04272024sob

Stalo sa v Leviciach vo februári pred 100 rokmi

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 15. februára 2021 - V spolupráci s archivárom Štátneho archívu v Nitre, pracoviska Archív Levice Ladislavom Vinczeom v rámci jeho projektu "Stalo sa v Leviciach pred 100 rokmi" prinášame jedinečný projekt z histórie mesta Levice. Začíname s mesiacom február, konkrétne od 15. do 21. februára 1921.

Stalo sa v Leviciach vo februári pred 100 rokmi

Pohľad na Ul. J. Bottu, pôvodne Damjanichovu ulicu. Levičania ju však dodnes volajú Žabia ulica.

15. február 1921 – Verejný oznam

Zlatomoravecký advokát Dr. Lányi zastupujúci dedičov nebohého Józsefa Ghimessyho st. oznámil odpredaj nasledujúcich nehnuteľností v katastri Levíc – dom s dvorom na Damjanichovej ulici, šesť holdov oráčiny v Káke, päť holdov oráčiny v hone Ispota, jeden a pol holdu oráčiny Pod Urbanom, pasienok na Cigánke a ľesť holdov lúky Pod hradom. Ponuky záujemcovia mohli podať slovne alebo písomne do 15. februára.

15. február 1921 – Vlámačka

Pivnice vo viničnej obci Urban znova navštívili nezvaní hostia. V noci 15. februára vylomili päť hajlokov a majiteľom viníc spôsobili vážne škody. Predpokladá sa, že tu šarapatila dobre organizovaná zlodejská banda.

16. február 1921 – Večierok pre deti

Ženský židovský spolok v Leviciach oznámil verejnosti, že druhý večierok pre deti sa neuskutoční 19., ale už 16. februára o 19.00. Lístky bolo možné zakúpiť pred predstavením od 16.00. Cena lístku v 1-20 rade 20 Korún československých (Kč), v ostatných radoch 15 Kč, lístky na státie 10 Kč.

18. február 1921 – Nález

Firma Nyitrai a spol. oznámil, že sa v ich obchode našiel ženský prstienok. Oprávnená majiteľka si ho mohla vyzdvihnúť pri pokladni obchodu.

20. február 1921 – Vreckári

Na železničnej trati Levice – Parkan vyčíňali vreckári. Na železničnej stanici v Tekovských Lužanoch, kde sa konal jarmok, okradli chudobní mládenci s lepkavými prstami bohatých gazdov. Lup činil úctihodných 38.000 Kč.

21. február 1921 – Výzva

Levická pobočka Spolku veteránov vyzvala všetky vojnové vdovy a siroty, ktoré si ešte nepodali žiadosť o dôchodok, aby tak urobili do konca mesiaca.

zdroj a foto: Ladislav Vincze

Prečítajte si aj:

Páči sa Vám práca Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT? Podporte nás

Cieľom portálu Leviceonline.sk a regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT je prinášať Vám aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá a ďalšie užitočné a praktické informácie, ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas najmä z okresu Levice a blízkeho okolia.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť nás môžete poukázaním akejkoľvek sumy na účet nášho občianskeho združenia Regionline.sk:

Slovenská sporiteľňa IBAN:
SK37 0900 0000 0051 5918 8001

konštantný symbol:
0558

FIRMY a ŽIVNOSTNÍCI POZOR! VÝHODNÁ REKLAMA NA LEVICEONLINE.SK a TVTEKOVHONT TU.

TERAZ AKCIA! Objednajte si u nás reklamu na určité obdobie a získate ju na 2x dlhšie!

Výhodná reklama na Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT
TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont
Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre