04192024pia

SPŠ Levice sa zúčastnila prvého slovenského finále projektu "4x4 Land Rover v školách"

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE/NITRA 29. novembra 2017 - Na Súkromnej strednej odbornej škole polytechnickej v Nitre prebehlo v dňoch 20. a 21. novembra 2017 prvé slovenské národné finále medzinárodnej súťaže "4x4 Land Rover v školách".

SPŠ Levice sa zúčastnila prvého slovenského finále projektu 4x4 Land Rover v školách

Súťažný tím zo Strednej priemyselnej školy v Leviciach doplnil nadaný žiak zo Základnej školy Pri Podlužianke 6, Levice. V národnom finále súťažiaci z levickej priemyslovky sa nedostali na stupne víťazov. Zlyhala obhajoba pred marketingovou komisiu. Napriek tomu ich výrobok absolvoval terénne jazdy veľmi dobre, auto fungovalo bezchybne. Elektroniku programovali chlapci do zariadenia Arduino, ktoré bolo napojené na akcelerometer, gyro – snímač a snímač osvetlenia priestoru.

SPŠ Levice sa zúčastnila prvého slovenského finále projektu 4x4 Land Rover v školách

V rámci súťaže, ktorá je určená študentom stredných a žiakom základných škôl, museli súťažné tímy skonštruovať, vyrobiť a následne na pretekárskej dráhe súťažiť s diaľkovo ovládaným modelom terénneho auta, ktorý musí byť v súlade so zadanou technickou špecifikáciou. V žiadnom prípade nešlo o jednoduchú technickú úlohu: model musel okrem výborných jazdných vlastností byť schopný reagovať akusticky na náklon nad určitú hranicu, svetelne musel reagovať na vjazd do neosvetleného priestoru, v rámci súťažnej jazdy musel byť schopný prekonávať najrôznejšie terénne prekážky vrátane prejazdu vodným kanálom. Súčasťou súťaže bola i ústna obhajoba konštrukcie a výroby modelu pred technickou porotou. Podobne absolvovali súťažiaci obhajobu marketingových aktivít a prácu so sponzormi pred marketingovou porotou.

SPŠ Levice sa zúčastnila prvého slovenského finále projektu 4x4 Land Rover v školách

Víťaz národného kola bol následne nominovaný na účasť vo svetovom finále, ktoré sa bude konať v tomto roku v decembri v Abu Dhabí v Zjednotených arabských emirátoch. Projekt "4x4 Land Rover v školách" je jedným z najkomplexnejších technických projektov pre stredné a základné školy, ktoré sa v súčasnosti konajú nielen na Slovensku a v Českej republike, ale doslova celosvetovo. Súťaže, ktorá má pôvod v Veľkej Británii a ktorú nielen finančne, ale i organizačne a technicky podporuje automobilka Land Rover, sa v tomto roku zúčastní približne 40 krajín z niekoľkých kontinentov.

Súťaž bola pre chlapcov zábava, adrenalín a samozrejme, zbieranie skúseností. Náš tím sponzorsky podporila strojárska firma Hörnlein Umformtechnik GmbH v Šahách.

SPŠ Levice sa zúčastnila prvého slovenského finále projektu

zdroj a fotografie: SPŠ Levice

POZRITE SI TIEŽ:

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre