04262024pia

Vodný mlyn Bohunice za deň navštívi aj vyše 1000 ľudí

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

BOHUNICE / LEVICE 28. júla 2018 - Pre mnohých je vodný mlyn Bohunice v okrese Levice známou a vyhľadávanou lokalitou, no pre niekoho je to stále neobjaveným kútom. Je to jedna z mála turistických miest v okrese Levice, ktorú zvykne denne navštíviť aj vyše 1000 ľudí. Ide hlavne o dni, keď sa tu organizujú podujatia ako napríklad Farmárska nedeľa, no podľa slov miestnych pracovníkov vysunutej expozície Tekovského múzea v Leviciach, ktorou Vodný mlyn je, štandardne mlyn navštívi počas pracovných dní približne 60 ľudí.

Vodný mlyn Bohunice za deň navštívi aj vyše 1000 ľudí
Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

A že toto miesto je obľúbené a známe nielen pre tunajších obyvateľov z okresu a okolia, svedčia pri mlyne častokrát zaparkované vozidlá z celého Slovenska ale aj zo zahraničia. Mlyn sa nachádza približne dva kilometre od horného konca obce Bohunice, smerom na Banskú Štiavnicu. Nachádza sa tu veľká lúka, pričom hneď vedľa potoka Sikenica pri mlyne je možné zaparkovať. Po vystúpení z vozidla prechádzame malým mostíkom cez potok Sikenica a po pár metroch sa dostávame priamo pred samotný mlyn a priľahlý udržiavaný domček s dvorom. Milá staršia pani nás pri sprevádzaní skupinky turistov víta.

Vodný mlyn Bohunice za deň navštívi aj vyše 1000 ľudí

Koleso na vrchný pohon.

Vodný mlyn Bohunice za deň navštívi aj vyše 1000 ľudí

Mlynica - technická časť mlyna.

Ako prvé si ideme pozrieť technickú časť objektu, t.j. koleso na vrchný pohon, vo vedľajšej miestnosti obdivujeme mlynicu s funkčnými a kompletným mlynskými strojmi a kolesovňou. Postupujeme do obytnej časti, ktorá pozostáva z izby, kuchyne a komory, ku ktorej prilieha pivnica a je zariadená dobovým nábytkom a inventárom. Musíme skonštatovať, že je to tu veľmi útulné a zaujímavé. Pani sa pýtame, koľko sme dlžní. Zaplatili sme dve eurá za dvoch dospelých a jedno 2-ročné dieťa. Pri odchode si ešte všímame množstvo reklamných predmetov s tématikov vodného mlyna za prijateľné ceny, miestne vínko a podobne.

Vodný mlyn Bohunice za deň navštívi aj vyše 1000 ľudí

Zaujímavé priestory obytnej časti mlyna.

Zaujíma nás však aj zadná časť mlyna a tak sa pýtame pani, akým spôsobom sa voda dostávala do mlyna. Tá nás vedie za mlyn, ukazuje a vysvetľuje, že voľakedy tu bol prívod vody z potoka Sikenica, no ten je tu neudržiavaný a vidieť z neho len útržky.

Vodný mlyn Bohunice za deň navštívi aj vyše 1000 ľudí

Bývalý prívod vody z potoka Sikenica zo zadnej časti mlyna.

Vraciame sa na dvor, kde je uprostred umiestnený veľký preš na hrozno, aký sa voľakedy používal. Vkusne sú tu pod stromami umiestnené "podomácky" vyrobené drevené stoly a stoličky, nechýba hojdačka pre najmenších a okolo nás pobehujú dve krásne malé mačičky. Ešte sa trocha porozprávame s miestnymi a popri odvodňovacom kanáliku z mlyna s dobrým pocitom odchádzame.

Vodný mlyn Bohunice za deň navštívi aj vyše 1000 ľudí

Príjemné vonkajšie priestory mlyna - dvor.

Určite odporúčame navštíviť túto zaujímavú lokalitu nielen pre samotný mlyn, ale aj pre krásne a príjemné prostredie a okolie začínajúcich sa Štiavnických vrchov. Lokalita je na návštevu vhodná aj pre rodiny s deťmi.

Vodný mlyn Bohunice za deň navštívi aj vyše 1000 ľudí

Odvodňovací kanálik z mlyna.

POZRITE SI VŠETKY NAŠE FOTKY Z VODNÉHO MLYNA BOHUNICE VO VYŠŠOM ROZLÍŠENÍ TU.

Vodný mlyn Bohunice je otvorený od mája do októbra, od pondelka do nedele v čase od 09.00 do 16.00 hod. Prestávka na obed tu je od 12.00 do 12.45 hod. Podľa požiadaviek aj mimo otváracie hodiny. Je potrebné nahlásiť sa na riaditeľstve Tekovského múzea v Leviciach ul. Sv. Michala 40, 934 69 Levice v čase od 08.00 do 16.00 hod. na tel. čísle: +421 36 6312 112, alebo u lektorky vysunutej expozície Márii Ďurekovej po 16.00 hod. (súkromné tel. číslo: +421 915 992 162. Vstupné: deti a mládež 0,50 €, dospelí 1,00 €

Charakteristika: Vysunutá expozícia bola verejnosti sprístupnená v roku 1978 po rozsiahlej rekonštrukcii. Mlynská usadlosť bývalého mlynára Pavla Turčana sa nachádza asi 2 km od horného konca obce, pri potoku Sikenica v prekrásnom prostredí Štiavnických vrchov. Ide o typ vodného mlyna s kolesom na vrchný pohon. Úpravy mlynskej budovy sa vykonali v roku 1911 a 1938, keď bola zavedená elektrina a zmodernizované mlecie zariadenie. Mlyn sa skladá z obytnej a technickej časti, ktoré sú oddelené múrmi a majú samostatné vchody z dvora. Obytná časť pozostáva z izby, kuchyne a komory, ku ktorej prilieha pivnica a je zariadená dobovým nábytkom a inventárom. Technickú časť tvorí mlynica s funkčnými a kompletným mlynskými strojmi a kolesovňou.

zdroj: www.leviceonline.sk, www.muzeumlevice.sk, foto: www.leviceonline.sk

Nakúpdoma.sk - eshop - Byt a domácnosť, elektronika a spotrebiče, šport a fitness, kuchyňa, pánska a dámska móda, obuv, Topshop produkty, alko-nealko nápoje, kozmetika

POZRITE SI TIEŽ:

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre