05052024ned

Zdravotníctvo

Vedúca sestra z levickej pôrodnice Eva Moravská pomáha bábätkám pri príchode na svet už 50-ty rok

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 13. mája 2021 - Päťdesiat rokov vstupuje pred začiatkom každej pracovnej zmeny do tej istej budovy levickej nemocnice. Vedúca sestra z Oddelenia gynekológie a pôrodníctva Eva Moravská začala v roku 1971 ako pôrodná asistentka a tomuto poslaniu venovala celý svoj život.

Vedúca sestra z levickej pôrodnice Eva Moravská pomáha bábätkám pri príchode na svet už 50-ty rok

Na oddelení ju usmiatu nájdete dodnes, kde naďalej pomáha pri príchode bábätiek na svet. "K zdravotníctvu ma priviedol otecko, ktorý mi ako mladučkej žiačke rozprával o tom, že pôrodníctvo je najkrajší odbor v zdravotníctve. Rodí sa v ňom nový život, a to je ten najkrajší pocit na svete," začína svoje rozprávanie Eva Moravská z Nemocnice Agel Levice.

Prečítajte si aj:

Dodnes si spomína na svoj prvý deň v práci. "Bol to deň plný očakávania a trochu aj strachu, či ako mladá sestra zvládnem náročnú pozíciu pôrodnej asistentky. Prvý primár, pod vedením ktorého som začala pracovať, nás nové absolventky viedol hlavne k praktickým zručnostiam. Tie sme potrebovali využívať hlavne na pôrodnej sále," opisuje svoje začiatky.

Počas svojej 50-ročnej praxe si Eva Moravská prešla na oddelení rôznymi pozíciami, avšak všetky ju napĺňali a práca s detičkami a mamičkami ju baví po celý čas. "Moja práca sa po desiatky rokov menila. Najprv som pracovala ako pôrodná asistentka na pôrodnej sále, potom staničná na gynekologicko-pôrodníckom oddelení a zároveň inštrumentárka na operačnej sále, toto vykonávam dodnes. Po zrušení okresných nemocníc a odchode okresnej pôrodnej asistentky do dôchodku, som sa stala vrchnou sestrou gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia," vysvetľuje svoju cestu pani Eva.

Vedúca sestra z levickej pôrodnice Eva Moravská pomáha bábätkám pri príchode na svet už 50-ty rok

Podľa jej slov prešlo zmenami nielen samotné zdravotníctvo, ale aj oblasť ošetrovateľstva. "Sestry sa okrem svojej práce začali venovať ošetrovateľskej dokumentácii a elektronizácii v zdravotníctve, čo do značnej miery ovplyvnilo samostatný ošetrovateľský výkon a čas strávený pri lôžku pacientky," približuje Moravská.

Kameraman/fotograf na svadbu, prvé sväté prijímanie, stužkovú slávnosť, oslavy, firemné a spoločenské akcie - ANDREJ BUDAI FOTO - VIDEO SLUŽBY

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie
TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont

Výber svojho povolania, ktoré môžeme jednoznačne nazvať aj poslaním, nikdy neoľutovala. Súčasťou jej pracovných dní je množstvo radostných dní. "Vo svojej práci mám najradšej pocit šťastia a radosti, ktorý prežívam spolu s novými rodičmi. Ich úsmev a radosť z novonarodeného dieťatka je najkrajším pocitom aj pre nás všetkých, ktorí sa podieľame pri zrode nového života. Som nesmierne šťastná, že chvíle šťastia a radosti viem s rodičkami prežívať spolu. Žiaľ, občas sú súčasťou našich dní aj smutné chvíle spojené s mamičkami, ktoré zdravotníci nesú tiež veľmi ťažko," opisuje Eva Moravská.

"Ostrieľaná" zdravotníčka má aj odkaz pre mladých budúcich kolegov, ktorí o tomto povolaní uvažujú, alebo už súčasťou zdravotníctva sú. "Dnešným mladým zdravotníkom chcem zaželať mnoho trpezlivosti a empatie. Naše zdravotníctvo ich veľmi potrebuje. A ak chceme pomôcť našim pacientom, tak musíme všetci začať od seba, dokázať, že mladá generácia je silná a vie byť užitočná a svoje povolanie nech berú nielen profesionálne, ale ako sa hovorí - nech je aj ich poslaním," uzatvára Eva Moravská.

zdroj a foto: Agel

TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont

Páči sa Vám práca Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT? Podporte nás

Cieľom portálu Leviceonline.sk a regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT je prinášať Vám aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá a ďalšie užitočné a praktické informácie, ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas najmä z okresu Levice a blízkeho okolia.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť nás môžete poukázaním akejkoľvek sumy na účet nášho občianskeho združenia Regionline.sk:

Slovenská sporiteľňa IBAN:
SK37 0900 0000 0051 5918 8001

konštantný symbol:
0558

FIRMY a ŽIVNOSTNÍCI POZOR! VÝHODNÁ REKLAMA NA LEVICEONLINE.SK a TVTEKOVHONT TU.

TERAZ AKCIA! Objednajte si u nás reklamu na určité obdobie a získate ju na 2x dlhšie!

Výhodná reklama na Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre