05042024sob

Zdravotníctvo

Mamografia je kľúčovým nástrojom na skríning rakoviny prsníka u žien starších ako 40 rokov

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 12. októbra 2023 - Mamografické vyšetrenie, skrátene aj MMG, je dôležitou diagnostickou metódou, najmä pokiaľ ide o detekciu a skríning rakoviny prsníka. Ako informuje zástupkyňa hovorcu, špecialista marketingu a PR spoločnosti Agel SK Jarmila Ševčíková, podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Medzinárodného výskumného centra pre rakovinu (IARC) bola v roku 2020 rakovina prsníka najčastejším typom rakoviny u žien na celom svete.

Mamografia je kľúčovým nástrojom na skríning rakoviny prsníka u žien starších ako 40 rokov

Odhady uvádzajú, že približne 24,5% všetkých nových prípadov u žien bola rakovina prsníka. "Gynekológovia, ktorí sa starajú o celkové zdravie žien, môžu odporúčať pacientkam mamografický skríning ako súčasť preventívnej starostlivosti. Odporúčaný vek na začatie pravidelných MMG skríningov je od 40 roku," dodala Ševčíková.

Gynekológovia môžu poskytovať pokyny týkajúce sa frekvencie a začiatku skríningu na základe individuálnych faktorov rizika a veku pacientok. "Mamografia je kľúčovým nástrojom na skríning rakoviny prsníka u žien starších ako 40 rokov. Rovnako aj u mladších žien, ak majú zvýšené riziko vzniku rakoviny prsníka. Vyšetrenie sa môže v určitých prípadoch použiť pri diagnostike určitých problémov s prsníkmi u tehotných žien alebo žien, ktoré dojčia, aby sa vylúčili prípadné patologické stavy. Mamografické vyšetrenie sa v niektorých prípadoch používa aj na diagnostiku zmenšených alebo zväčšených tkanív prsníka v súvislosti s hormonálnymi zmenami," vyjadril sa námestník pre zdravotnú starostlivosť a primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Gabriel Mančík.

Mamografia je kľúčovým nástrojom na skríning rakoviny prsníka u žien starších ako 40 rokov

Prečítajte si aj:

Článok pokračuje nižšie :

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Gynekológovia môžu byť prvými lekármi, u ktorých pacientky konzultujú, ak majú problémy alebo obavy týkajúce sa prsníkov. "To môže zahŕňať bolesť, hrudky, zmeny v prsníkoch a iné symptómy. V prípade podozrenia na potencionálne problémy v prsníkoch môže gynekológ odporučiť mamografické vyšetrenie a diagnostiku. V každom prípade je dôležité konzultovať toto vyšetrenie so svojim ošetrujúcim gynekológom, ktorý zhodnotí individuálne potreby pacientky rizikové faktory a celkový zdravotný stav," priblížila zástupkyňa hovorcu, špecialista marketingu a PR spoločnosti Agel SK.

Mamografia je kľúčovým nástrojom na skríning rakoviny prsníka u žien starších ako 40 rokov

Levická nemocnica sa okrem zvýšenia informovanosti o dôležitosti prevencie proti rakovine prsníka zapojila do mesiaca PINK október (mesiac boja proti rakovine prsníka) aj prostredníctvom ružových tričiek, na znak podpory. "PINK Október je mesiac venovaný iniciatíve za zvýšenie povedomia o rakovine prsníka, možnostiach prevencie, liečby a tiež vyjadreniu solidarity voči pacientkam, ktoré proti tomuto ochoreniu bojujú. Zdravotníkov na vybraných pracoviskách je možné vidieť v ružových tričkách celý október. Objednať sa na mamografické vyšetrenie je možné prostredníctvom Call centra na číslach 036/6379 360, 036/6379 362 a 036/6379 663. Mamografia sa nachádza na pracovisku rádiológie v pavilóne B, v priestoroch vedľa urgentného príjmu," uzavrela Jarmila Ševčíková.

zdroj a foto: Agel SK

...

KVALITNÝ NÁBYTOK, PRODUKTY TOPSHOP, DORMEO, DELIMANO, WALKMAXX, WELLNEO, ROVUS - NÓRSKA KOZMETIKA - PRE DOSPELÝCH - ŠPORT A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY - ŠKOLSKÉ POTREBY - ŠPERKY - ZĽAVY A AKCIE - KVALITNÝ ALKOHOL

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre