04262024pia

Zaujímavý tip na výlet: Horšianska dolina

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 8. mája 2020 - Keď sa rozhodnete cestovať po Slovensku a objavovať jeho krásy, nezabudnite navštíviť aj jeho juh. Možno práve tam objavíte miesta, o ktorých ste doposiaľ nepočuli, ktoré turisti ešte neobjavili. Istotne sa vyhnete masovému turizmu a krásy Tekova objavíte „bez čakania v rade na lístok“. Jedným z takýchto čarokrásnych a doposiaľ neobjavených miest je aj Horšianska dolina.

Zaujímavý tip na výlet: Horšianska dolina

Horšianska dolina sa nachádza v severnej časti Podunajskej pahorkatiny, približne šesť kilometrov severovýchodne od Levíc. Rozprestiera sa na rozlohe 313,38 ha. Jej priestor zasahuje do katastrálneho územia obcí Kmeťovce, Žemberovce, Horša (mestská časť Levíc) a Krškany. Dolinou preteká riečka Sikenica, ktorá sa zarezáva do vulkanického podložia doliny. Typické pre Horšiansku dolinu sú skalné bralá dosahujúce na viacerých miestach výšku 20 až 30 metrov. Bohaté zastúpenie má v doline hmyz, vzácne druhy vtákov a plazov ako i rozmanité spoločenstvá rastlín. Súvislá zalesnenosť a vzdialenosť od cestnej komunikácie spôsobujú, že kvalita ovzdušia v Horšianskej doline je veľmi dobrá. Dolina predstavuje najväčšiu rezerváciu v okrese, významnú z hľadiska geomorfologického a botanického.

Podporte projekt celoregionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT

V roku 1976 bola vyhlásená za Národnú prírodnú rezerváciu so 4.stupňom ochrany. Horša je mestskou časťou Levíc, skôr dedinského rázu. Za povšimnutie stojí istotne zachovalá ulica historických domkov (od námestia smerom naľavo i napravo). Kedysi tu fungovali až tri mlyny. Jeden z nich z 1. polovice 19. storočia, zapísaný do zoznamu Nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok, sa pomalými krokmi snažia majitelia zachrániť. Okrem neho sa v Horši nachádza Evanjelický kostol postavený v roku 1820. Horša je zasadená do stredu doliny, čím ju rozdeľuje na dve časti. K náučnému chodníku vás dovedie značenie.

Význam a jedinečnosť Horšianskej doliny podnietil v roku 2010 k vytvoreniu turisticko-náučného chodníka. Túto nenáročnú trasu môžu návštevníci využívať na prechádzky počas celého roka. Patrí medzi kratšie chodníky, nakoľko má dĺžku približne 2,5 km. Chodník končí v bývalom kameňolome, v ktorom je vytvorený priestor na opekanie, takže spoznávanie krás Horše si môžete spestriť i opekačkou. Do batohu si okrem špekačiek nezabudnite pribaliť i repelent :)

Pokiaľ sa rozhodnete pokračovať v túre ďalej v smere na Krškany, dorazíte do mestskej časti Levíc – Kalinčiakovo (3 km vzdialené). Najvzácnejšou a neprehliaditeľnou dominantou Kalinčiakova je Románsky emporový kostolík z 12. storočia.

Dňa 27.9.2010 v mestskej časti Horša slávnostne otvorili turisticko-náučný chodník. Osadili tu 15 lavičiek, tri informačné tabule, jednu zákazová tabuľu, tri stĺpy s orientačnými šípkami a pamätný kameň. Turisticko-náučná trasa využíva existujúcu cestičku v smere na Krškany. Návštevníci sa tu môžu dozvedieť informácie o vzniku doliny, jej flóre, faune, t.j. uvedomiť si jej výnimočnosť a jedinečnosť. V bývalom kameňolome (v Krškanoch), ktorý už nepatrí do chránenej oblasti, a kde trasa končí, si budú mocť oddýchnuť na lavičkách a opiecť si napr. špekačku. V roku 2019 pribudol v kameňolome altánok, ktorý spríjemní čas strávený počas vychádzok na náučnej trase.

Nakúpdoma.sk - eshop - Byt a domácnosť, elektronika a spotrebiče, šport a fitness, kuchyňa, pánska a dámska móda, obuv, Topshop produkty, alko-nealko nápoje, kozmetika Zľavaonline.sk - paleta najlepších zliav Sexland.sk - všetko pre Vaše potešenie

Veríme, že si návštevníci Horše budú vážiť toto miesto, nebudú znehodnocovať a ničiť či už osadený mobiliár, ako i okolitú prírodu. Turisticko-náučný chodník je otvorený a prístupný pre všetkých, ktorí majú radi prírodu, ktorí by radi strávili svoj voľný čas nenáročnou prechádzkou a vychutnali si úžasnú atmosféru doliny.

Nenáročná prechádzka Horšianskou dolinou v dĺžke 2,2 kilometra je vhodná aj pre rodiny s deťmi. Turisti sa z bývalého kameňolomu môžu vydať na cestu späť do Horše, respektíve môžu pokračovať chodníkom do Krškán a následne napríklad autobusom do Levíc. Horšianska dolina sa z hľadiska geomorfologického, botanického a hydrologického zaraďuje medzi najvýznamnejšie územia Nitrianskeho samosprávneho kraja. Návštevníci môžu svoju prechádzku začať na malom námestíčku v Horši, kde sa pri obnovenej studničke môžu osviežiť a zároveň si na informačnej tabuli niečo prečítať o histórii mestskej časti Horša.

Prosíme návštevníkov, aby nerušili divé zvieratá zbytočným hlukom, či voľne pusteným psom. Samozrejmosťou je netrhať rastliny a nerozhadzovať odpadky. Upozorňujeme turistov, že prechod dolinou je umožnený len pešo!

GPS: 48.2369519N, 18.6895500E

zdroj a foto: mesto Levice, OOCR Tekov

Prečítajte si aj:

V Horšianskej doline vybudovali nový priestor na oddych
- Horšianska dolina – tajomný kus prírody: https://regiontekov.info/portfolio/horsianska-dolina
- Románsky kostolík v Kalinčiakove: https://www.lexikon.sk/velkonocne-tajomstva-z-regionu-tekov/

Nakúpdoma.sk - eshop - Byt a domácnosť, elektronika a spotrebiče, šport a fitness, kuchyňa, pánska a dámska móda, obuv, Topshop produkty, alko-nealko nápoje, kozmetika
Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie
Podporte finančne Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT.SK
TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre