04192024pia

Basketbal a basketbalové správy z Levíc

Levice mestom majstrov, po mužoch získali titul aj juniori

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Nielen Levickí Patrioti sa radovali z majstrovského titulu, ale v jednom týždni napodobnili ich úspech aj juniori z ŠBK Junior Levice. Zverenci trénera Mareka Juríka triumfovali na záverečnom turnaji Final Four v Považskej Bystrici a po 15 rokoch opäť získali v tejto kategórii pre Levice titul.

Levice mestom majstrov, po mužoch získali titul aj juniori

Vyhrať titul v kategórii mužov a juniorov počas jedného týždňa a v jednej sezóne, to vôbec nie je bežná záležitosť. Podľa dostupných informácií sa niečo podobné naposledy stalo v sezóne 1993/1994, kedy slovenským palubovkám dominovala Prievidza. Po 24 rokoch niečo podobné zopakovali Levice. „Keď sa tak spätne pozerám na to, tak sme dosiahli veľký úspech, na ktorý sme však tvrdo každý deň pracovali a každý jeden z nás šiel za jediným cieľom – ukázať, že vieme hrať dobrý basketbal. Toto, čo sa nám podarilo, tak to už bola len čerešnička na torte. Veľmi sa z toho tešíme,“ uviedol tréner juniorského tímu Marek Jurík.

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Levičania postúpili na záverečný turnaj z druhého miesta po základnej časti, v 24 zápasoch prehrali len štyrikrát (dvakrát s Považskou Bystricou, raz so Žilinou a Prievidzou). „V prvom rade musím povedať, že sa nám celú sezónu vyhýbali zranenia. To bolo veľmi dôležité, preto sme dokráčali až na Final Four. Našim cieľom bol postup a potom zabojovať o nejakú medailu, čo sa nám aj podarilo. To, že bola zlatá, z toho sme neskutočne šťastní,“ pokračoval tréner Levíc.

Levice mestom majstrov, po mužoch získali titul aj juniori

Tréner juniorov Marek Jurík: Najdôležitejšie bolo, že sme hrali ako tím a nie ako jednotlivci

Predsezónny cieľ sa podarilo splniť, do Považskej Bystrice tak mohli cestovať jeho zverenci bez tlaku. Najväčším favoritom bol totiž domáci celok, ten v základnej časti prehral len jediný zápas. Levice sa však dokonale pripravili na vrchol sezóny, v úvodný deň zvíťazili nad Spišskou Novou Vsou 79:70. V sobotu na nich čakala Považská Bystrica. Vyrovnaný a dramatický duel sa rozhodol až v samotnom závere, v ktorom uspeli Levičania. Výhra 64:57 v kombinácii s triumfom Spišskej Novej Vsi nad Prievidzou (84:74) znamenala, že už pred záverečným dňom mali zverenci trénera Mareka Juríka istotu, že o prvé miesto neprídu.

„Keď sa pozriem na naše účinkovanie v Považskej Bystrici, tak musím hlavne povedať, že sme tam išli skromne, ale vedeli sme, že keď budeme dobre koncentrovaní a brániť 40 minút, tak vieme zabojovať v každom zápase o víťazstvo, čo sa nám až na posledný zápas podarilo. Hlavne sme chceli zvládnuť prvý zápas a vstúpiť do turnaja víťazstvom. Čo rozhodlo o tom, že sme vyhrali zlatú medailu? Myslím si a spomínal som to už, že sa nám vyhýbali zranenia. To bolo veľmi dôležité, za čo vďačíme aj niekoľkoročnej spolupráci s kondičným trénerom Matejom Olejárom. Najdôležitejšie bolo, že sme hrali ako tím a nie ako jednotlivci, tak v obrane, ako aj v útoku,“ zamyslel sa Jurík.

Levice mestom majstrov, po mužoch získali titul aj juniori

V tejto sezóne sa ešte viac zintenzívnila spolupráca s mužmi, medzi kľúčových hráčov patril Patrik Adámik a Martin Danielič. Obaja počas sezóny mali možnosť trénovať práve s Patriotmi. Okrem nich však dostali priestor medzi mužmi aj Šimon Slaninka, Jaroslav Lukniš a Jakub Zigo. „Či hráči urobili progres? Myslím si, že áno, ale samozrejme si myslím, že sa dá ešte viac zlepšovať a pracovať. Len tvrdá práca zlepšuje hráča a nie je to len o jednom tréningu za deň,“ vyhlásil tréner juniorov.

Nakúpdoma.sk - eshop - Byt a domácnosť, elektronika a spotrebiče, šport a fitness, kuchyňa, pánska a dámska móda, obuv, Topshop produkty, alko-nealko nápoje, kozmetika

Sezóna sa však ziskom majstrovského titulu pre levických juniorov neskončila, už druhý júnový víkend (7. – 10. júna) na nich čaká druhý vrchol sezóny – superfinále Európskej mládežníckej ligy (EYBL). „EYBL je pre nás taká čerešnička na torte. O to som šťastnejší, že sme vyhrali titul, pretože každý jeden náš súper je majstrom svojej krajiny. Budú to ťažké zápasy, ale určite ideme do každého z nich bojovať a urobiť čo najlepší výsledok pre náš klub. Samozrejme, ideme reprezentovať aj  Slovensko. Som hrdý na to, že práve v Leviciach bude takýto veľký turnaj a ja budem jeho súčasťou,“ zakončil Jurík.

„Levice nie sú nováčikom. Ako jediný klub na Slovensku organizoval už tri turnaje základnej časti EYBL v chlapčenskej, respektíve mužskej zložke. Práve vysoká spokojnosť s kvalitou a úrovňou organizácie vo všetkých oblastiach, kvalitné výkony juniorov v základnej skupine, to boli hlavné dôvody, prečo superfinále bude prvýkrát v strednej Európe a dokonca v Leviciach,“ hovorí pred ďalším vrcholom sezóny prezident ŠBK Gabriel Sirotňák.

Levice mestom majstrov, po mužoch získali titul aj juniori

Prezident klubu Gabriel Sirotňák: Až teraz nám dochádza, aký úspech sme dosiahli

Veľká radosť sa preniesla aj do funkcionárskych radov, úspech vyzdvihol aj prezident klubu Gabriel Sirotňák: „V podstate až teraz nám dochádza, aký úspech sme dosiahli. Prinavrátili sme titul v kategórii juniori do Levíc po 15 rokoch. Z mládežníckych titulov sa tento cení najviac. Dlho sme pátrali po tom, kedy sa v jednej sezóne podarilo uspieť mužom a juniorom, podarilo sa to naposledy pred 24 rokmi Prievidzi. Pre mňa osobne, ako aj pre väčšinu mojich priateľov z Výkonného výboru, ktorých detí sú v tomto tíme, je tento titul určitým druhom odmeny za päťročnú prácu vo vedení klubu.“

Cestičky mužského a mládežníckeho klubu sa v nedávnej minulosti spojili, čo sa ukazuje ako profitujúci faktor pre obe strany. Dôkazom toho je nedávna skončená sezóna, ktorá priniesla zisk dvoch najcennejších kovov. „Za posledné dve sezóny sme nastavili systém spolupráce s mužmi, čoho viditeľným znakom bola skutočnosť, že až päť hráčov bolo zaradených do letnej prípravy mužov, pričom dvaja stabilne zbierali prvé skúsenosti v súťažných zápasoch. Vedenie oboch klubov podporovalo a podporuje spoluprácu, ktorú však do praktického denného života museli pretaviť tréneri, v tomto prípade Teo Hojč a Marek Jurík. Niekedy sa križovali záujmy oboch trénerov, ale vždy sa našlo riešenie. Spolupracovali sme aj mimo ihriska, a to v oblasti zabezpečovania dopravy, realizácie spoločných finančných projektov, ale aj podujatí (napríklad Mikuláš s basketbalom, Ples basketbalistov atď.). Hovorilo sa aj o zlepšovaní materiálových podmienok, spolupráci pri presadzovaní názorov na úrovni SBA a mnohé iné,“ povedal Sirotňák.

Najužitočnejší hráč turnaja Patrik Adámik: Lepšie to skončiť ani nemohlo

Cena pre najužitočnejšieho hráča (MVP) Final Four turnaja napokon putovala do rúk Patrika Adámika. V Považskej Bystrici mal v troch zápasoch priemer 13,7 bodu, 3,7 doskoku, 2,7 doskoku a 1,0 zisku. Okrem zlata s mužmi, si tak mohol vychutnávať oslavy aj s juniormi, s ktorými sa lúčil. „Lepšie to skončiť ani nemohlo, keďže toto bola moja posledná sezóna v mládežníckom basketbale a doteraz som nezískal titul. Som rád, že sa takto mohol rozlúčiť so svojim rodným klubom, kde som odohral mnoho rokov. Mužský titul má tiež veľmi teší, ale ten som skôr presedel a povzbudzoval chalanov. Medzi juniormi som skôr hral. Nestáva sa, že v jednom roku získa mužský a juniorský titul klub z jedného mesta,“ povedal Adámik.

Práve aj on mal možnosť trénovať celú sezónu s Patriotmi. Čo mu táto príležitosť dala? „Táto sezóna mi dala veľmi veľa, keďže som bol súčasťou aj mužského titulu. Absolvoval som skoro všetky tréningy s Patriotmi, dodalo mi to viac odvahy a sebaistoty,“ odpovedal hráč ŠBK. Ideálna sezóna sa tak premietla do zisku dvoch titulov a ceny pre najužitočnejšieho hráča Final Four juniorov. „Toto ocenenie pre mňa znamená veľmi veľa, keďže som nič také ešte v mojej kariére nedostal. Snažil som sa každý okamih, čo som bol na ihrisku, či sme vyhrávali alebo prehrávali. Budem na sebe ešte viac makať, aby som sa presadil v lige, respektíve dostal ponuky zo zahraničia,“ uviedol na záver Adámik.

Fakty a výsledky z Final Four juniorov:

piatok
BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – ŠBK Junior Levice 70:79 (16:14, 13:22, 17:24, 24:19)
Spišská Nová Ves: Kobulnický 20, Majerčák 19, Rakai 16, Kozel 11, Vitikač 0 (Dzugas a A. Korfanta po 2, Cvengroš, Javorský a E. Korfanta 0)
Levice: Lukniš 20, Danielič 14, Adámik 13, Slaninka 8, Špaňo 0 (Chaban 14, Volárik 9, Zigo 1, Hrnčír 0)
TH: 20/13 – 13/6,Fauly:18 – 20,Trojky: 5 – 11,Rozhodovali: Stopka, Obertová, Uhrin

sobota
IMC Slovakia Považská Bystrica – ŠBK Junior Levice 57:64 (12:14, 13:15, 21:20, 11:15)
Považská Bystrica: Kubala 25, Krčmárik 6, Šipkovský a Trnčík po 5, Orihel 3 (Janíček 6, Zachar 4, Randa 3, Koprda, Šimoňák, Vinieška 0)
Levice: Danielič 15, Adámik 13, Volárik 9, Slaninka 4, Lukniš 3 (Zigo 15, Chaban 3, Špaňo 3)
TH: 22/14 – 15/9,Fauly: 18 – 19,Trojky: 7 – 11,Rozhodovali: Uhrin, Obertová, Kuchár

nedeľa
ŠBK Junior Levice – MBA Prievidza 76:81 (23:18, 17:21, 21:18, 15:24)
Levice: Volárik 16, Adámik 15, Lukniš 9, Slaninka 8, Danielič 0 (Zigo 18, Dom. Špaňo 5, Dan. Špaňo 3, Lörinc 2, Chaban a Hrnčír 0)
Prievidza: Mokráň 32, Horváth 12, Pondela 11, Hromada 5, Magdolen 4 (Rozenberg 11, Pavol 5,
Vaško 1, Hupka, Lacko a Linder 0)
TH: 11/4 – 26/21,Fauly: 25 – 13,Trojky: 6 – 8,Rozhodovali: Kuchár, Stopka, Bujňák

Individuálne ocenenia:
Najužitočnejší hráč (MVP) turnaja: Patrik Adámik (ŠBK Junior Levice)
All Star tím „A“: Martin Danielič, Patrik Adámik (obaja ŠBK Junior Levice), Dominik Kubala (IMC Slovakia Považská Bystrica), Matej Majerčák (BK 04 AC LB Spišská Nová Ves), Jakub Mokráň (MBA Prievidza)
All Star tím „B“: Jaroslav Lukniš, Jakub Zigo (obaja ŠBK Junior Levice), Jakub Kobulnický (BK 04 AC LB Spišská Nová Ves), Rastislav Šipkovský (IMC Slovakia Považská Bystrica), Jakub Pondela (MBA Prievidza)

Autor: Michal Duchovič
Foto: Ivana Luknišová, Martina Zigová

POZRITE SI TIEŽ:

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre