04192024pia

Zdravotníctvo

Dojčenie je najspoľahlivejšia výživa aj ochrana bábätka

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 5. augusta 2021 - Tento týždeň je Svetovým týždňom podpory dojčenia. Prečo je tak dôležité dojčenie propagovať, budúce aj čerstvé mamičky ho správne naučiť, čo všetko prináša dojčenie nielen bábätku, ale aj samotnej matke a ako dojčenie učí a propaguje Mária Križová, lekárka Pediatricko neonatologického oddelenia Nemocnice Agel Levice, nám priblížila v rozhovore.

Dojčenie je najspoľahlivejšia výživa aj ochrana bábätka

1. Prečo je dojčenie pre dieťa tak dôležité?
Dojčenie je fyziologický spôsob kŕmenia dojčiat a malých detí a ľudské mlieko je špecificky preň uspôsobené. Kolostrum umožňuje osídlenie tráviaceho traktu správnou bakteriálnou flórou. Dojčenie umožňuje nielen rast a správny vývin dieťaťa, ale vďaka svojmu zloženiu slúži ako ochrana pred infekciami. Ak dojčené dieťa ochorie, samotné ochorenie má miernejší priebeh. Má význam pre vyzrievanie imunitného systému aj kognitívny vývin dieťaťa. Samotné satie, podporené kontaktom koža na kožu, znižuje hladiny stresových hormónov, reguluje činnosť srdca, dychu, umožňuje vytvoriť väzbu s matkou. Umožňuje správny rozvoj ústnej dutiny. A mnoho ďalších.

Prečítajte si aj:

2.Aké živiny poskytuje pre dieťaťu materské mlieko?
Materské mlieko poskytuje hydratáciu /90% voda/, poskytuje uhľovodíky ako zdroj energie, laktózu, oligosacharidy, aminokyseliny, bielkoviny potrebné pre svaly a kosti, tuky, nukleotidy, vitamíny, minerály, a k tomu aj rastové faktory, hormóny, enzýmy, antimikrobiálne látky.

3. Dokedy by mala matka dojčiť svoje dieťa? Je v poriadku ak ho dojčí aj po dovŕšení 2 rokov?
Stanovisko WHO k dĺžke dojčenia hovorí, že odporúča pokračovať v dojčení aj po 2 roku života bábätka. Podporujú výlučné dojčenie do 6 mesiacov, následne postupne zavádzanie zdravej rodinnej stravy, ktorá sa k dojčeniu pridáva. Zdravie dieťaťa je ovplyvnené množstvom dávok materského mlieka, čiže čím dlhšie je dojčené, tým sa profit zvyšuje. Po druhom roku života je dobré v dojčení pokračovať podľa potrieb matky a dieťaťa. Materské mlieko je výživne počas celej doby dojčenia, určité vitamíny a imunitné faktory sú dokonca pri dlhodobom dojčení koncentrovanejšie.

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

4. Existujú pri dojčení zdravotné riziká?
Dojčenie je prospešné pre dieťa aj pre matku. Existujú skôr riziká nedojčenia. Nedojčené deti, alebo krátko dojčené deti, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko častejších chorôb, chorôb s ťažším priebehom, dlhšou liečbou, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, čeľuste, ústnej dutiny, vyššie riziko ekzémov. Nevidíme to vždy pri každom nedojčenom dieťati, ale platí to pre nedojčené deti ako skupinu. Dojčenie je prospešné aj pre zdravie matky, nevysáva ju. Dlhodobé dojčenie znižuje u ženy riziko nádor. ochorení prsníka, vaječníkov, maternice, chráni proti osteoporóze, znižuje riziko reumatoidnej artritídy.

5. Má Nemocnica Agel Levice laktačnú poradkyňu?
Pomáham ako laktačná poradkyňa pri časových možnostiach v rámci svojej lekárskej práce. Chodím 3x týždenne pomôcť ženám s dojčením ako laktačná poradkyňa na neonatologickú časť nášho oddelenia.

6. Ako vyzerá konzultácia s vami?
Je to individuálne, v závislosti od potrieb matky a dieťaťa sa vyvíja aj naša konzultácia. Zahŕňa vysvetlenie a pomoc pri správnej polohe a správnom asymetrickom prisatí. Naučiť ženu, aby vedela rozlíšiť, kedy jej dieťa prehĺta materské mlieko. Pomáhame pri neprisávajúcom sa bábätku (kŕmenie cievkou po prste, následne skúšanie prisatia bábätka), pri úprave bolestivého prisatia a poskytujeme aj pomoc pri nižšom príjme materského mlieka.

7. Môže dojčenie ovplyvniť alebo preventívne pôsobiť proti ochoreniam?
Materské mlieko obsahuje napríklad oligosacharidy s významným vplyvom na rozvoj imunity dieťaťa, obsahuje laktoferín, ktorý ničí škodlivé baktérie, kvasinky a vírusy. V materskom mlieku dieťa prijíma protilátky, i keď je matka chorá, dojčením môže byť chránené pred ochorením, alebo dojčenie umožní ľahší priebeh ochorenia. HAMLET- ľudský alfa laktalbumín obsiahnutý v materskom mlieku usmrcuje rakovinové bunky. Materské mlieko obsahuje aj kmeňové bunky, ktoré prenikajú do tkanív a dokážu ich regenerovať.

9. Ako by sa mamička počas dojčenia mala o seba starať? Má prijímať konkrétne vitamíny/stravu?
Dojčiaca žena by sa mala o seba starať rovnako ako každá žena. Jesť zdravú vyváženú stravu s obsahom vitamínov. Môže jesť všetko bez obmedzení, nemusí vyradiť potraviny preventívne, paušálne. Na vylúčenie konkrétnej potraviny musí byť dôvod.

10. Ako môže tvorbu mlieka mamička predĺžiť?
Dojčenie sa predlžuje dojčením, keď dieťa pije materské mlieko, tvorí sa ďalšie. Dojčiť aj pri zavádzaní príkrmov, príkrmy sa pridávajú k dojčeniu, nenahrádzajú ho. Dojčiť aj v noci, dojčiť podľa potrieb dieťaťa, nie v časových intervaloch. Byť v kontakte s dieťaťom, v rámci starostlivosti oň-nosenie dieťaťa, nepoužívanie náhrad prsníka (fľaše, cumlíkov). To sú nástroje, ktoré pomáhajú dojčeniu.

zdroj a foto: Agel

Páči sa Vám práca Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT? Podporte nás

Cieľom portálu Leviceonline.sk a regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT je prinášať Vám aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá a ďalšie užitočné a praktické informácie, ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas najmä z okresu Levice a blízkeho okolia.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť nás môžete poukázaním akejkoľvek sumy na účet nášho občianskeho združenia Regionline.sk:

Slovenská sporiteľňa IBAN:
SK37 0900 0000 0051 5918 8001

konštantný symbol:
0558

FIRMY a ŽIVNOSTNÍCI POZOR! VÝHODNÁ REKLAMA NA LEVICEONLINE.SK a TVTEKOVHONT TU.

TERAZ AKCIA! Objednajte si u nás reklamu na určité obdobie a získate ju na 2x dlhšie!

TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont
Výhodná reklama na Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre