04252024štv

História futbalu v Leviciach - 70-te roky, seriál článkov

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

História futbalu v Leviciach - 70-te roky, súťažný ročník 1971/1972LEVICE 21. februára 2014 - V spolupráci s Jánom Mihálom dlhoročným hlásateľom a fanúšikom levického futbalu sme pre Vás pripravili historický prehľad pôsobenia levického futbalového klubu Slovan Levice v jednotlivých sezónach Majstrovstiev Západoslovenského kraja od súťažného ročníka 1971/1972 do súťažného ročníka 1976/1977.

V roku 2011 pri príležitosti 100 výročia vzniku klubu bola zrealizovaná kniha „100 rokov organizovaného futbalu v Leviciach“ od Jána Mihála, v ktorej sa podrobne nerozoberali spomenuté sezóny. Vzhľadom k tomu, že sa uvedené fakty neobjavili vo vydaní knihy a ďalšie ročníky 1977/1978 a 1978/1979 boli v knihe spomenuté len veľmi okrajovo a tým boli čitatelia a fanúšikovia levického futbalu ukrátení o tieto historické dokumenty, autor knihy Ján Mihál sa preto rozhodol sprístupniť a následné dva ročníky podrobne rozšíriť o ďalšie historické materiály verejnosti, ktoré budú v najbližšej budúcnosti zapracované do novej knihy o histórii levického futbalu. Podklady pre tieto nové spracovania historických dokumentov získal autor knihy Ján Mihál od bývalého hráča Slovana Levice Jozefa Chana, ktorému touto cestou autor knihy ďakuje za podrobné informácie a spoluprácu.

Týmto začíname náš seriál o histórii levického futbalu sezónou 1971/1972.

História futbalu v Leviciach - 70-te roky, súťažný ročník 1971/1972

Na snímke stoja: Drenka, vedúci mužstva Pákozdy, Lomjanský, Ján Sedmák, Kisela, Szuchý, Suchanský, Valášek, Jozef Sedmák.
V podrepe: Chaban, Sokol, Lóška, Bodlala, Fúrik, Vidra, Michlo.

Prv než sa rozbehla jesenná časť súťaže odohrali 29.6.1971 levický futbalisti priateľské medzinárodné stretnutie s maďarským celkom FTC Budapešť. Hostia pricestovali do Levíc v najsilnejšom zložení a hrali v tejto zostave: Géczi, Novák, Bálint, Vépi, Horváth, Rákosi, Szőke, Németh, Albert, Mucha, Fűsi. Levice nastúpili v tejto zostave: Lomjanský (od 45.m. Suchanský), Michlo, Lóška ( od 60.m. J. Chano), Valášek, Szuchý, ( od 45.m. Chaban), Gajdošík, Vidra, J. Sedmák, (Fúrik), Drenka, Bodlala Kisela. Stretnutie pred 7000 divákmi
rozhodoval Petrovič z Nitry. Hostia predviedli výborný futbal a vyhrali vysoko 6:1, keď góly zaznamenali Albert 2, Rákosi 2, Németh, Fűsi. Za Levice skóroval za stavu 0:4 Lóška.

História futbalu v Leviciach - 70-te roky, súťažný ročník 1971/1972
 
Spoločná snímka futbalistov Slovana Levice a hosťujúceho mužstva FTC Budapešť.

V tomto súťažnom ročníku sa v levickým funkcionárom podarilo dať dohromady veľmi slušný káder, ktorý dlho poškuľoval na postup do vyššej súťaže. Už prípravné zápasy, ktoré Levice odohrali pred začiatkom sezóny signalizovali, že mužstvo bude dobre pripravené na jesennú časť súťaže. Úvodné kolo sme hrali doma s favoritom na postup – Hlohovcom. Stretnutie sa hralo 8.8.1971 a Levice nastúpili v tejto zostave: Lomjanský – Michlo, J. Chano Valášek, Szuchý – Gajdošík, Lóška – Sedmák, Drenka, Bodlala Kisela. Striedali: Fúrik, Csekei.
Samotné stretnutie sa hralo veľmi bojovne a hostia mali miernu prevahu, ktorú nakoniec využili strelením vedúceho gólu, keď Valášek zbytočne držal loptu na hranici 16 – tky čo hostia využili vo svoj prospech. Prvý polčas sme prehrali 0:1. Druhý polčas sa začal z našej strany veľmi aktívne snažili sme sa vyrovnať, čo sa nám aj podarilo v 60. minúte Gajdošíkom. Po tomto góle sa obe mužstvá zamerali na udržanie výsledku a nakoniec sa stretnutie skončilo nerozhodne 1:1. Stretnutie sledovalo 300 divákov.

Bezkomínové biokrby - Levice, predajňa Ul. I. Krasku 8  

Nasledujúce stretnutie sme hrali v Myjave kde sme zvíťazili 0:1, keď jediný gól zaznamenal Jano Bodlala v 18. minúte. V tomto stretnutí nastúpil v našom drese nováčik Kuruc, ktorý bol preregistrovaný ako vojak s Novák do Levíc. Pochádza však so Spišskej Novej Vsi. Ďalším mužom čo vynikal bol Ján Bodlala. Celkovo naše víťazstvo bolo zaslúžené. V treťom kole sme hostili doma v susedskom derby Tlmače a ako to už býva v takýchto stretnutiach divácka kulisa bola výborná (700 divákov), prvý polčas bol vyrovnaný a skončil nerozhodne 0:0. V druhom polčase sme začali útočne a vedúci gól vsietil J. Chano z 11. m kopu, keď hostia zahrali rukou v pokutovom území. Druhý gól zaznamenal Kisela v závere stretnutia.

Takýto vstup do sezóny neočakával ani najväčší optimista. Z troch zápasov sme získali 5 bodov. Prvú porážku sme utrpeli v Piešťanoch, kde sme prehrali 2:1, keď sme nezachytili úvod stretnutia a už v 1. minúte sme inkasovali gól z ofsajdu, no bohužiaľ hlavný rozhodca gól uznal autorom gólu bol Hodoško, ktorý nakoniec vsietil aj druhý gól. Čestný úspech Levíc zaznamenal Ján Bodlala. V tomto stretnutí dochádzalo mnohým ostrým súbojom, ktoré vyústili do vylúčenia J. Chana. Po stretnutí vyostril situáciu aj Lóška, ktorý mal intermezzo s hlavným rozhodcom, čo ten toto považoval za inzultáciu a tak obaja levickí hráči sa ocitli pred disciplinárnou komisiou. Počas priebehu ďalších kôl sa strelecky darilo Bodlalovi, čoho si všimli funkcionári Ružomberka a po vzájomnej dohode sa stal hráčom zmieneného klubu.

Vzhľadom k tejto situácii vyvíjali levickí funkcionári úsilie doplniť káder vhodnými hráčmi. Ich úsilie bolo korunované skutočne úspechom, keď do mužstva prišli chlapci s Dukly Nováky – Rudolf Mackura a Jozef Brestovanský, ďalej Gabo Baka z Komárna, Gregorovič z Topoľčian a Jano Šebo z Podlužian, ktorý predtým hrával v Chomutove. Hneď nasledujúce stretnutie s Komárnom potvrdilo, že príchod zmienených hráčov do mužstva bude prínosom pre mužstvo. Tento zápas sme vyhrali hladko 4:0. Pred posledným kolom jesene sme boli na výbornom 2. mieste v tabuľke a v prípade nášho víťazstva v Skalici sme mohli prezimovať na čele, čo sa nám pred začiatkom súťaže zdalo nemožné. Stretnutie v Skalici sme nakoniec prehrali 2:1 (1:0), a hoci sme v druhom polčase boli lepším mužstvom, domáci zvýšili stav na 2:0 gólom z 11. m kopu. Čestný úspech Levíc zaznamenal Brestovanský. Hralo sa pred návštevou 600 divákov. Najlepším strelcom jesennej časti bol Ján Bodlala, ktorý strelil 6 gólov, J. Chano 3 góly, Kisela, Fúrik, Drenka, Brestovanský, Kuruc 2 góly, Gajdošík 1 gól.
Pre upresnenie 3 góly boli priznané v náš prospech za kontumačný výsledok v Šuranoch, keď tento výsledok nás nakoniec udržal na 2. mieste.

Mužstvo v jesennej časti nastupovalo v tomto zložení: Lomjanský, Michlo, Valášek, Szuchý, J. Chano, Lóška, Sedmák, Drenka, Gajdošík, Bodlala, Kisela, Csekei, Fúrik, Kuruc, Sokol, Repáň, Streda, Mészáros, Podhorný, Mackura, Brestovanský, Gregorovič.

Tabuľka po jeseni:
1. Skalica 13 9 1 3 19:10 19
2. Hlohovec 13 7 4 2 26:11 18
3. Levice 13 8 2 3 23:9 18
4. Piešťany 13 7 3 3 19:15 17
5. Senica 13 4 5 4 16:13 13
6. Sereď 13 4 4 5 24:21 12
7. Holíč 13 5 2 6 16:17 12
8. D. Vestenice 13 4 4 5 15:16 12
9. Myjava 13 5 2 6 19:21 12
10. D. Streda 13 5 1 7 19:17 11
11. Šurany 13 5 1 7 20:25 11
12. Komárno 13 4 2 7 17:23 10
13. Tlmače 13 4 1 8 9:23 9
14. Nové Mesto 13 2 4 7 9:30 8

Pred začiatkom jarnej časti súťaže odohrali Levice deväť prípravných zápasov s kvalitnými mužstvami so striedavými úspechmi, no to nič nemenilo na fakte, že nastávajúcu jarnú časť berú veľmi svedomito.
Úvodné stretnutie sme odohrali v Hlohovci, ktorý potreboval, pokiaľ chcel útočiť na vedúcu pozíciu bodovať naplno. Napriek tomu, že domáci boli favoriti možno povedať, že hra nášho celku bola dobrá, nevedeli sme sa presadiť strelecký a po prehratom polčase (1:0) domáci v druhom polčase pritvrdili a nakoniec dosiahli druhý gól a bolo rozhodnuté. Žiaľ, svoje urobil aj veľmi slabý výkon rozhodcu Mažára, ktorý nám vylúčil Brestovanského, ako aj domáceho Peterku. Hralo sa pred návštevou 700 divákov. Škoda tohto nevydareného vstupu do jarnej časti, nakoľko v prípade bodového zisku sme sa mohli usadiť na čele tabuľky. Následné druhé kolo sme hrali doma s Myjavou, ktorú sme porazili hladko 3:0 po polčase 3:0. V ďalšom kole sme hrali derby stretnutie v Tlmačoch, ktoré býva s týmto súperom vybičované do krajnosti, a nebolo tomu inač ani teraz. Ešte je potrebné pripomenúť, že v stredu sme odohrali prípravné stretnutie s Novými Zámkami (1:1), takže na „majstrák“ sme boli dobre pripravený. Samotné stretnutie pred 800 divákmi, kedy sme už nastúpili aj s Bodlalom, ktorý ukončil angažmá v Ružomberku, no bez potrestaného  Brestovanského sme mali v prvom polčase miernu prevahu, no bez streleckého efektu. Domáci celok sa upriamil na veľmi tvrdú hru a mal niekoľko likvidačných zákrokov, ktoré zostali nepotrestané, až do 73. minúty, kedy hrubý faul Hancka na Gajdošíka, ktorý zostal ležať na trávniku bol potrestaný žltou kartou, čo sa nepáčilo hráčom Tlmáč nastala obrovská strkanica, hráči domácich neudržali nervy na uzde, a keď jeden hodil rozhodcovi do hlavy loptu stretnutie bolo následne ukončené. O výsledku sa rozhodovalo na ŠTK, ktorá následne rozhodla o kontumácii stretnutia a tak sme si pripísali 2 body do tabuľky. Tresty, ktoré vyniesla DK v Bratislave boli adekvátne za neprístojnosti na ihrisku. Tlmače mali zastavenú činnosť na domácom ihrisku na jeden zápas a hráči, ktorí boli priamo zúčastnení na incidente dostali vysoké nepodmienečné tresty od 1 – do 3 mesiacov. V levickom mužstve bol potrestaný Chano na 1 mesiac podmienečne na 3 mesiace.

V ďalších kolách sme hrali v celku dobre až na zopár zbytočne stratených bodov za remízy na domácom ihrisku čo bola škoda, nakoľko sme bojovali stále o prvú priečku so Skalicou a Hlohovcom. Pri tejto príležitosti je nutné sa zmieniť o poslednom stretnutí, ktoré sme hrali doma so Skalicou, ktorá v prípade víťazstva v Leviciach by postúpila do vyššej súťaže. Toto stretnutie bolo už od začiatku jedno veľké divadlo, ktoré malo za úlohu iba jedno, nedovoliť Skalici žiadnu možnosť zisku oboch bodov. Hlavnú úlohu zohral hlavný rozhodca Kyjaci, ktorý predviedol skutočnú futbalovú frašku, čoho vrcholom boli odpískané tri pokutové kopy proti Skalici a ich exekútorom bol Jozef Brestovanský, ktorý premenil všetky tri a tým poslal Skalicu do kolien. Z postupu sa nakoniec tešili hráči Hlohovca, ktorí mali na svojom konte 39 bodov, na druhom mieste skončila Skalica s 38 bodmi a na treťom mieste skončili Levice s 34 bodmi. Najlepším strelcom Levíc sa stal Jozef Brestovanský s 9 gólmi Bodlala strelil 6 gólov Fúrik 5, J. Chano 4, Kisela , Drenka Kuruc 2, Lóška 1.

Divácky záujem bol veľmi dobrý, keď naše stretnutia videlo celkovo 9950 divákov.

Levice nastupovali v jarnej časti s týmto mužstvom: Mészáros – Michlo, J. Chano, Valášek, Szuchý, Lóška Mackura, Kuruc Šebo, Brestovanský, Kisela, Gajdošík, Lomjanský, Fúrik, Bodlala, M. Chano. Tréner: Ladislav Pones.

Konečná tabuľka:
1. Hlohovec 26 17 5 4 49:22 39
2. Skalica 26 17 4 5 38:18 38
3. Levice 26 15 4 7 45:19 34
4. Senica 26 12 9 5 44:22 33
5. Piešťany 26 11 5 10 36:38 27
6. D. Vestenice 26 10 7 9 34:34 27
7. Sereď 26 10 5 11 41:37 25
8. Holíč 26 8 8 10 30:27 24
9. D. Streda 26 9 6 11 33:33 24
10. Komárno 26 9 5 12 35:42 23
11. Myjava 26 9 4 13 31:36 22
12. Šurany 26 9 2 15 32:46 20
13. Tlmače 26 7 4 15 16:41 18
14. Nové Mesto 26 3 4 19 17:69 10

História futbalu v Leviciach - 70-te roky, súťažný ročník 1971/1972

Po skončení sezóny odohralo mužstvo Levíc medzinárodné priateľské stretnutie s maďarským celkom Vasas Budapešť. Stretnutie sledovalo 5000 divákov a nastúpili sme v nasledujúcej zostave: Lomjanský – Michlo, J. Chano, Valášek, Lóška – Mackura, Gajdošík, Šebo – Fúrik, Bodlala, Brestovanský, striedali: Mészáros, M. Chano, Kisela, V tomto stretnutí dominovali hostia z Maďarska, keď zvíťazili 3:0 (0:0). Naši chlapci zanechali dobrý dojem a určite nesklamali napriek trom inkasovaným gólom prítomných divákov. V tomto zápase naposledy hrali Jozef Brestovanský a Rudo Mackura, ktorí odišli z Levíc do civilu. Od mužstva odišiel aj tréner Pones a je teda namieste otázka, kto povedie mužstvo v nasledujúcom ročníku 1972/73.

 

zdroj a fotografie: Ján Mihál

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre