04192024pia

V Nemocnici Levice simulovali operáciu COVID-19 pozitívneho pacienta

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 19. apríla 2020 - Vyskúšali si, ako by to vyzeralo v reálnom živote. Nemocnica Levice, člen skupiny Agel, zrealizovala simulovanú operáciu pacienta, ktorý bol pozitívne testovaný na koronavírus COVID-19 a utrpel ťažký úraz. Informovala o tom hovorkyňa skupiny Martina Pavliková.

V Nemocnici Levice simulovali operáciu COVID-19 pozitívneho pacienta

Celý zákrok tak musel byť simulovaný v špeciálnych podmienkach – v takzvanej červenej covidovej zóne a v osobitne vyčlenenej operačnej sále. "Celý operačný tím musel operovať v ochranných oblekoch a prísne dbať o to, aby popri záchrane zraneného nedošlo k nakazeniu lekárov a sestier. Všetko bolo ako v skutočnosti – reálny prípad, reálny personál, zvolené postupy, dodržiavanie všetkých nariadení hygienika, interných pokynov ohľadne COVID-19 ako aj medicínskych postupov," priblížila Pavliková.

Pacient bol v tomto prípade figurant. "Išlo o 41-ročného muža, ktorý je v domácej karanténe pre potvrdené ochorenie COVID-19 s ľahkým priebehom. Pacient utrpel doma úraz pádom zo schodov s podozrením na krvácanie do dutiny brušnej," uviedla Helena Dudášová, námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľstvo.

V Nemocnici Levice simulovali operáciu COVID-19 pozitívneho pacienta

Pacienta priviezli posádkou záchrannej zdravotnej služby, ktorá pacienta vybavila dvomi chirurgickými rúškami na tvári. Po jeho dôkladnom vyšetrení v izolačnej miestnosti v COVID zóne pacient smeroval na operačnú sálu. Tam celý operačný tím pracoval niekoľko hodín, všetci museli použiť jednorazový ochranný oblek, ochranné okuliare, štít, respirátor, dvoje jednorazové rukavice a návleky na topánky. "V kompletnom ochrannom obleku majú zdravotnícki pracovníci obmedzené sluchové a zrakové vnemy, samozrejme, že sa v takomto oblečení necítia komfortne a pri práci sa rýchlejšie unavia, keďže sa počas práce v plnom ochrannom obleku zvyšuje potenie a dehydratácia," objasňuje špecifiká takejto operácie Peter Macho, primár chirurgického oddelenia Nemocnice Levice.

Nakúpdoma.sk - eshop - Byt a domácnosť, elektronika a spotrebiče, šport a fitness, kuchyňa, pánska a dámska móda, obuv, Topshop produkty, alko-nealko nápoje, kozmetika Zľavaonline.sk - paleta najlepších zliav Sexland.sk - všetko pre Vaše potešenie

Celkový čas operácie sa predlžuje práve o oblečenie a predovšetkým odborné vyzlečenie z ochranných osobných pomôcok, aby nedošlo ku kontaminácii zdravotníkov. "Komplikovanejšia je aj manipulácia s pacientom, mení sa aj postup príchodu operačného personálu na operačnú sálu, je potrebné minimalizovať pohyb zdravotníkov na operačnej sále do momentu uspania pacienta a jeho intubácie. Po zabezpečení pacienta anestetickým tímom nastupuje príprava operačného poľa a takzvané "rúškovanie" pacienta," vysvetľuje Macho.

V Nemocnici Levice simulovali operáciu COVID-19 pozitívneho pacienta

Počas niekoľkých hodín praktického náročného nácviku operácie pacienta s koronavírusom si všetci zainteresovaní prakticky vyskúšali aj presun pacienta po skončení operácie na jednotku intenzívnej starostlivosti, opäť vyčlenenú len pre COVID-19 pozitívnych pacientov. V priebehu celej akcie si ujasnili úlohy každého jedného kolegu, ako riešiť prípadné vypäté situácie, ktoré život v podmienkach koronavírusu môže priniesť a hlavne vzájomnú koordináciu celého tímu.

A aký je záver praktickej skúšky? "Nemocnica Levice je pripravená zvládnuť neodkladné operačné výkony všeobecnej chirurgie, úrazovej chirurgie ako aj neodkladné výkony v gynekológii vrátane operačne vedených pôrodov u pacientov s ochorením COVID-19. Vieme sa o našich pacientov adekvátne postarať a zároveň eliminovať riziko prenosu ochorenia COVID-19 na našich zdravotníckych pracovníkov," uzavrela Dudášová.

zdroj a foto: Agel

Nakúpdoma.sk - eshop - Byt a domácnosť, elektronika a spotrebiče, šport a fitness, kuchyňa, pánska a dámska móda, obuv, Topshop produkty, alko-nealko nápoje, kozmetika
Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

POZRITE SI TIEŽ:

Podporte finančne Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT.SK
TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre