04252024štv

Ria Mészárošová, nová riaditeľka MsKS Levice: ...keď prišla možnosť, prihlásiť sa do výberového konania, neváhala som

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 30. augusta 2021 - Novou riaditeľkou Mestského kultúrneho strediska (MsKS) v Leviciach sa stala herečka a dramaturgička Ria Mészárošová. Hneď sme ju oslovili, aby nám porozprávala nielen o svojom rozhodnutí, prihlásiť sa do výberového konania na túto funkciu, ale aj to, čo vie pre MsKS Levice priniesť a aké budú jej prvé kroky v jej novej funkcii.

Ria Mészárošová, nová riaditeľka MsKS Levice: ...keď prišla možnosť, prihlásiť sa do výberového konania, neváhala som

Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post riaditeľky MsKS Levice? Trvalo dlho Vaše rozhodovanie kandidovať?

Už počas stredoškolských štúdií na gymnáziu v Leviciach som bola viac menej rozhodnutá, vydať sa na umeleckú dráhu. Tancovala som vo folklórnom súbore, venovala sa divadlu, umeleckému slovu. Učiť, som skoro vôbec neplánovala. Osud to však zariadil tak, že som nakoniec vyše 20 rokov pôsobila za katedrou. No stále som koketovala s myšlienkou, že to nie je moja „konečná“. Návštevy divadelných predstavení, kultúrnych podujatí, festivalov, vlastná tvorba, kultúrne akcie, ktoré som organizovala, alebo pomáhala organizovať v škole, v obci, na ROS-ke a pod., akoby ma to všetko formovalo a posúvalo k rozhodnutiu, zmeniť svoje pracovné pôsobenie. A keď prišla možnosť, prihlásiť sa do výberového konania, neváhala som.

Prečítajte si aj:

Ria Mészárošová, nová riaditeľka MsKS Levice: ...keď prišla možnosť, prihlásiť sa do výberového konania, neváhala som

Čo viete pre MsKS Levice priniesť?

Osobne si myslím, že mojou najsilnejšou „zbraňou“ je najmä kreativita. Niekedy až otravná, lebo mi stále napadá, čo by sa dalo zorganizovať, pripraviť, uskutočniť, kde je aký zaujímavý priestor, veľakrát ma inšpirujú ľudia, ktorých stretávam a ich nápady. Takže najskôr zaujímavé a verím, že príťažlivé podujatia. A tiež otvorenosť a vôľa tvoriť. Ja mám väčšinou pocit, že všetko sa dá, len treba veľmi chcieť. Držím sa hesla: "Kto chce, hľadá spôsoby, a kto nechce, hľadá dôvody."

Ria Mészárošová, nová riaditeľka MsKS Levice: ...keď prišla možnosť, prihlásiť sa do výberového konania, neváhala som

Čo je podľa Vás potrebné zrealizovať/zmeniť pre ďalšie fungovanie MsKS Levice a zlepšenie jeho fungovania?

Predovšetkým komunikácia s inými spoločensko-kultúrnymi organizáciami v meste. Zamerať sa na ich potenciál, možnosti, nápady, s ktorými prichádzajú. V Leviciach je veľmi veľa talentovaných a nesmierne šikovných mladých ľudí, ktorí sa potrebujú realizovať. Na nich sa teším najviac. Určite u nás nájdu dvere otvorené. A určite propagácia podujatí, aby bola dynamickejšia, pútavejšia a adresnejšia.

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie
Ria Mészárošová, nová riaditeľka MsKS Levice: ...keď prišla možnosť, prihlásiť sa do výberového konania, neváhala som

Pred výberovým konaním i po ňom nastala dosť veľká všeobecná diskusia o tomto výberovom konaní. Čo si o tom myslíte?

Verím najmä tomu, že aj tí členovia výberovej komisie, resp. niektorí poslanci, ktorí neboli stotožnení so mnou, mojou predloženou koncepciou, resp. mali inú predstavu o vedení kultúry v meste, to robili s úmyslom nájsť toho najlepšieho kandidáta. A je toho toľko pred nami, že riešiť čo bolo a či za tým niečo bolo, je pre mňa absolútne irelevantné.

Ria Mészárošová, nová riaditeľka MsKS Levice: ...keď prišla možnosť, prihlásiť sa do výberového konania, neváhala som

Čo by ste odkázali svojim prajníkom i neprajníkom z Vašej novej funkcie?

Nechcem nikomu nič odkázať. Skôr požiadať o trpezlivosť a dôveru. Nevieme, aká bude jeseň, čo všetko nám dovolia pandemické opatrenia. Jeseň 2021 bude pre mňa najmä o písaní projektov a hľadaní financií na podujatia, ktoré pevne verím, budeme môcť v nasledujúcom roku uskutočniť.

Pôsobíte v Celkom malom divadle. Predpokladáme, že v ňom budete aj naďalej pôsobiť. Budete stíhať toľko aktivít naraz?

Vždy bola u mňa na prvom mieste najmä rodina, deti, potom práca a až potom divadlo. Na tomto poradí zatiaľ určite nič meniť nebudem. Deti pomaly odchádzajú z domu, takže viacero povinností mamy – taxikárky, kuchárky, opatrovateľky... odpadli, istý (a nie malý) priestor sa tak uvoľnil. Uvedomujem si najmä časovú náročnosť, ktorá z funkcie riaditeľa MsKS vyplýva, ale keďže v divadle si ešte stále vyberám ja, čo budem hrať (chvalabohu :) ), verím, že to všetko zvládnem. A moji muži so mnou :)

Aké budú Vaše prvé kroky ako riaditeľky MsKS Levice?

Zoznámiť sa so zamestnancami, hoci viacerí sa poznáme z kultúrnych akcií. Spolupracovala som s MsKS Levice aj počas vedenia praxe (kultúrno-výchovný pracovník) na SOŠ pedagogickej v Leviciach či cez naše divadlo, keď sme hrali na ich podujatiach. Určite si pozrieť a preštudovať, aké podujatia boli a sú naplánované ešte do konca roka, ale najmä pustiť sa do písania projektov.

Novej pani riaditeľke MsKS Levice prajeme veľa šťastia vo vykonávaní jej funkcie.

zdroj: Leviceonline.sk, foto: archív Ria Mészárošová

Páči sa Vám práca Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT? Podporte nás

Cieľom portálu Leviceonline.sk a regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT je prinášať Vám aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá a ďalšie užitočné a praktické informácie, ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas najmä z okresu Levice a blízkeho okolia.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť nás môžete poukázaním akejkoľvek sumy na účet nášho občianskeho združenia Regionline.sk:

Slovenská sporiteľňa IBAN:
SK37 0900 0000 0051 5918 8001

konštantný symbol:
0558

FIRMY a ŽIVNOSTNÍCI POZOR! VÝHODNÁ REKLAMA NA LEVICEONLINE.SK a TVTEKOVHONT TU.

TERAZ AKCIA! Objednajte si u nás reklamu na určité obdobie a získate ju na 2x dlhšie!

TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont
Výhodná reklama na Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre