04242024str

Voľby do orgánov samosprávy obcí 2018

Martina Bátovská: Motiváciou je aj snaha o vyššie zastúpenie žien a mladých ľudí v politike

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 25. októbra 2018 – Je mladá, ambiciózna, zaujíma sa o veci verejné. Trápi ju, že v politike je málo žien a mladých ľudí a práve preto sa rozhodla kandidovať ako nezávislá kandidátka na post poslankyne Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Leviciach v nadchádzajúcich Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2018, ktoré sa uskutočnia 10. novembra 2018. Reč je o 19-ročnej Martine Bátovskej, ktorá s číslom 4 kandiduje v 2. volebnom obvode. Porozprávali sme sa s ňou nielen o tom, prečo sa rozhodla kandidovať v takomto mladom veku.

Martina Bátovská - nezávislá kandidátka na poslanca Mestského zastupiteľstva v Leviciach, č. 4, 2. volebný obvod, Komunálne voľby 2018

Martina tento školský rok začala študovať na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, vo voľnom čase rad číta, pozerá filmy a trávi čas so svojou rodinou. V minulosti súťažne hrávala futbal, ale dnes je už len divákom.

Prečo si sa rozhodla kandidovať, čo ťa k tomu motivovalo?
Povedať, že som sa o politiku zaujímala odmala, by bola asi hyperbola, ale v každom prípade som jej vždy venovala viac pozornosti ako moji bežní rovesníci. A keďže by som ju v budúcnosti nechcela len sledovať, ale byť jej priamo účastná, rozhodnutie kandidovať v komunálnych voľbách mi prišlo najrozumnejšie. Začať takpovediac na tom „najnižšom“ stupienku. Asi by bolo mierne absurdné, keby som chcela v 19 rokoch ísť priamo do Národnej rady. Čiže naštartovať svoju politickú kariéru bola taká prvotná motivácia a druhotnou bolo, že zloženie MsZ neodráža demografiu mesta. Vo volebnom období 2015 – 2018 boli z 24 poslancov MsZ len štyri ženy. To znamená 16 % a som si takmer istá, že ženy netvoria 16 % obyvateľstva Levíc. A ďalší parameter je vek. Vekový priemer súčasných poslancov je v 1. obvode 48 rokov a v 2. obvode 51 rokov. Takže motiváciou je aj snaha o vyššie zastúpenie žien a mladých ľudí v politike.

Nemyslíš si, že tvoj mladý vek môže byť v tvojej kandidatúre nevýhodou?
Myslím si, že môže byť rovnako výhodou ako aj nevýhodou. Je mi úplne jasné, že sa nájde množstvo ľudí, ktorí keď uvidia, koľko mám rokov, tak len mávnu rukou a povedia si: „Čo tam taká mladá chce robiť? Čo tá tomu už len môže rozumieť?“ a podobne. Na druhú stranu sa mi pri zbieraní podpisov množstvo ľudí vyjadrilo, že treba dať šancu mladým a práve kvôli môjmu veku mi to podpísali. Zároveň často počúvam, ako mladí ľudia na všetko kašlú, o nič sa nezaujímajú a celkovo sú apatickí voči spoločenskému dianiu. Ľuďom, ktorí zastávajú takýto názor, by som chcela odkázať, že som tu a som pripravená dokázať, že nie sme všetci rovnakí.

Čím by si chcela tvojich potenciálnych voličov osloviť?
Práve svojim mladým vekom a úprimnosťou. Z môjho veku pramenia určité ideály a elán, ktorí už možno starší kolegovia stratili. Zároveň kvôli nemu budem musieť stále dokazovať svoje opodstatnenie v MsZ, čo ma bude hnať vpred. A úprimnosťou v tom slova zmysle, že im nebudem teraz sľubovať, že opravím všetko od chodníkov a ciest, cez detské ihriská až po Družbu. Nebudem sľubovať, že na sídliskách pribudnú stovky parkovacích miest ani, že zrekonštruujem nemocnicu. Lebo toto sú veci, ktoré počúvame pred každými voľbami a nemám pocit, že by sa to pohlo ďalej. A ľudia sú z toho už znechutení a otrávení. Chápem, že na plagáte to síce znie fajn, ale keďže sú to problémy, s ktorými sa boríme už roky, odo mňa ako jednotlivca by bol takýto sľub nielenže nereálny, ale aj nekorektný.

Aký je tvoj volebný program?
Ako som povedala v predošlej otázke. Žiadne otrepané veľkolepé sľuby, ani veľkohubé vyhlásenia. Svojim potenciálnym voličom by som ale napriek tomu chcela sľúbiť, že budem robiť všetko preto, aby naše mesto, ako aj jeho mestské časti prosperovali a aby boli Levice mestom, v ktorom chcú mladí ľudia ostať a nie z neho utekať preč.

Na akú oblasť v prípade tvojho zvolenia za poslankyňu by si chcela upriamovať najväčšiu pozornosť?
Nebudem klamať „svoju“ tému som ešte nenašla. Som totiž presvedčená, že to človek najskôr musí vidieť „zvnútra“, aby reálne vedel, na čo má dosah a čo reálne môže alebo nemôže zmeniť. V každom prípade plánujem na túto tému komunikovať priamo s občanmi a zisiť, čo ich najviac trápi.

Ako nezávislá kandidátka, vedela by si si predstaviť spoluprácu s niektorou z frakcii v budúcom MsZ, ktorej názory sú ti najbližšie? Alebo sa budeš orientovať iba na svoje názory a postoje a vylučuješ akúkoľvek možnú spoluprácu s niektorou z frakcii?Už vopred vylúčiť akúkoľvek spoluprácu s hocikým by asi nebolo rozumné. Ale išla som do týchto volieb ako nezávislá a chcem, aby to tak aj ostalo. Myšlienka, že sa mi nejaký návrh nepáči a nesúhlasím s ním, ale napriek tomu zaň musím zdvihnúť ruku, pretože je to podmienené príslušnosťou k, použijem ten váš výraz, frakcii, je mi proti srsti. Myslím, že na to som príliš tvrdohlavá. Samozrejme, nemám problém podporiť aj návrhy ľudí, s ktorými možno väčšinu času nesúhlasím, ak mi ich návrh príde rozumný a konštruktívny. Ako nezávislá sa nezodpovedám nikomu, okrem svojho voliča a tak mi to vyhovuje. Na druhú stranu ak sledujete predvolebnú kampaň v Leviciach, tak ste si museli všimnúť, že aj kandidáti, ktorí by teoreticky mali mať k sebe bližšie (na základe svojej politickej orientácie), mrhajú energiou na nezmyselné žabomyšie vojny a očierňovanie „toho druhého“ tábora. A to tam ešte ani nie sú. Čo budú robiť, keď budú zvolení a budú pre dobro tohto mesta nútení naozaj spolupracovať? 

Tvoj otec sa tiež angažuje v komunálnej politike, /za SNS / je tvojim vzorom?
Myslím, že vzor je v tomto prípade asi silné slovo. Inšpiráciou možno, nápomocou určite, ale vzorom asi nie.

Kandiduješ ako nezávislý kandidát, je to preto, že nezdieľaš jeho politické názory?
Nie, v tomto prípade nešlo určite o názorové rozdiely. Aj keď nezdieľame úplne identický pohľad na svet. Sú témy, na ktorých sa zhodneme a na ktorých nie. A to je podľa mňa úplne prirodzené. Chcela som ísť ako nezávislá, aj napriek tomu, že bola na stole ponuka z SNS, aby mi nikto nemohol vyhadzovať na oči, že sa ma tam otec snaží pretlačiť alebo niečo podobné. Pretože viem, akí ľudia vedia byť dobráci a nebolo by to prvýkrát, čo by mali problém rozlíšiť, že ja a môj otec sme dvaja rozdielni ľudia.

Budeš sa s ním prípadne radiť?
Pochopiteľne, keďže sa v týchto vodách pohybuje viac ako desať rokov a momentálne je aj poslancom Nitrianskeho kraja, môže mi poskytnúť množstvo cenných rád a informácii. A určite nastanú situácie, kedy budem potrebovať poradiť. Ale ako hovorím, som dospelá osoba s vlastnou hlavou a vlastným rozumom, takže konečné rozhodnutie bude vždy len a len na mne.

Chcela by si niečo odkázať tvojim potenciálnym voličom?
Aby hlavne 10.11.2018 išli voliť. Pretože mnohí ľudia sa často sťažujú, ako je všetko zlé a nič nefunguje, ale zároveň keď majú reálne možnosť voľby, tak ju nevyužijú. A zase sa ďalšie štyri roky sťažujú, že kto sa tam dostal a ako tam nič nerobí. Takže chcem svojich potenciálnych voličov čo najkrajšie poprosiť, aby mi dali svoj hlas a vložili do mňa svoju dôveru a ja budem robiť všetko pre to, aby som ich nesklamala.

zdroj: www.leviceonline.sk, foto: Dáša Dragúňová photography

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre