04192024pia

SČK v Leviciach pre seniorov nakupuje potraviny, zabezpečuje lieky, šije rúška, varí a má i telefonické linky pomoci

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 15. apríla 2020 - Mnoho ľudí najmä z radov seniorov je v súčasnej zdravotnej epidemiologickej hrozbe odkázaných na pomoc od iných. V tejto oblasti je aktívny Slovenský Červený kríž (SČK), preto sme oslovili riaditeľku územného spolku SČK v Leviciach Stanislavu Sládečekovú, aby nám bližšie predstavila, ako SČK v Leviciach v súčasnej zdravotnej krízovej situácii konkrétne pomáha ľuďom.

SČK v Leviciach pre seniorov nakupuje potraviny, zabezpečuje lieky, šije rúška, varí a má i telefonické linky pomoci

SČK v Leviciach prevádzkuje naďalej jedáleň pre seniorov a telesne zdravotne postihnutých. "Za prísnych hygienických podmienok funguje výdaj stravy ako aj roznáška. Denne uvaríme v priemere 220 obedov, z toho dve tretiny sa rozvážajú. Počet stravníkov, hlavne pri donáške sa nám mierne navýšil," priblížila Sládečeková.

V pomoci sa realizujú všetci zamestnanci SČK, dobrovoľníci SČK, mládež SČK, spolu asi 30 ľudí v prípade potreby. "Dobrovoľníci SČK pomáhajú seniorom mesta Levice s nákupmi potravín, donáškou liekov ako aj zabezpečiť základné potreby. Nákupy potravín a zabezpečenie liekov sú úplne nové služby, ktoré SČK v Leviciach doteraz neposkytoval, tak ako aj zabezpečenie rúšok. Dobrovoľníčky teda šijú aj rúška, ktoré sa bezplatne rozdávajú seniorom, prípadne organizáciám, ktoré nás o to požiadajú," dodala riaditeľka územného spolku SČK v Leviciach.

V týchto dňoch fungujú dve telefonické linky pomoci, ktoré slúžia aj ako psychosociálna podpora. "Vo väčšej miere poskytujeme telefonické služby pomoci, radíme ľuďom, na koho sa majú v prípade potreby obrátiť, ak pomoc nie je v našich silách. Starší ľudia potrebujú v prvom rade upokojiť, pri množstve správ z médii veľakrát nevedia čo majú robiť," vysvetlila Stanislava Sládečeková.

Je možné, aby SČK v Leviciach nejakým spôsobom bežní ľudia či firmy mohli pomáhať v súčasnej situácii? "Určite áno a už sa to aj deje. Dostávame pomoc od bežných ľudí v podobe látok na rúška, od rôznych firiem materiálne dary ako napríklad dezinfekciu, dezinfekčné gély, rukavice. Firmy nás podporujú aj potravinami, dostali sme zemiaky, oleje, chlieb. Táto pomoc nám pomáha prekonať finančné výpadky, vzniknuté pandémiou. Nesmieme zabudnúť ani na našich starých a nových dobrovoľníkov, ktorí sú ochotní kedykoľvek a s čímkoľvek pomôcť, či už je to pomoc s nakládkou potravinovej pomoci, šitím rúšok, dopravou," uzavrela.

foto: Facebook Slovenský Červený kríž, územný spolok Levice

Nakúpdoma.sk - eshop - Byt a domácnosť, elektronika a spotrebiče, šport a fitness, kuchyňa, pánska a dámska móda, obuv, Topshop produkty, alko-nealko nápoje, kozmetika Zľavaonline.sk - paleta najlepších zliav Sexland.sk - všetko pre Vaše potešenie
Nakúpdoma.sk - eshop - Byt a domácnosť, elektronika a spotrebiče, šport a fitness, kuchyňa, pánska a dámska móda, obuv, Topshop produkty, alko-nealko nápoje, kozmetika
Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

POZRITE SI TIEŽ:

Podporte finančne Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT.SK
TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre