04252024štv

Na levických základných školách budujú retenčné nádrže a dažďové záhrady

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 31. mája 2022 - Mesto Levice začalo v týchto dňoch realizovať projekt "Zhromažďovanie dažďových vôd, ich využitie a likvidácia, Levice". Ako informuje Adriana Macáková z Mestského úradu Levice, cieľom projektu je zmiernenie negatívnych dôsledkov zmeny klímy osadením retenčných nádrží, vsakovacích objektov a vytvorením dažďovej záhrady na štyroch vybraných základných školách v Leviciach.

Na levických základných školách budujú retenčné nádrže a dažďové záhrady

Technické riešenie projektu spočíva v zachytávaní dažďovej vody z maximálnej možnej plochy striech jednotlivých budov. "Následne bude zachytená voda regulovane a postupne využívaná na zavlažovanie zelených plôch /okrasných záhonov, trávnikov/ v areáloch základných škôl. Na realizáciu projektu mesto získalo nenávratný finančný príspevok vo výške 484.677,83 Eur z Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky, pričom celkové oprávnené výdavky projektu predstavujú sumu 510.187,19 Eur. Projekt bol schválený v rámci Operačného programu kvalita životného prostredia," približuje Macáková.


Prečítajte si aj:

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Na levických základných školách budujú retenčné nádrže a dažďové záhrady

Podľa jej ďalších informácii sú predmetom projektu objekty základných škôl, nachádzajúce sa v intraviláne mesta, na ktorých budú realizované opatrenia v nasledujúcom rozsahu:

Základná škola Andreja Kmeťa, Ul. M. R. Štefánika 34, Levice
Veľkosť pôdorysnej plochy, z ktorej bude voda zadržiavaná: 3070 m2
Množstvo zachytenej zrážkovej vody: 2149 m3/rok

KVALITNÝ NÁBYTOK, PRODUKTY TOPSHOP, DORMEO, DELIMANO, WALKMAXX, WELLNEO, ROVUS - OBUV A MÓDA - NÓRSKA KOZMETIKA - PRE DOSPELÝCH - ŠPORT A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY - ŠKOLSKÉ POTREBY - ŠPERKY - ZĽAVY A AKCIE - KVALITNÝ ALKOHOL

Základná škola, Saratovská ul. 85, Levice
Veľkosť pôdorysnej plochy, z ktorej bude voda zadržiavaná: 4063 m2
Množstvo zachytenej zrážkovej vody: 2844 m3/rok

Základná škola, Ul. sv. Michala 42, Levice
Veľkosť pôdorysnej plochy, z ktorej bude voda zadržiavaná: 4777 m2
Množstvo zachytenej zrážkovej vody: 3344 m3/rok

Základná škola Gyulu Juhásza – Juhász Gyula Alapiskola, Ul. J. Jesenského 41, Levice
Veľkosť pôdorysnej plochy, z ktorej bude voda zadržiavaná: 1806 m2
Množstvo zachytenej zrážkovej vody: 1264 m3/rok

Ako prvé sa začali robiť vodozádržné zariadenia na Základnej škole A.Kmeťa na Ul. M.R.Štefánika. "Práce realizuje na základe výsledkov verejného obstarávania firma Ing. Jozef Horniak - Vialle v celkovej sume 510.187 eur s termínom ukončenia do šesť mesiacov od odovzdania staveniska," uzatvára Adriana Macáková.

zdroj a foto: Adriana Macáková, Mestský úrad Levice

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre