04232024uto

Počas jediného dňa pri brehoch Hrona a vodnej stavby Veľké Kozmálovce vyzbierali takmer 500 vriec odpadu

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

VEĽKÉ KOZMÁLOVCE 3. júna 2021 - Slovenský vodohospodársky podnik, štátny podnik (SVP) v spolupráci s mestom Tlmače a obcami Nový Tekov, Starý Tekov, Veľké Kozmálovce a Malé Kozmálovce dnes zorganizovali dobrovoľnícku brigádu, pri ktorej sa od odpadu čistili brehy rieky Hron a okolie vodnej stavby Veľké Kozmálovce. Ako informuje hovorca SVP Marián Bocák, do brigády sa zapojilo viac ako 100 dobrovoľníkov a vyzbieralo sa takmer 500 vriec odpadu.

Počas jediného dňa pri brehoch Hrona a vodnej stavby Veľké Kozmálovce vyzbierali takmer 500 vriec odpadu

Zákon o odpadoch hovorí, že odpad, ktorý sa nachádza v krajine vrátane brehov vodných tokov má odstrániť pôvodca odpadu. "Samozrejme, táto predstava nefunguje a preto zodpovednosť za jeho likvidáciu ostáva na pleciach samospráv, v katastri ktorých sa tento odpad nachádza. Zo skúsenosti vieme, že ani samosprávy nemajú dostatok finančných prostriedkov pri boji s odpadom, preto sa snaží byť nápomocný aj náš podnik, no najväčšia zásluha patrí práve dobrovoľníkom a všetkým, ktorým nie je ľahostajné životné prostredie," vysvetľuje Bocák.

Prečítajte si aj:

Počas jediného dňa pri brehoch Hrona a vodnej stavby Veľké Kozmálovce vyzbierali takmer 500 vriec odpadu

Brigády sa dnes zúčastnili okrem pracovníkov SVP aj žiaci základnej školy v Tlmačoch, dobrovoľníci žijúci v blízkosti Hrona (z mesta Tlmače, obcí Nový Tekov, Starý Tekov, Veľké Kozmálovce a Malé Kozmálovce). "Po záslužnej práci v peknom počasí, pri ktorej sa dobrovoľníkom podarilo vyzbierať takmer 500 vriec odpadu, čakal účastníkov vodohospodármi pripravený chutný guláš a stretnutie s priateľmi zo susedných obcí, samozrejme pri dodržiavaní aktuálnych pandemických opatrení," dodal hovorca SVP.

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie
Počas jediného dňa pri brehoch Hrona a vodnej stavby Veľké Kozmálovce vyzbierali takmer 500 vriec odpadu

O odvoz a likvidáciu odpadu sa postará SVP na vlastné náklady. "Ak hovoríme o súčinnosti nášho podniku, je potrebné povedať, že aj napriek nedostatočnému financovaniu zo strany štátu, obmedzených personálnych a technických kapacitách vynaložíme v rámci Slovenska v priemere 400 tisíc EUR ročne na odvoz a likvidáciu odpadu. Ak by aj SVP chcel odstrániť odpad z okolia vodných tokov, pri správe viac ako 55 tisíc kilometrov vodných tokov, 311 nádržiach, necelej tisícke zamestnancov v teréne v rámci celého Slovenska, bolo by to nereálne a zároveň na úkor iných činností, ktoré nám vyplývajú zo zákonov. Dnešná brigáda bola realizovaná ako pripomenutie spoločného projektu spoločnosti Lidl Slovensko a SVP s názvom NENECHAJME TO PLÁVAŤ. V rámci projektu spoločnosť Lidl Slovensko nášmu podniku na základe reálneho množstva vyzbieraného odpadu v závere roka prispeje sumou 30 EUR/tona odpadu na nákup prostriedkov a zariadení pri boji s odpadom," uzatvoril Marián Bocák.

zdroj a foto: SVP

Páči sa Vám práca Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT? Podporte nás

Cieľom portálu Leviceonline.sk a regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT je prinášať Vám aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá a ďalšie užitočné a praktické informácie, ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas najmä z okresu Levice a blízkeho okolia.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť nás môžete poukázaním akejkoľvek sumy na účet nášho občianskeho združenia Regionline.sk:

Slovenská sporiteľňa IBAN:
SK37 0900 0000 0051 5918 8001

konštantný symbol:
0558

FIRMY a ŽIVNOSTNÍCI POZOR! VÝHODNÁ REKLAMA NA LEVICEONLINE.SK a TVTEKOVHONT TU.

TERAZ AKCIA! Objednajte si u nás reklamu na určité obdobie a získate ju na 2x dlhšie!

TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont
Výhodná reklama na Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre