04252024štv

Zdravotníctvo

Vianočné tradície a recepty zamestnancov levickej nemocnice

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 22. decembra 2022 - Vianoce sú na celom svete najkrajšími sviatkami v roku. Je to čas, kedy sa rodiny a priatelia stretávajú a delia sa o vzájomnú blízkosť, radosť, obdarovávajú sa navzájom. K týmto sviatkom neodmysliteľne patria aj spoločné chvíle pri príprave rôznych vianočných dobrôt a najmä pri pečení. Ako informuje hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková, pri príležitosti Vianoc Nemocnica Agel Levice spravila menší prieskum, ktorý sa týka tradícií zamestnancov a tradičných receptov.

Vianočné tradície a recepty zamestnancov levickej nemocnice

Pri receptoch stále platia overené „klasiky“ ako napríklad, vianočná kapustnica, vyprážaná ryba a zemiakový šalát na rôzne spôsoby. Niektorí ľudia však obohacujú svoj stôl o rezne a „bobáľky“, niekde nazývané aj opekance. Opekance sa môžu podávať makové, orechové alebo tvarohové. Opekance patria medzi najstaršie vianočné jedlá. Ich výhodou je, že sa pripravujú vopred a krátko pred sviatočnou večerou sa už len dochutia. "Príprava bobaľkov vznikla tak, že gazdinky pridali do chlebového cesta viac cukru a z toho urobili mini buchtičky. Takže najprv je potrebné urobiť kvások z teplého mlieka, droždia a trochy cukru. Vo veľkej mise zmiešať 500 gramov polohrubej múky s troma lyžicami cukru, vajce a roztopené, nie však horúce maslo. Nakoniec pridať štipku soli a kvások. Vypracujeme jemné nelepivé cesto, ktoré necháme vykysnúť. Keď je hotové, z cesta sa narobia valčeky a z nich malé buchtičky. Tie treba preložiť na plech s mastným papierom. Je potrebné ich nechať trošku podkysnúť, a potom upiecť v rúre ohriatej na 200 stupňov. Veľkou výhodou bobaliek je, že sa môžu pripraviť vopred a potom ich už 24. decembra len dokončiť do výslednej podoby. Keď sa budú v Štedrý deň zalievať mliekom, tak zmäknú a budú lahodné," vyjadrila sa vedúca úseku zdravotných výkonov a štatistiky Mária Popracová.

Prečítajte si aj:

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

S pečením bobaľkov sa spája aj zaujímavá tradícia. Gazdiná musela odrezať prvú bobáľku a s tou potrieť všetky ovocné stromy v sade alebo v záhrade. Vďaka tomu mala rodina počas nasledujúceho roka vynikajúcu úrodu. Opekance alebo bobáľky sa často jedávali z jednej spoločnej misy a ochutnať ich musel každý člen rodiny, aby boli súdržní aj počas nasledujúcich mesiacov. V štedrovečerný deň nemôžu chýbať ani presne zaužívané tradície. "Je viac tradícií, ktoré sa v jednotlivých domácnostiach líšia, je ale samozrejme aj pár takých, ktoré máme väčšinou spoločné. Napríklad krájanie jablka tak, aby po rozkrojení vnútri vznikla hviezda. Jedenie oblátok s medom, niektorí ich jedia aj s cesnakom. Existuje aj tradícia, ktorá zakazuje vstať od štedrovečerného stola, kým všetci nedojedia posledné jedlo. Nesmieme zabudnúť ani na imelo, tradičný vianočný bozk pod imelom má zamilovanému páru zaručiť lásku a šťastie na celý rok," hovorí námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľskú starostlivosť Helena Dudášová.

V prieskume sa objavilo aj pár tradícií, ktoré sú už dnes menej zvyčajné. "Napríklad hádzanie orechov do kútov a odnášanie porcií jedla domácim miláčikom, konkrétne psom. Na jednej strane bežná vec, táto tradícia však zahŕňala to, že slobodná dievčina z domácnosti išla zaniesť porciu psovi. Na ktorú stranu pes štekol, tam sa vraj vydá. Bez ohľadu na zvyky a tradície je pre Vianoce najdôležitejšie užiť si ich v zdraví, šťastí a láske s tými, ktorých máme najradšej," dodala Martina Pavliková.

zdroj a foto: Agel SK

...

KVALITNÝ NÁBYTOK, PRODUKTY TOPSHOP, DORMEO, DELIMANO, WALKMAXX, WELLNEO, ROVUS - NÓRSKA KOZMETIKA - PRE DOSPELÝCH - ŠPORT A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY - ŠKOLSKÉ POTREBY - ŠPERKY - ZĽAVY A AKCIE - KVALITNÝ ALKOHOL

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre