04192024pia

uncategorized

Bude na Slovensku aj celoplošné očkovanie?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Odborníci na verejné zdravie už mesiace tvrdia, že by sa malo uskutočňovať viac testov COVID-19 - možno až 20 až 30 tisíc testov každý deň, oproti súčasným zhruba 5 až 10 tisíc denných testov, aby sa ľudia dozvedeli svoj status, aby mohlo spomaliť šírenie vírusu skôr, ako bude vakcína široko dostupná. Teraz, keď čísla nakazených opäť narastajú, existujú nové dôkazy o tom, ako veľmi by mohlo pomôcť hromadné testovanie.

Bude na Slovensku aj celoplošné očkovanie?

Na Slovensku, kde nákaza vírusom tiež exponenciálne rástla, vláda začala 31. októbra a 1. novembra masívne využívať rýchle testy COVID-19, ktoré testovali dve tretiny populácie, s povinnou karanténou pre každého, kto bol infikovaný. Okrem toho každý, kto sa rozhodol nepodrobiť testovaniu, musel zostať doma. Keď ste vyšli na ulicu, museli ste sa preukázať certifikátmi vydanými tým, ktorí sa na testoch zúčastnili. Testy zopakoval v rovnakom rozsahu o týždeň neskôr a opäť na ďalší týždeň. Výhody boli takmer okamžité.

Za týždeň - skutočne, za týždeň - zastavili vírus a zabránili jeho exponenciálnemu rastu na úrovni krajiny až k zníženiu výskytu na polovicu. O dva týždne neskôr miera nákazy poklesla ešte viac. Odborníci hovoria, že je to najlepší dôkaz, že v súčasnosti momentálne toto môže fungovať, až pokiaľ bude dostupné očkovanie koncom roka 2020.

Úspech testovania

Na konci minulého mesiaca sa miera reprodukcie vírusu v krajine pohybovala medzi číslami 0,7 a 0,9, čo znamená, že každá infikovaná osoba infikuje menej ako jednu osobu. Práve vtedy slovenský minister zdravotníctva napísal na Facebooku príspevok, v ktorom uviedol, že testovací program zlomil krivku. Poznamenal však, že masové testovanie bude musieť pokračovať, alebo sa čísla opäť zvýšia. Rizikom môže byť aj to, že sa so zníženou kapacitou znovu otvoria divadlá, kostoly a ďalšie miesta na hromadné zhromažďovanie, ako sú kamenné predajne alebo kasína.

Kedy príde na trh vakcína?

Nová vakcína, ktorá chráni proti vírusu Covid-19, je takmer 95% účinná. Aspoň to teda ukazujú prvé údaje americkej spoločnosti Moderna. Výsledky sú veľmi podobné výsledkom od spoločnosti Pfizer a zvyšujú dôveru v to, že vakcíny môžu pomôcť ukončiť pandémiu. Obe spoločnosti použili pri navrhovaní svojich vakcín vysoko inovatívny a experimentálny prístup. Moderna tvrdí, že sú to skvelé správy a v najbližších týždňoch plánuje požiadať o schválenie použitia vakcíny. Stále však ide o skoré údaje a kľúčové otázky zostávajú nezodpovedané.

Aké sa testovala úspešnosť vakcíny?

Štúdie sa zúčastnilo 30 000 ľudí v USA, pričom polovici boli podané dve dávky vakcíny s odstupom štyroch týždňov. Zvyšok dostal falošné injekcie. Analýza bola založená na prvých 95 ľuďoch, u ktorých sa vyvinuli príznaky Covid-19.

Iba päť prípadov vírusu bolo u ľudí, ktorým sa vakcína podala, 90 bolo u tých, ktorí dostali zdanlivú liečbu. Spoločnosť tvrdí, že vakcína tak teda chráni 94,5% ľudí. Údaje tiež ukazujú, že v procese testovania sa vyskytlo 11 prípadov závažného priebehu infekcie vírusom, žiadny sa však nestal u imunizovaných osôb.

Celková účinnosť bola pozoruhodná, je to skvelý deň pre obidve spoločnosti. Dr. Stephen Hoge, prezident spoločnosti Moderna, uviedol, že keď sa dostavili výsledky, „uškrnul sa minútu od ucha k uchu“. Pre BBC News uviedol: „Nemyslím si, že by ktokoľvek skutočne dúfal, že vakcína bude až z 94% účinná pri prevencii choroby Covid-19, čo bolo skutočne ohromujúce zistenie.“

Kedy sa budete môcť zaočkovať?

To závisí od toho, kde ste na svete a koľko máte rokov. Moderna tvrdí, že bude rokovať s pomocou regulačných orgánov v USA v nasledujúcich týždňoch. Očakáva, že v krajine bude k dispozícii 20 miliónov dávok.

Spoločnosť dúfa, že v budúcom roku bude mať na svete k dispozícii až jednu miliardu dávok a plánuje získať súhlas aj v ďalších krajinách. Spojené kráľovstvo v decembri oznámilo, že od jari bude mať päť miliónov dávok vakcíny Moderna, čo je dostatočné množstvo na zaočkovanie 2,5 milióna ľudí. Už načrtla plány, ktoré uprednostňujú najstarších ľudí pri imunizácii. Dokonca tento týždeň začala už aj s očkovaním rizikových skupín.

Čo nevieme?

Stále nevieme, ako dlho imunita vydrží, pretože dobrovoľníci budú musieť byť sledovaní oveľa dlhšie, než bude možné odpovedať na túto otázku. Existujú náznaky, že ponúka určitú ochranu u starších vekových skupín, ktorým najviac hrozí úmrtie na Covid, ale nie sú k dispozícii úplné údaje. Doterajšie údaje naznačujú, že vakcína s vekom nestráca svoju účinnosť.

Existujú nejaké vedľajšie účinky?

Všetky tieto otázky ovplyvnia spôsob použitia vakcíny proti koronavírusu. Neboli hlásené žiadne významné obavy o bezpečnosť, ale nič, vrátane paracetamolu, nie je stopercentne bezpečné. U niektorých pacientov bola po injekcii hlásená krátkodobá únava, bolesti hlavy a bolesti. Vakcínu by si nemali dávať alergici a menšie deti. Tieto účinky sú to, čo sa očakáva od vakcíny, ktorá funguje a vyvoláva dobrú imunitnú odpoveď.

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre