04252024štv

Na Zimných olympijských hrách v Soči bude pískať rodáčka z Levického okresu!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 12. decembra 2013 - Čiarová rozhodkyňa ľadového hokeja zo Slovenska a to priamo z Levického okresu bude rozhodovať na Zimnom olympijskom turnaji vo februári 2014 v Soči! Tou vyvolenou sa stala práve Tlmačaka Michaela Kúdeľová, ktorá sa o túto česť zaslúžila svojimi vynikajúcimi výkonmi v úlohe čiarovej rozhodkyne na mnohých medzinárodných a domácich hokejových podujatiach, veď jej nomináciu do Soči potvrdila Medzinárodná hokejová federácia (IIHF)!

Tlmačanka Michaela Kúdeľová úspešne reprezentuje Slovensko v zahraničí - rozhovor

Slovensko sa teda okrem našich športovcov môže pochváliť aj reprezentáciou z radov rozhodcov na tomto celosvetovo najočakávanejšom a najobľúbenejšom športovom podujatí, pričom zastúpenie na ňom bude mať aj priamo náš región! O nominácii, pocitoch a cieľoch v Soči sme sa porozprávali s touto nadanou rozhodkyňou, ktorá neskrývala nadšenie.

Levický obchod - Svet Kabeliek VIKI, sv. Michala 26, Levice - kabelky, dámske a pánske peňaženky, opasky   Montáž a servis poplašných a zabezpečovacích systémov Levice a okolie - Mont Servis MaR elektro Tibor Budai

Predstavíš sa na olympijskom turnaji vo februári 2014 v Soči. Aký to bol pocit, keď si zistila, že si tam bola nominovaná?

Bola to doslova explózia emócií :). Spadlo zo mňa napätie, ktoré sa vo mne naakumulovalo za tri mesiace. Už v septembri mi totiž poslala IIHF mail, v ktorom mi oznámila, že som potenciálnou kandidátkou na OH. Bolo treba vyplniť niekoľko formulárov a zaslať fotku na akreditáciu. No stále to nebolo na 100% isté, či do Soči pôjdem.

Tvoju nomináciu potvrdila Medzinárodná hokejová federácia (IIHF). Čomu by si pripísala, že nominovali práve teba? Aké sú podmienky na nomináciu rozhodcu na takéto veľkolepé podujatie?

Je to výsledok môjho dlhoročného snaženia. Po každom turnaji, resp. MS píšu o nás supervízori veľmi podrobné hodnotenia. Okrem výkonov na ľade si všímajú, ako človek zapadá do kolektívu, čo vyžaruje, nakoľko je ochotný spolupracovať. Dokonca aj to, ako sa oblieka, všímajú si správanie pri spoločnom stravovaní. Hodnotí sa i angličtina. Robíme korčuliarske testy na ľade. Výkony počas zápasov sú ďalšia kategória, pod ktorou sa skrýva niekoľko „zarážok“ ako kondícia, manažovanie zápasu, pružnosť, korčuliarske schopnosti a mnohé ďalšie. Je to hotová veda :).

Tlmačanka Michaela Kúdeľová úspešne reprezentuje Slovensko v zahraničí - rozhovor

Je to pravdepodobne doteraz tvoj vrchol v športovej kariére hokejovej rozhodkyne...

Áno. Túžila som po ňom posledných päť rokov.

Čo si od svojej nominácie do Soči sľubuješ?

Ísť od zápasu k zápasu. Podať kvalitný výkon. Byť pre svoje kolegyne dobrou a spoľahlivou partnerkou na ľade. Zažiť neopakovateľný zážitok :).

Už vieš, ktoré zápasy budeš pískať? Resp. ktoré zápasy by si si priala na turnaji pískať?

O nomináciách na konkrétne zápasy sa dozviem až priamo v Soči. Vždy deň – dva dopredu. Budem vďačná každému jednému zápasu.

Pod piatimi kruhmi budeš účinkovať ako druhá slovenská rozhodkyňa v histórii. Aký je to pocit?

Prvá bola Košičanka Henrieta Hujdušová – Hampl, ktorá rozhodovala na OH v Salt Lake City v roku 2002 a rovno finále USA-CAN! Tomu pocitu vlastne ešte celkom nerozumiem J. Presne pomenovať ho možno budem vedieť, až keď budem priamo v Soči :).

Čo pre teba vlastne znamená účinkovať na zimnej olympiáde?

Je to splnenie sna, ktorý sa zrodil pred piatimi rokmi. Túžila som ísť na OH do Vancouveru. Túžila, no príliš neverila, pochybovala som. Tentoraz som verila naplno. Rokmi som pochopila, že som potrebovala na túto chvíľu vyzrieť.

Budeš musieť pre Soči absolvovať nejaké špeciálne prípravy, sústredenia?

Neviem zatiaľ o žiadnych, ktoré by IIHF pre nás pripravovala. Tvrdo na sebe individuálne pracujem mnohé roky. Je to môj životný štýl.
Tlmačanka Michaela Kúdeľová úspešne reprezentuje Slovensko v zahraničí - rozhovor Keďže si už rozhodovala na Majstrovstvách sveta, teraz už budeš aj na Olympiáde. Budú tvoje športové sny splnené, alebo sú ďalšie? Aké?

Momentálne si užívam nomináciu do Soči naplno J. Mám kolegyne, pre ktoré OH v Soči bude už treťou v poradí :).


Kedy vlastne odchádzaš do Soči a ako dlho tam pobudneš?

V maile, ktorý mi zaslala IIHF, je uvedený dátum od 5. februára do 22. februára 2014.

Keďže Ťa IIHF nominovala do takéhoto špičkového výberu rozhodcov, môžeme to chápať tak, že si prakticky považovaná za absolútnu svetovú špičku čiarových rozhodcov?

Dá sa tomu tak rozumieť :).

Môže sa očakávať, že budeš teda aj do budúcnosti automaticky nominovaná na takéto finálne celosvetové špičkové podujatia, alebo si pre každé takéto podujatie budeš musieť nomináciu opäť "vydrieť", či zaslúžiť? Ako to chodí?

Nič nie je automatické. I rozhodkyne, pre ktoré bude OH v Soči už treťou, museli vynaložiť veľa úsilia, aby mohli byť opäť nominované.

Keď už budeš v Soči medzi špičkovými svetovými športovcami, chcela by si sa tam stretnúť s nejakou športovou hviezdou, resp. máš vysnívané s niekým sa stretnúť? Ak áno, s kým? :)

Zatiaľ som nad tým neuvažovala, no verím, že príde čas, kedy si možno niekoho doslova vytipujem a pôjdem si za tým J. Uvidíme po návrate, koho sa mi podarilo uloviť :).

 

Ďakujeme Miške za poskytnutý rozhovor a v Soči jej prajeme veľa šťastia, mnoho odpískaných olympijských zápasov, no najmä veľa zdravia.

Prečítajte si aj náš prvý rozhovor s Michaelou Kúdeľovou: http://www.leviceonline.sk/spolocnost/rozhovory/tlmacanka-michaela-kudelova-uspesne-reprezentuje-slovensko-v-zahranici-rozhovor

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre