, maternice a vaječníkov. Dôležité je, aby ženy spomenuli aj iné vážne ochorenia, ktoré sa vyskytli v rodine. Zaujíma nás i vysoký krvný tlak, cukrovka, rakovinové ochorenia alebo prípadné alergie," ozrejmil primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia.

KVALITNÝ NÁBYTOK, PRODUKTY TOPSHOP, DORMEO, DELIMANO, WALKMAXX, WELLNEO, ROVUS - OBUV A MÓDA - NÓRSKA KOZMETIKA - PRE DOSPELÝCH - ŠPORT A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY - ŠKOLSKÉ POTREBY - ŠPERKY - ZĽAVY A AKCIE - KVALITNÝ ALKOHOL

Ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu by mali venovať viac pozornosti preventívnym prehliadkam. Ak ženy užívajú hormonálnu antikoncepciu a majú 18 rokov a viac, alebo ak ju neužívajú a sú staršie ako 30 rokov, je potrebné počítať aj s odberom krvi a moču. Súčasťou prehliadky je aj vyšetrenie prsníkov. "Pacientiek sa počas preventívnej prehliadky pýtame aj na rodinnú anamnézu, či nezahŕňa aj výskyt rakoviny prsníka. Zaujímame sa o to, či žijú v strese, či vedia o samovyšetrení," doplnil Gabriel Mančík.

Každá žena, ktorá príde na preventívnu prehliadku, by mala vedieť, že lekár jej musí urobiť odber na mikrobiologické vyšetrenie s tiež ster na cytologické vyšetrenie krčka maternice, prípadne aj vyšetrenie orgánov ultrazvukom. "Odporúča sa aj vyšetrenie prsníkov a priľahlých lymfatických uzlín ultrazvukom. Nemocnica Agel Levice poskytuje zdravotnú starostlivosť obyvateľom v najväčšom okrese na Slovensku. Ide o jednu z najväčších nemocníc v celom Nitrianskom samosprávnom kraji. V zdravotníckom zariadení aktuálne pracuje skoro 600 zamestnancov. Levická nemocnica roku 2021 ošetrila ambulantne 207.828 pacientov, počet hospitalizovaných pacientov za rok 2021 dosiahol úroveň 11.152," uzavrela hovorkyňa siete nemocníc Agel.

zdroj a foto: Agel

 

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre