05062024pon

Kríza nekríza, nový primátor mesta Šahy s vyše 5000-eurovým platom, vyšším ako primátor Levíc, proti tomu už vznikla aj petícia

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

ŠAHY 5. decembra 2022 - Novému primátorovi mesta Šahy Pálovi Zacharovi na ustanovujúcom Mestskom zastupiteľstve dňa 28.11.2022 schválilo 11 z 12 poslancov okrem zákonom stanoveného platu maximálne možné navýšenie vo výške 60 percent. Ako informuje bývalý primátor mesta a súčasný poslanec MsZ v Šahách Štefan Gregor na svojom Facebookovom profile, v prepočte to bude mesačne v čistom približne 3.600 €, v roku 2023 bude teda toto navýšenie stáť mestskú kasu približne 30.500 €.

Kríza nekríza, nový primátor mesta Šahy s vyše 5000-eurovým platom, vyšším ako primátor Levíc, proti tomu už vznikla aj petícia

Základný zákonom stanovený plat primátora mesta s počtom obyvateľov od 5001 do 10.000, čo je prípad mesta Šahy, je 3149 eur v hrubom. Jeho 60% navýšenie znamená nárast o 1889,40 Eur na 5038,40 Eur v hrubom, čo je približne 3.600 Eur v čistom.

Prečítajte si aj:

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Starosta obce, respektíve primátor mesta dostáva plat, ktorý sa vypočítava ako súčin priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok (1211 eur v roku 2021) a zákonom určeného násobku podľa počtu obyvateľov. "Práve na základe počtu obyvateľov sa starostovia zadeľujú do deviatich platových skupín. Najnižší 1,65-násobok sa používa pri výpočte starostovskej mzdy v obciach do päťsto obyvateľov, najvyšší 3,98-násobok v mestách nad stotisíc obyvateľov," informujú Aktuality.sk.

Podľa aktuality.sk obecné alebo mestské zastupiteľstvo, teda vo voľbách zvolení poslanci, môžu plat šéfa samosprávy zvýšiť až o 60 percent. Presne toto sa stalo v meste Šahy.

Pre porovnanie, primátor mesta Levice s 34.000 obyvateľmi bude poberať základný plat 3.888 Eur v hrubom a novozvolený primátor mesta Šahy so 7.400 obyvateľmi bude poberať plat vyše 5000 eur v hrubom so schváleným 60% navýšením!

Podľa Štefana Gregora by v čase krízy mal prvý človek mesta ísť príkladom a uskromniť sa. "Mnohí z Vás sú zamestnanci alebo zamestnávatelia. Kto z Vás dostal alebo dal novému zamestnancovi v deň nástupu do práce maximálne odmeny? Asi nikto, minimálne počas skúšobného obdobia alebo počas prvého roku by mal zamestnanec najprv ukázať prínos pre firmu a až potom môže žiadať odmeny. Každý z nás robí chyby a možno novozvolení poslanci v eufórii alebo z neznalosti, si poriadne neuvedomili čo schvaľujú. Preto ako poslanec MsZ prídem na najbližšie zasadnutie MsZ s návrhom, aby poslanci zrušili toto uznesenie, prehodnotili svoje rozhodnutie a schválili novozvolenému primátorovi plat podľa platných zákonov s nula-%-ným navýšením. Uznať si svoju chybu je ľudské," dodal bývalý primátor.

Prvé štyri roky Štefan Gregor ako primátor mesta poberal len minimálnu mzdu, ostatné financie z platy využil v prospech mesta

Za prvé štyri roky primátorovania Štefana Gregora mu mesto uhrádzalo financie na transparentný účet. "Z tejto sumy som ja na osobné účely prevádzal len minimálnu mzdu podľa platnej legislatívy, priemerne okolo 350,00 €. Ostatné finančné prostriedky som využil v prospech mesta (nábytok do ZŠ L.Pongrácza, telocvičňa v MŠ na ul.Hviezdoslavova, mikrobus pre FK Slovan Šahy, podporil som Mestský park, drevený infopanel v Tešmáku, detské ihrisko na Homoku ....atď.) v celkovej sume cca 53.000 €," priblížil Gregor a dodal. "Plat primátora sa určuje podľa zákona (https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1994/253/). Keď som nastúpil tak bol koeficient 2,34, od 2018 sa koeficient zmenil na 2,6 pre mestá našej veľkosti. Na funkciu primátora mesta som nastúpil dňa 15.12.2014 a bol mi stanovený plat 2,34 x 824,00 = 1.929,00 € v hrubom. Ak tomu prirátam odvody, ktoré platí zamestnávateľ, tak náklady na moju mzdu boli za celý rok cca 32.000,00 €."

Druhý krát Štefan Gregor nastúpil na funkciu primátora dňa 7.12.2018, plat ale určovali až na januárovom zasadnutí MsZ a to 2,6 x 954,00 = 2.481,00 + 40 % = 3.473,00 €. "Ak k tomu znova prirátam odvody ktoré odvádza zamestnávateľ, tak náklady na moju mzdu boli celý rok cca 54.000,00 €. Túto navýšenú mzdu o 40% som poberal do 30.04.2020 keď prišla Covid kríza a ja som sa dobrovoľne vzdal navýšenia, s tým že budem poberať základný plat. Chcel som to urobiť do konca kalendárneho roka 2020 (to bola taká dohoda s niekoľkými primátormi a starostami. Im to od 01.01.2021 dali na pôvodnú sumu) ale poslanci MsZ mi to dali dole na vždy. Teda plat so 40%-ným navýšením som poberal 14 mesiacov," vysvetlil.

"Teraz čo schválil Zacharovi: 2,6 x 1.211,00 = 3.149,00 + 60% = 5.038,00 €. Ak zarátam odvody, ktoré odvádza zamestnávateľ, tak náklady mesta na mzdové náklady Zachara budú vo výške cca 82.000 €. To je iba približne, pretože v marci vydá každý rok štatistický úrad priemernú mzdu v národnom hospodárstve (Potvrdenie pre infláciu a priemernú mesačnú mzdu (statistics.sk) a od marca sa každý rok prepočíta mzda primátora," uzavrel Gregor.

Treba poznamenať, že štyria poslanci, ktorí za navýšenie hlasovali, sú za maďarskú stranu Szövetség - Aliancia, ďalší siedmi sú nezávislí kandidáti. Jediný poslanec MsZ, ktorý za hlasoval proti bol bývalý primátor mesta Šahy Štefan Gregor, ktorý kandidoval za koalíciu strán SaS, KDH, Magyar Fórum - Maďarské fórum, OKS, Tím Kraj Nitra.

Novozvoleného primátora mesta Šahy Pála Zachara sme oslovili, no doteraz sme jeho odpoveď nedostali. V prípade jeho odpovede budeme článok aktualizovať.

Okrem toho sme oslovili aj všetkých poslancov MsZ v Šahách, ktorí toto navýšenie platu podporili. Zaslali nám ich spoločné vyhlásenie:

"Novozvolení poslanci Mestského zastupiteľstva v Šahách, racionálne vidia momentálnu hospodársku a energetickú krízu v Európe, ktorá sa prejaví a prejavuje aj v našom meste. Majú za to, že táto situácia si vyžaduje okamžité zásadné a odborné opatrenia zo strany vedenia mesta. Práve z dôvodu, aby Mesto Šahy a všetci jeho obyvatelia, vrátane mestských častí Tešmak a Preseľany nad Ipľom, pocítili túto situáciu čo najmenej, vyslovili sme dôveru súčasnému primátorovi, najaktívnejšiemu poslancovi Mestského zastupiteľstva za uplynulé dve volebné obdobia, s množstvom pozitívnych výsledkov, touto formou – navýšením platu. Považujeme za korektné a dôležité, aby krízovú situáciu, ktorá nás v blízkej budúcnosti bude ťažiť, primátor riešil efektívne, nehľadiac na časovú vyťaženosť a s maximálnym nasadením. Toto si žiada 200% primátora! Myslíme si, že sme ho týmto dostatočne namotivovali a zároveň ho zaviazali, aby konal. V opačnom prípade Mestské zastupiteľstvo uplatní svoje právo revidovania platových podmienok primátora po krátkej dobe činnosti.

S pozdravom

Ing. Július Antalfi
Mgr. Peter Bakai
Ing. Štefan Bugyi
Dian Csaba
Mgr. Csaba Kapusník
Gabriel Kürthy
Mgr. Daniel Moys
Mgr. Tímea Nagy
Štefan Nemcsok
PhDr. Žaneta Paulinyiová
Peter Szőllősy

"

Vznikla petícia

Medzitým vznikla petícia "Zrušenie uznesenia o platových podmienkach primátora mesta Šahy", ktorú za dva dni podpísalo takmer 200 občanov.

Petícia sa nachádza na tomto linku: https://www.mojapeticia.sk/campaign/peticia-za-znizenie-platu-primatora-mesta-sahy/bb8da965-1834-43f8-b67c-24dfb1849b38?fbclid=IwAR2iBd40kThhMkEmCdTq3I1t68U94qce2NJtIO-Ik5-9mrpEXPpPPisTpZE

"My, dolu podpísaní obyvatelia Šiah a priľahlých mestských častí, žiadame poslancov mestského zastupiteľstva v Šahách, aby prijali uznesenie, ktorým zrušia uznesenie číslo 1/22 bod X, ktoré schválili dňa 28.11.2022 na ustanovujúcom valnom zhromaždení mestského zastupiteľstva v Šahách, ktorým priznali platové podmienky primátorovi mesta Šahy Ing. Pálovi Zacharovi navýšené o 60 %. Zároveň žiadame, aby schválili nové uznesenie, ktorým priznajú primátorovi mesta plat vo výške ustanovenej všeobecne záväzným právnym predpisom o platových pomeroch starostov a primátorov, a to bez navýšenia.

Odôvodnenie: Považujeme za nezodpovedné v čase, kedy spoločnosť čelí viacerým krízam, nevynímajúc ekonomickej kríze, aby primátor mesta, ktorý sa na ustanovujúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva ujal svojho mandátu zložením predpísaného sľubu a nedošlo z jeho strany ešte ku konkrétnym krokom, ktoré vo svojom predvolebnom programe avizoval, aby od prvého dňa poberal maximálny možný plat, aký zákon priznáva jeho funkcii. Zároveň zastávame názor, že v prípade, ak primátor mesta Šahy po relevantnej dobe pôsobenia vo svojej funkcii predstúpi pred občanov a poslancov mestského zastupiteľstva v Šahách a preukáže konkrétne výsledky jeho práce, aby došlo k navýšeniu priznaných platových podmienok, avšak tieto musia byť v príčinnej súvislosti s plnením jeho funkcie a sľubov nám voličom a občanom Šiah a priľahlých mestských častí."

zdroj: aktuality.sk, sahy.sk, Leviceonline.sk, mojapeticia.sk, foto: Facebook Pál Zachar

...

KVALITNÝ NÁBYTOK, PRODUKTY TOPSHOP, DORMEO, DELIMANO, WALKMAXX, WELLNEO, ROVUS - NÓRSKA KOZMETIKA - PRE DOSPELÝCH - ŠPORT A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY - ŠKOLSKÉ POTREBY - ŠPERKY - ZĽAVY A AKCIE - KVALITNÝ ALKOHOL

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre