04202024sob

Čestný občan a osobnosť mesta Levice Ernest Alt sa dožíva 100 rokov

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 15. decembra 2021 - Čestný občan a osobnosť mesta Levice Ernest Alt sa dožíva prekrásneho životného jubilea 100 rokov.

Čestný občan a osobnosť mesta Levice Ernest Alt sa dožil krásnych 99 rokov

Alt získal čestné občianstvo mesta Levice pri príležitosti Dní mesta Levice dňa 19. mája 2016 za mimoriadne zásluhy celoživotnou aktivitou v oblasti farmácie, múzejníctva, historiografie včelárstva a v oblasti komunálnej politiky. "Tento vzácny človek mi nikdy nezabudol napísať pozdravný email k meninám či k iným sviatkom. Vždy som s ním prežíval, aj stále prežívam zázračné chvíle... Vďaka jeho pamäti a rozprávaniam som zabúdal na niečo také, ako je čas. Mnohé jeho príbehy môžete čítať aj v mojich knihách. Dobrotivosť, srdečnosť a láska tohto človeka ma roky vedú k tomu, aby sa zo mňa stával lepší človek a aby som sa aspoň trochu mohol pozerať na svet tak, ako to robí on. Ak v tomto svete existuje skutočné bohatstvo, tak je to priateľstvo. A práve priateľstvo s Ernő bácsim patrí medzi moje najvzácnejšie," pred rokom reagoval na krásne jubileum zástupca primátora mesta Levice Csaba Tolnai.

KVALITNÝ NÁBYTOK, PRODUKTY TOPSHOP, DORMEO, DELIMANO, WALKMAXX, WELLNEO, ROVUS - OBUV A MÓDA - NÓRSKA KOZMETIKA - PRE DOSPELÝCH - ŠPORT A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY - ŠKOLSKÉ POTREBY - ŠPERKY - ZĽAVY A AKCIE - KVALITNÝ ALKOHOL

Prečítajte si aj:

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

O Ernestovi Altovi:

Rekonštrukciou lekární prispel k hospodárskemu rozvoju mesta Levice a realizovanými technickými novinkami a zlepšovacími návrhmi obohatil ľudské poznanie v oblasti vedy a techniky.

Z jeho celoživotných zásluh spomenieme niektoré:

Lekáreň Koruna pod jeho vedením bola v roku 1968 najmodernejšou lekárňou v Československu. V roku 1972 zorganizoval v Leviciach celoslovenské 1. Lekárnické dni, čím založil tradíciu ich organizovania až dodnes. V roku 1978 mu bolo udelené vyznamenanie Najlepší vynálezca zdravotníctva

Tekovskému múzeu v Leviciach daroval kompletné zariadenie a vybavenie lekárne Koruna z roku 1823, od roku 1971 múzeum zriadilo trvalú farmaceutickú expozíciu. Tekovskému múzeu daroval tiež rozsiahlu zbierku včelárskych artefaktov. V roku 2002 Tekovské múzeum udelilo Dr. Altovi medailu Pavla Huljaka. Dr. Alt v roku 1984 zostavil monografiu „Dejiny farmácie okresu Levice 1664-1984“, pri 100. výročí založenia levickej nemocnice v roku 1985 v spolupráci s dvoma ďalšími autormi napísal publikáciu „Dejiny levickej nemocnice 1885-1985“ a v muzeálnej publikácii Acta musei Tekovensis Levice uverejnil rozsiahlu štúdiu „Príspevok k dejinám včelárstva v okrese Levice 1714-1993“.

Dr. Alt sa od mladosti venoval chovu včiel, v mestskej časti Horša mal zriadenú vzorovú včelnicu, kde usporiadal niekoľko vzdelávacích akcií a táto sa stala miestom exkurzií vyše 800 včelárov a autobusových zájazdov z krajín celej strednej Európy. Jeho 50 rokov systematicky zhromažďovaná zbierka vzoriek vytočených medov sa stala predmetom výskumu šírenia rádioaktivity v atmosfére a výsledky zožali veľký úspech na odbornom včelárskom kongrese Apimondia v Melbourne v Austrálii. V roku 1992 sa stal predsedom Základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov v Leviciach. Za svoju činnosť v apidológii získal v roku 2001 najvyššie vyznamenanie vo včelárstve - Čestný člen Slovenského zväzu včelárov.

Jeho meno je dobre známe tak v oblasti farmácie ako aj včelárstva. Práve tieto dve odvetvia napĺňali jeho bohatú životnú dráhu a za svoju dlhoročnú poctivú prácu a neúnavnú činorodú zanietenosť od roku 1970 postupne získaval desiatky významných, aj vysokých ocenení tak Slovenskej farmaceutickej spoločnosti (SFS), ako aj Slovenského zväzu včelárov (SZV). Medzi inými mu SFS v roku 2004 udelila Medailu PhMr. Vladimíra Jána Žuffu, v roku 2006 sa stal čestným členom tejto spoločnosti a v roku 2014 mu bola udelená Weberova cena. V edícii Osobnosti farmaceutických vied, s názvom „Ernest Alt - všestranný lekárnik“, ho v roku 2015 Dr. H.c, prof. RNDr. Jozef Čižmárik, PhD. predstavuje ako lekárnika, historika, muzeológa a apidológa.

zdroj a foto: Facebook Csaba Tolnai

Páči sa Vám práca Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT? Podporte nás

Cieľom portálu Leviceonline.sk a regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT je prinášať Vám aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá a ďalšie užitočné a praktické informácie, ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas najmä z okresu Levice a blízkeho okolia.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť nás môžete poukázaním akejkoľvek sumy na účet nášho občianskeho združenia Regionline.sk:

Slovenská sporiteľňa IBAN:
SK37 0900 0000 0051 5918 8001

konštantný symbol:
0558

TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont
Výhodná reklama na Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre