05042024sob

V Leviciach ocenili darcov krvi diamantovými plaketami Jana Janského a Kňazovického medailami

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 4. decembra 2020 - Na Mestskom úrade v Leviciach sa uskutočnil slávnostný akt odovzdávania diamantových plakiet prof. MUDr. Jana Janského za osemdesiatnásobné darovanie krvi a stonásobné darovanie krvi bolo ocenené medailou prof. MUDr. Jána Kňazovického. Na slávnostnom odovzdávaní, ktoré sa konalo vo štvrtok 3. decembra 2020, ocenili celkovo 10 darcov najvzácnejšej tekutiny.

V Leviciach ocenili darcov krvi diamantovými Jana Janského a Kňazovického plaketami

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v súvislosti s pandémiou COVID-19 Slovenský Červený kríž (SČK) neorganizoval hromadné slávnostné oceňovanie mnohonásobných bezpríspevkových darcov krvi. Osem darcov krvi ocenili za osemdesiatnásobné darovanie krvi diamantovou plaketou prof. MUDr. Jana Janského a dvoch darcov za stonásobné darovanie krvi medailou prof. MUDr. Jána Kňazovického.

Medzi ocenenými medailou prof. MUDr. Jána Kňazovického bol aj predseda okresnej organizácie SČK v Leviciach Peter Benček, ktorého sme sa opýtali, prečo vlastne daruje krv. "Kvôli sebe, svojmu zdraviu a najmä kvôli pomoci iným. S darovaním som začal ako 18-ročný študent SPgŠ Levice, aj so spolužiakmi. Chceli sme sa vyhnúť písomke :) Za sebou mám doteraz už 104 odberov a už sa teším na ďalší :)," vyjadril sa Peter Benček.

Zaujímalo nás, aký je to pocit pri odbere a aký po odbere krvi. "Fantastický. Pocit z darovania niečoho, čo sa nedá kúpiť a čo niekomu veľmi pomôže," dodal a chcel by odkázať niečo tým, ktorí ešte neboli darovať krv alebo o tom rozmýšľajú. "Netreba sa báť, netreba čakať, kým bude potrebovať krv niekto v ich rodine, treba to proste skúsiť a potom už človek neprestane. Či sa majú niečoho báť, ak by išli na odber v tejto pandemickej situacii? Nie. Počas odberov sa dodržujú všetky nariadené bezpečnostné opatrenia a odbery prebiehajú v čistom až sterilnom prostredí. Zdravie je dar, vážme si ho a pokiaľ sme zdraví, pomôžme aj tým menej šťastným, ktorí to potrebujú. Všetkým krásne sviatky prajem," povedal poslanec Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Leviciach a predseda Územného spolku SČK v Leviciach.

V Leviciach ocenili darcov krvi diamantovými plaketami Jana Janského a Kňazovického medailami

Aj ďalší poslanec MsZ v Leviciach a riaditeľ ZŠ Bátovce Roman Salinka bol medzi ocenenými plaketou prof. MUDr. Jana Janského. Takisto sme sa ho spýtali, kedy s darovaním krvi začal. "K bezpríspevkovému darovaniu krvi som sa dostal ako osemnásťročný študent štvrtého ročníka na levickej priemyslovke ešte asi v roku 1989. Z úst pána profesora Pappa sme sa dozvedeli, čo to znamená a aký význam má pre človeka a aj pre ostatných ľudí darovanie krvi. Už vtedy som to veľmi citlivo prežíval a vnímal. Pamätám si, že keď nás oslovil, či by sme ako študenti nešli darovať krv, ani na chvíľu som nezaváhal. On tiež s nami daroval krv. Bol nám vzorom a autoritou nielen ako učiteľ ale aj ako Človek. Postupne pribúdali ďalšie a ďalšie bezplatné darovania krvi. Isté obdobie počas vysokej školy, keď bolo veľa učenia, skúšok, písania prác, hľadanie materiálov v knižniciach (nebol internet), brigád ... som sa darovania nezúčastňoval (možno na moju škodu, mohlo byť odberov viac). Počas ročného pôsobenia ako učiteľ na Želiezovskom gymnáziu som sa na viacerých hodinách zo študentmi dotýkal témy darovania krvi. A tak, ak aj ja som sa postupne dostával k informáciám ako študent, vtedy som sa dával do väčšej a väčšej debaty zo študentami, že aké to je darovať krv," opísal Roman Salinka.

V Leviciach ocenili darcov krvi diamantovými plaketami Jana Janského a Kňazovického medailami

Podľa neho nič nenahradí výklad, ako osobný kontakt, keď vlastným životom druhým ukazujeme, ako sa to dá urobiť a ísť s nimi na odber. Mnoho z nich je už tiež darcami krvi. "Mám za sebou niečo cez osemdesiat darovaní krvi a dnes som si z rúk predsedu okresnej organizácie SČK Petra Benčeka (ktorý bol dnes mimochodom ocenený z a stonásobné darovanie krvi) a z rúk vedenia Levického riaditeľstva zväzu SČK a rúk pána primátora mesta Levíc Jána Krtíka prevzal Diamantovú plaketu. Je to nesmierna česť, ktorá ma zaväzuje pokračovať a ísť ďalej, pokiaľ mi to zdravotný stav dovolí. Je to pekný pocit, že moja krv prúdi v žilách iných ľudí a možno aj niekoľko zachránených životov a osudov," povedal Salinka.

V Leviciach ocenili darcov krvi diamantovými plaketami Jana Janského a Kňazovického medailami

Riaditeľ ZŠ v Bátovciach berie darovanie krvi už ako samozrejmú vec. "Každou kvapkou sa snažím prispievať iným ľuďom a uľahčiť im žitie. Po odberoch sa cítim skvelo. Dostávam informácie o svojom zdravotnom stave. Keby som mal nejaké komplikácie, mohol by som to hneď riešiť. K darcovstvu som dostal aj moju dcérku Dorotheu, ktorá sa odberov zúčastňuje už pravidelne. Týmto by som chcel vyzvať mladých ľudí, aby sa nebáli ísť ani v tomto pandemickom období darovať krv. Doktori a sestričky sú vždy nápomocní, podať pomocnú ruku a sú vysoko kvalifikovaní. Aj im parí veľké poďakovanie, že majú s nami trpezlivosť. Sú ľudia, ktorí by aj chceli ísť darovať krv, ale zdravotný stav im to neumožňuje. Kde je vôľa, tam je aj cesta. V živote sa riadim heslom: „Len ten život sa oplatí žiť, ktorý žijeme pre ostatných“ - Albert Einstein," uzavrel darca krvi Roman Salinka.

Kategórie ocenenia podľa počtu odberov:
Bronzová plaketa – ženy 10 odberov, muži 10 odberov
Strieborná plaketa – ženy 20 odberov, muži 20 odberov
Zlatá plaketa – ženy 30 odberov, muži 40 odberov
Diamantová plaketa – ženy 60 odberov, muži 80 odberov
Kňazovického medaila – ženy 80 odberov, muži 100 odberov

zdroj: Leviceonline.sk, foto: Facebook Roman Salinka a archív Petra Benčeka

Prečítajte si aj:

Páči sa Vám práca Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT? Podporte nás

Cieľom portálu Leviceonline.sk a regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT je prinášať Vám aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá a ďalšie užitočné a praktické informácie, ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas najmä z okresu Levice a blízkeho okolia.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť nás môžete poukázaním akejkoľvek sumy na účet nášho občianskeho združenia Regionline.sk:

Slovenská sporiteľňa IBAN:
SK37 0900 0000 0051 5918 8001

konštantný symbol:
0558

FIRMY a ŽIVNOSTNÍCI POZOR! VÝHODNÁ REKLAMA NA LEVICEONLINE.SK a TVTEKOVHONT TU.

TERAZ AKCIA! Objednajte si u nás reklamu na určité obdobie a získate ju na 2x dlhšie!

Výhodná reklama na Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT
TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont
Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre