05062024pon

V Leviciach sa schyľuje k ďalšiemu boxerskému sviatku, hovorí Stanislav Halás

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 6. septembra 2012 – Máte radi box a chceli by ste si ho pozrieť naživo? Práve v sobotu 8. septembra sa Vám takáto šanca naskytne! Od 13:30 hod. sa totiž vo veľkej telocvični 6. ZŠ, Saratovská 85 v Leviciach uskutoční boxerský turnaj – 5. kolo ligy únie box klubov Slovenska. Ring bude teda pripravený na zaujímavé boxerské zápasy.

Oslovili sme predsedu levického Box klubu Stanislava Halása, aby nám o turnaji povedal niečo viac. „Po letnej prestávke prídu do Levíc začiatočníci, ale aj pokročilí z 13 boxerských oddielov v rámci Slovenska.

V Leviciach sa schyľuje k ďalšiemu boxerskému sviatku, hovorí Stanislav Halás

Prídu boxeri, ktorí majú „odboxovaných“ menej ako 25 zápasov. Tento turnaj nadväzuje na prvý polrok, v ktorom sa náš levický oddiel zúčastnil všetkých predošlých kôl. Z hľadiska úspešnosti sa nášmu klubu darí, tak ako tomu bolo aj minulý rok. Súťaž je rozdelená do kategórii na mladších žiakov, starších žiakov, mladší dorast, starší dorast a mužov, pričom levický oddiel má zastúpenie v každej z týchto kategórii. Naše najmenšie zastúpenie je v kategórii mladších žiakov, kde máme iba jedného zástupcu z Levíc. Medzi staršími žiakmi máme dvoch našich zástupcov, máme štyroch dorastencov a osem mužov. Takisto je to aj z hľadiska nášho umiestnenia v tabuľkách v jednotlivých kategóriách. Najviac sa nám darí v kategórii mužov, v ktorej sme na čele tabuľky s dosť veľkým náskokom. Čo sa týka dorasteneckej tabuľky, tam sme na treťom mieste. Toto považujem za úspešné pokračovanie činnosti nášho klubu. Merítkom našej úspešnej práce je hlavne skutočnosť, že máme päť agilných a aktívnych trénerov, ktorí sú odborne a zdatne vyškolení. Čo je však podstatné, sú to ľudia, ktorí tento šport milujú a venujú mu svoj voľný čas,“ opísal hrdý tréner levických boxerov.

Levický boxerský klub funguje už rok a pol od 1.1.2011. Za toto obdobie zaznamenal veľmi dobré výsledky. „Je to určitým spôsobom pozitívne akceptované a hodnotené orgánmi, ktoré riadia jednotlivé súťaže. Je to aj dané tým, že takýto šport z hľadiska štartovania v súťažiach v Leviciach doteraz neexistoval. Na základe tohto faktu je v Leviciach po takomto športe aj dopyt a záujem. Podstatný je však záujem zo strany mladých ľudí prísť a skúsiť tento šport. Od vzniku klubu prešlo telocvičňou 197, pričom tento šport je psychicky, ale hlavne fyzicky veľmi náročný. Dôsledkom tohto je skutočnosť, že nie všetci absolvujú celý tréningový proces, keďže zistia, že je to nad ich sily. Základom však je, že to „gro“ klubu ostáva.„

V Leviciach sa schyľuje k ďalšiemu boxerskému sviatku, hovorí Stanislav Halás

Ako vidí tréner levických boxerov budúcnosť tohto športu v Leviciach? „Tým, že náš klub má svojich rozhodcov, trénerov a záujem o tento šport zo strany mladých ľudí naozaj je, perspektíva tohto športu v Leviciach je taká, že určite nezanikne. Ako sa mu však bude dariť z hľadiska finančného a materiálovo-technického zabezpečenia, ako sa mu bude dariť získavať sponzorov a partnerov, to je otázka, ktorú nie je možné s určitosťou definovať. Robíme však aj ďalšie kroky s možnosťou vytvorenia určitých satelitov v rámci klubu v okolitých dedinách, kde sú školy a telocvične. Po tomto turnaji tam budeme robiť nábory, po dohode s riaditeľmi škôl aj ukážky. Určite by sme to chceli realizovať v Novej Dedine, Kalnej nad Hronom, Podlužanoch, Želiezovciach, v ktorých vieme, že záujem naozaj je. Samozrejme, nábory budeme podľa záujmu robiť aj v iných obciach okresu. Otázka však znie, či budú vytvorené aké-také podmienky na to, aby sa záujemci v daných obciach mali kde stretávať, mali s čím trénovať a aby ich mal kto trénovať. Takýmto spôsobom chceme hľadať nové talenty a ľudí, ktorí chcú v tomto športe niečo dosiahnuť. Vieme, že v celoslovenskom meradle je to v súčasnosti v športe veľmi ťažké, a čaká sa na možnú športovú alternatívu. Faktom je, že aj z vlastnej skúsenosti viem, že v škole sú obézne deti, je tu veľký deficit športových záujmov detí, málo sa pohybujú, prípadne o šport nemajú vôbec záujem. Chcem preto robiť aj na školách určitú osvetu najmä plagátovou formou, ale aj osobnou. V Leviciach sú dominantné športy ako basketbal, volejbal, plávanie a podobne, ktoré berú mládež vo väčšine a to len z toho dôvodu, že je to určitá tradícia, do týchto športov ide viac prostriedkov. Ja to však týmto športom vôbec nezazlievam, práve naopak, držím im palce, nech sa im darí čo najviac. Je však na rozhodnutí mladého človeka, o ktorý šport bude mať záujem.“

Po tomto turnaji sa klub chystá vyraziť do obcí v priebehu 16. septembra, kde by sa jeho členovia chceli prezentovať. „Náš klub chceme predstaviť formou bulletinu hlavne na školách a po dohode zrealizovať aj ukážky, na ktorých by sa predstavili naši chlapci v rámci tréningového procesu aj s materiálom a náčiním,“ vyjadril ambíciu Stanislav Halás.

Po turnaji 8. septembra nasledujú ďalšie kolá súťaže až do konca roka, na ktorých sa klub zúčastní. „Na ďalších kolách súťaže sa chceme zúčastňovať v čo najvyššom možnom počte podľa toho, ako budú chlapci pripravení. Budú to turnaje v Galante, Dubnici nad Váhom, Malackách, Žiline, Trenčíne, pričom medzi turnajmi bude aj memoriál Janka Zacharu, na ktorý sa takisto chystáme,“ predstavil najbližšie plány skúsený tréner a pokračuje, „tento rok by sme chceli ukončiť takisto úspešne, ako ten minulý. Na domácej pôde sa už tento rok nebude konať žiadny turnaj, aj keď sme ešte v júli tohto roku chceli zrealizovať jeden turnaj na Margite-Ilone. Bohužiaľ, ten sa nám však nepodarilo zrealizovať,“ ukončil Stanislav Halás.

Pozrite si aj náš starší článok s názvom „V Leviciach sa boxovalo na 2. ročníku turnaja o pohár primátora mesta + fotografie“.

zdroj a fotografie: www.leviceonline.sk

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre