05022024štv

Čo je to koronavírus a ako sa proti nemu chrániť? Všeobecné preventívne opatrenia a informácie pre rodičov

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 10. marca 2020 - Nový koronavírus spôsobuje akútne respiračné ochorenie – vírusovú pneumóniu. Ide o kvapôčkovú infekciu. Všeobecné príznaky virózy sú – teplota nad 38 °C, kašeľ, nádcha, bolesť svalov, bolesť kĺbov, sťažené dýchanie. Inkubačný čas pri tomto koronavíruse je 2 až 14 dní (v priemere 6 dní).

Čo je to koronavírus a ako sa proti nemu chrániť? Všeobecné preventívne opatrenia a informácie pre rodičov

Akútnu infekciu dýchacích ciest COVID 19 spôsobuje nový koronavírus (SARS-CoV-2) z čeľade Coronaviridae. Nový koronavírus patrí medzi betakoronavírusy, kam sa zaraďujú aj koronavírusy SARS-CoV a MERS-CoV, ale vykazuje od nich genetickú odlišnosť. Ochorenie sa prejavuje najmä kašľom, dýchavičnosťou, horúčkou, zápalom pľúc, v prápade komplikácii môže skončiť úrmrtím.

Všeobecné preventívne opatrenia:
- pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd, alebo použiť dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu. Nedotýkať sa očí, nosa a úst neumytými rukami;
- pri kašľaní či kýchaní si zakryť nos a ústa a nos jednorázovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša, alebo ohnutým lakťom;
- vyvarovať sa úzkeho kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky infekcie dýchacích ciest a ktoré majú najmenej jeden z nasledujúcich príznakov – horúčka, kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť.
- Podľa možností zvážte pozdrav podávaním rúk a vyhnite sa kontaktu s osobami na vzdialenosť kratšiu ako jeden meter.

Informácie pre rodičov žiakov materských, základných a stredných škôl:

V prípade, že sa u žiaka objavia vyššie uvedené symptómy, musí ostať doma a lekára kontaktovať telefonicky. Ak lekár rozhodne, že žiak musí byť hospitalizovaný, pošle preňho sanitku, prípadne rozhodne, že žiak musí zostať v domácej karanténe.
Ministerstvo školstva, vedy a výskumu SR dôrazne neodporúča v súčasnej dobe organizovanie akýchkoľvek výletov, exkurzií a iných podujatí do oblastí s potvrdeným výskytom koronavírusu. V prípade, že žiaci školy boli a vrátili sa z oblastí, kde sa potvrdil výskyt koronavírusu, musia v najbližších 14 dňoch od návratu kontrolovať svoj zdravotný stav. Zároveň sa im doporučuje, aby prvých šesť dní po návrate zostali doma.

Informácie v súvislosti s výskytom koronavírusu COVID-19 v okrese Levice Vám poskytne Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Leviciach na tel.čísle: 0910 901129 alebo prostredníctvom email-u: .

foto: pixabay.com

Podporte finančne Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT.SK
TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont

POZRITE SI TIEŽ:

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre