04262024pia

Najmenšie mince, teda jedno- a dvoj-centovky by mali skončiť, ste za? (anketa)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

SLOVENSKO 13. júna 2020 - Najmenšie mince, teda jedno a dvoj-centovky by mali skončiť. Zhodujú sa na tom obchodníci, regulátor finančného trhu a aj program novej vlády. Informuje o tom portál Pravda.sk.

Najmenšie mince, teda jedno- a dvoj-centovky by mali skončiť, ste za? (anketa)

Fungovať by to malo cez zaokrúhľovanie pri pokladnici. A to matematicky. "Teda v prípade nákupu za 14,69 eura by zákazník platil 14,70 eura a naopak, pri nákupe za 13,24 eura by výsledná suma bola 13,20 eura. Cenovky v obchodoch by sa po vyradení drobných nemenili," informuje portál.

"Vo viacerých členských štátoch únie boli tieto drobné mince vyradené z obehu, čo prispelo k zjednodušeniu operácií s hotovosťou," podľa Pravda.sk hovorí prezident Zväzu obchodu Martin Katriak. Ide napríklad o Holandsko, Belgicko, Fínsko, Írsko aj Taliansko.

Obchodné prevádzky totiž najmenšie mince zaťažujú. A to cez poplatky komerčných bánk, tie platia pri odovzdaní firmy. Podľa viceprezidenta Zväzu obchodu Pavla Konštiaka sú neprimerane vysoké. "Najvypuklejšie je to v prípade jedno-centových mincí. Odovzdanie 100 kusov je spoplatnené jedným eurom," hovorí podľa portálu Konštiak. Obchodník tak platí rovnakú sumu, ako vloží.

Koniec drobných podporuje aj guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. "Na jednej strane by sme šetrili isté náklady a na druhej strane by sme znížili aj ekologickú záťaž," povedal podľa portálu Pravda.sk Kažimír. Práve najdrobnejšie mince sa totiž v praxi strácajú, a to presne pre spomínané privysoké poplatky za ich vklad do banky.

Teraz je u nás v obehu 870 miliónov kusov euromincí všetkých nominálnych hodnôt. Z nich takmer dve tretiny tvoria práve jedno- a dvojcentovky. "Slovensko už za sebou jedno rušenie drobných má – a to 10– a 20-halierových mincí. Tie od roku 2004 zrušila Národná banka Slovenska. Nákupy sa vtedy zaokrúhľovali matematicky nahor. Za všetkým boli náklady na výrobu haliernikov. Pôvodne sa uvažovalo aj o zrušení 50-halierových mincí, no nakoniec sa od toho upustilo," uzavrel portál.

Vyjadrite sa v našej ankete:

Ste za zrušenie jedno- a dvoj-centových mínc?

zdroj: Pravda.sk, foto: Pixabay

IntímneNákupy.sk - Milovanie môže začať
Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Podporte projekt celoregionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT

Prečítajte si:

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre