04202024sob

Dušan Bajnok a Norbert Pompa iniciovali vznik piesne, venovanej onkologickým pacientom

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 3. novembra 2021 - Začiatkom novembra vychádza skladba, ktorá má za cieľ nie len povzbudiť onkologických pacientov k tomu, aby sa ani na chvíľku vo svojej liečbe nevzdávali, ale je aj osobným povzbudením pre dve mladé ženy, ktoré tiež s onkologickým ochorením bojujú.

Dušan Bajnok a Norbert Pompa iniciovali vznik piesne, venovanej onkologickým pacientom

Text tejto skladby napísal Dušan Bajnok, ktorý ešte na tomto svete mal byť, no odišiel príliš skoro a príliš nečakane. Dušan bol výnimočný človek, ktorý sa na sklonku svojho života venoval umeleckej tvorbe v mnohých podobách a snažil sa ňou hlavne pomáhať druhým. Okrem toho, že napísal veľké množstvo básní a textov piesní, sa zároveň venoval podpore mladých talentov, podpore chudobných a hlavne pomoci chorým. Jeho pomoc však nebola iba finančná. Popri nej osobne vymýšľal aj rôzne dobročinné aktivity, spojené s tvorbou, čím chcel namotivovať čo najviac ľudí k tomu, aby začali pomáhať spolu s ním. Hlavne sa však snažil všetkých okolo seba podporovať svojím osobným a neskutočne ľudským vystupovaním.

Prečítajte si aj:

Text tejto skladby napísal v čase, keď sa jeho dvom kamarátkam Ivane Debrecéniovej a Jane Rozenberg, s ktorými svoje dobročinné aktivity uskutočňoval, výrazne zhoršil ich zdravotný stav. Najprv ním plánoval iba povzbudiť tieto svoje dve priateľky, začal však veriť, že ak by k textu niekto zložil hudbu, skladba sa môže stať oporou aj pre ďalších, ktorí sú chorí, alebo sa dokonca ocitli na hranici života a smrti.

Dušan Bajnok a Norbert Pompa iniciovali vznik piesne, venovanej onkologickým pacientom

Do textu zároveň dômyselne zakomponoval názvy autorských kníh týchto dvoch dievčat („ Prežila som TO“ a „ UŽ NEPLAČ“), ktoré boli vydané tiež za účelom pomoci, hlavne onkologickým pacientom. Následne sa už všetci spoločne zhodli na tom, že sa tento jeho text (ak bude zhudobnený) stane hymnou občianskeho združenia Prežila som TO, ktoré sa snaží chorým pomáhať dodnes. S dôverou ho teda preposlal skvelému hudobníkovi Norbertovi Pompovi a bol neskutočne nadšený, keď
ho Norbert takmer okamžite zhudobnil. Na skladbe sa neskôr pod vedením Norberta Pompu podieľalo mnoho vynikajúcich slovenských a aj zahraničných hudobníkov.

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Dušan sa z tohto projektu nesmierne tešil a začal snívať o tom, že sa z tejto skladby stane hit, ktorý si možno raz vypočuje aj v rádiách a už sa vydania skladby nevedel dočkať. A práve vtedy sa stalo niečo, čomu sa do dnešného dňa nedá uveriť...Duško sa vydania skladby nedočkal...

Jej ďalší osud teda zostal iba v Norbertových rukách, ktorý sa celé dielo na Dušanovu počesť rozhodol dokončiť vo vlastnej réžii. Sám dokončil všetky ďalšie hudobné úpravy a dokonca sa mu podarilo nahrať ku skladbe aj videoklip.

Link na videoklip skladby Začal sa boj:

Text: Dušan Bajnok
Hudba: Norbert Pompa
Réžia: Oli Kollárová
Recording studio: Štúdio J Milan Tököly

Vydanie skladby je naplánované na 7. novembra 2021, pretože v tento deň by Dušan oslávil svoje štyridsiatedruhé narodeniny.

"Keď som ráno okolo desiatej dostal správu s Dušanovým textom, bol som na ceste do práce. Stihol som si ho parkrát prečítať a počas šoférovania mi už hrala konkrétna hudba v mysli a rodila sa skladba.
Asi po desiatich minútach som si sadol za klavír a skladbu nahral na mobil. Neopisujem to preto, žeby som chcel vyzdvihnúť svoju genialitu, ale preto, že ma Duškov text chytil za srdce tak veľmi, že mi hudba k nemu znela úplne prirodzene. Tak, ako ešte nikdy k žiadnemu inému textu," povedal o skladbe hudobník a zároveň jej otec Norbert Pompa.

"Niekoľkokrát sme Duška súrili a nevedeli sa dočkať vydania tejto skladby, pretože sa nám metastázy v čase jej posledných úprav šírili v tele ako na bežiacom páse. Hovorili sme mu so smiechom, že sa dňa jej
vydania predsa musíme aj dožiť, no nikdy by nám ani vo sne nenapadlo, že to celé nakoniec dopadne úplne inak. My sme stále tu a bojujeme naďalej zo všetkých síl a náš Duško, naša najväčšia opora tu už s nami nie je...Odkedy odišiel, ubehlo už viac ako pol roka, no stále sa z toho nemôžeme spamätať. Na jeho počesť sme rozhodnuté pokračovať v pomoci chorým tak, ako budeme vládať a sme Norbertovi veľmi vďačné, že nás v našom boji s chorobou a aj v našom poslaní bude podporovať práve jeho a Duškove nádherné dielo. Ďakujeme ti Duško za to, že prostredníctvom tvojej skladby tu budeš s nami každý deň, kým budeme žiť, a budeš nám pripomínať, že sa nikdy nesmieme vzda," uzavreli Ivana Debrecéniová a Jana Rozenberg.

zdroj: Ivana Debrecéniová, foto: Juraj Baďura

Páči sa Vám práca Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT? Podporte nás

Cieľom portálu Leviceonline.sk a regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT je prinášať Vám aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá a ďalšie užitočné a praktické informácie, ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas najmä z okresu Levice a blízkeho okolia.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť nás môžete poukázaním akejkoľvek sumy na účet nášho občianskeho združenia Regionline.sk:

Slovenská sporiteľňa IBAN:
SK37 0900 0000 0051 5918 8001

konštantný symbol:
0558

FIRMY a ŽIVNOSTNÍCI POZOR! VÝHODNÁ REKLAMA NA LEVICEONLINE.SK a TVTEKOVHONT TU.

TERAZ AKCIA! Objednajte si u nás reklamu na určité obdobie a získate ju na 2x dlhšie!

TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont
Výhodná reklama na Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre