05042024sob

Vodič s vyše 2 promile alkoholu v krvi havaroval pri Drženiciach

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE / DRŽENICE 14. februára 2014 - Od začiatku roka do 13. februára 2014 ODI OR PZ Levice eviduje na cestách Levického okresu celkom 21 dopravných nehôd (+4). Pri ôsmich nehodách boli zaznamenané následky na zdraví zúčastnených osôb. Pri nehodách nedošlo k usmrteniu (0) ani k ťažkému zraneniu osôb (-3), deväť účastníkov sa zranilo ľahko (-3).

Dopravná nehoda, Drženice, Kmeťovce, 12.2.2014

Jedna dopravná nehoda bola zavinená pod vplyvom alkoholu. Stala sa dňa 12.2.2014 v čase o 05:50 hod. medzi mestom Levice a obcou Drženice, časť Kmeťovce. Dvadsaťšesťročný vodič vozidla RENAULT CLIO v dôsledku požitia alkoholických nápojov podľahol únave a zaspal, v dôsledku čoho vošiel s vozidlom do pravej priekopy v smere svojej jazdy, kde sa s vozidlom prevrátil na strechu. Po dopravnej nehode bolo u vodiča zistené v dychu 0,99 mg/l alkoholu v dychu, čo predstavuje 2,06 promile. Vodič sa tým dopustil ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za ktoré môže byť potrestaný odňatím slobody až na jeden rok.

Bezkomínové biokrby - Levice, predajňa Ul. I. Krasku 8  

Dopravná nehoda, Drženice, Kmeťovce, 12.2.2014


ODI OR PZ Levice dáva opätovne do povedomia vodičov, že vodič podľa § 4 ods. 2 zákona o cestnej premávke nesmie okrem iného:
- požiť počas vedenia vozidla alkohol alebo inú návykovú látku;
- viesť vozidlo v takom čase po požití alkoholu alebo inej návykovej látky, keď sa alkohol alebo iná návyková látka ešte môžu nachádzať v jeho organizme;
- viesť vozidlo po požití lieku v čase, keď liek môže znížiť jeho schopnosť viesť vozidlo.

Dopravná nehoda, Drženice, Kmeťovce, 12.2.2014


V prípade, že vodič spôsobí dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu, pričom hladina alkoholu v krvi je do 1,0 promile (0,4761 mg/l), podľa priestupkového zákona mu môže byť uložená pokuta do výšky 800 € a zákaz viesť motorové vozidlo až na tri roky.

Ak policajti zistia v dychu alebo v krvi vyšší podiel alkoholu, jedná sa o stav vylučujúci spôsobilosť viesť motorové vozidlo. V tomto prípade je skutok (jazda pod vplyvom alkoholu alebo dopravná nehoda) posudzovaný ako ohrozenie pod vplyvom návykovej látky a vodič môže byť potrestaný odňatím slobody až na jeden rok.

Dopravná nehoda, Drženice, Kmeťovce, 12.2.2014

Okresný dopravný inšpektorát OR PZ v Leviciach sa v nasledujúcom období bude vo zvýšenej miere zameriavať na zisťovanie porušenia zákazu požívania alkoholických nápojov pred jazdou a svojim výkonom služby sa snažiť čo najviac eliminovať jazdu pod vplyvom alkoholu na cestách Levického okresu.

 

zdroj a fotografie: OR PZ Levice

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre