04202024sob

uncategorized

9 tipov, ako sa nepopáliť pri nebankových pôžičkách

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Od roku 2015 potrebujú nebankové spoločnosti na vykonávanie svojej činnosti licenciu, čo výrazne pomohlo očistiť trh od podvodníkov. Napriek tomu, sa stále objavujú informácie, kedy nebankové spoločnosti zneužívajú zlú situáciu klientov, ktorí majú problémy s bonitou a potrebujú mať peniaze rýchlo k dispozícii.

9 tipov, ako sa nepopáliť pri nebankových pôžičkách

Aj napriek sprísneniu podmienok a dohľadu Národnej banky nad nebankovými spoločnosťami, možností ako sa popáliť je stále viac ako dosť. Dajte si pozor na tieto veci a vyhnete sa tak nevýhodným a drahým pôžičkám.

1. Vopred si overte nebankovú spoločnosť

Ako spoznáte overenú nebankovú spoločnosť? Skontrolujte si 3 základné veci:

  • nebankovka má licenciu od NBS a nachádza v zozname nebankových spoločností NBS,
  • sídli na Slovensku, prípadne má na Slovensku zastúpenie,
  • jednoducho si o nej nájdete potrebné informácie – má webstránku s ponukou a jasne zverejnený kontakt (kontaktnú osobu).

Veľké nebankovky majú často reklamu v televízii, rádiu či novinách, preto si nemôžu dovoliť poškodenie svojej značky neserióznou ponukou. Ak ide o spoločnosť s názvom, ktorý vám na prvé počutie nesedí, prípadne o vás žiadajú peniaze vopred, zbystrite pozornosť a radšej takúto ponuku odmietnite.

2. Pýtajte sa na podrobné informácie o podmienkach

O tom, či je pôžička pre vás tá pravá hovorí hneď niekoľko ukazovateľov. Jej finančnú výhodnosť zistíte porovnaním hodnoty RPMN (ročnej percentuálnej miery nákladov), výšky preplatenia (mesačné splátky spolu so všetkými poplatkami) a výšky úroku.

Finančný trh sa mení, preto podmienky, ktoré sú výhodné teraz, nemusia byť výhodné o pár rokov. Spýtajte sa na refinancovanie ako možnosť ušetriť na splátkach v budúcnosti, na možnosť mimoriadnych splátok alebo predčasné splatenie a naopak, prípadné odloženie splácania.

3. Čím dôslednejšie preverenie, tým lepšie

O nebankové pôžičky žiadajú väčšinou klienti, ktorých banky odmietli pre nedostatočnú bonitu alebo nesplnenie požadovaných finančných kritérii. Ak však máte aj nižší príjem, ktorý viete zdokladovať, no banke nestačil, pre nebankových pôžičkách môžete vďaka tomu získať výhodnejšie podmienky.

Čím zložitejšie overovanie a dokladovanie, tým lepšie vašu finančnú situáciu nebanková spoločnosť spozná a znamenáte menšie riziko. Pôžičku potom viete získať lacnejšie.

Čo si bude nebankovka overovať?

  • výšku a typ príjmu potvrdený zamestnávateľom (v prípade podnikateľov daňové priznanie)
  • vašu finančnú minulosť, čiže záznamy v registrov dlžníkov (pôžičky bez registra neodporúčame)
  • pri účelovej pôžičke treba zdokladovať, ako peniaze z pôžičky použijete
9 tipov, ako sa nepopáliť pri nebankových pôžičkách

4. Zvoľte si správny typ úveru

Nepožičiavajte si viac, než potrebujete a dobre zvážte, aby sa pôžička hodila k účelu, na ktorý peniaze potrebujete. Nepožičiavajte si bezúčelovo, keď má nebankovka v ponuke účelový úver. Ideálnym príkladom je účelová pôžička na kúpu auta alebo rekonštrukcia nehnuteľnosti.

Najviac vás budú stáť krátkodobé pôžičky so splatnosťou niekoľko dní. Výhodou je, že máte peniaze k dispozícii okamžite, no ak ich nestihnete splatiť do stanoveného termínu (zvyčajne 21 – 30 dní), úroky sú veľmi vysoké. Môžete požiadať o predĺženie lehoty splatnosti, no poplatok je niekedy aj dvojnásobok toho, čo ste si požičali.

Čo zvážiť pri výbere typu pôžičky:

  • limit minimálnej a maximálnej výšky pôžičky
  • účel pôžičky
  • dobu splatnosti a spôsob splácania
  • prípadné ručenie (spoludlžník, nehnuteľnosť)

5. Odmietnite rozhodcovskú doložku

Rozhodcovská doložka upravuje postup pri riešení prípadného sporu medzi klientom a nebankovou spoločnosťou. Záležitosťou sa zaoberá rozhodcovský súd, nie riadne súdne konanie.

Medializované prípady poukázali na neobjektívne rozhodovanie v prospech nebankových spoločností a vyvolali podozrenie na ich prepojenie s rozhodcovskými súdmi.

Nepodpísaním rozhodcovskej doložky sa nič nemení, máte na to plné právo a nebankovka vám nesmie odmietnuť poskytnúť pôžičku.

6. Porovnávanie vám ušetrí veľa peňazí

Dnes už nie je ťažké vyhľadať si na internete podrobnosti o nebankových pôžičkách. Každá seriózna spoločnosť má webstránku, online kalkulačku, kde si viete vypočítať výšku splátky, ale aj celkové preplatenie.

Venujte čas porovnávaniu ponúk, aby ste zbytočne pôžičku nepreplácali, keď za rovnakých podmienok by ste ju v inej spoločnosti získali výhodnejšie.

7. Žiadna manipulácia s hotovosťou

Pôžičku je možné získať len bezhotovostne na váš bankový účet alebo poštovou poukážkou. Aj napriek tomu sa objavujú prípady, kedy zástupcovia nebankoviek nahovárajú klientov, že im prinesú peniaze domov.

Zvyčajne sú s tým spojené ďalšie poplatky, o ktorých vás nikto informovať nebude, takže za pôžičku zaplatíte ešte viac.

9 tipov, ako sa nepopáliť pri nebankových pôžičkách

8. Nepožičiavajte si za každú cenu

Aj nebankové spoločnosti majú nastavené kritéria, ktoré musíte spĺňať, aby ste pôžičku dostali. Každá finančná inštitúcia sa snaží chrániť, aby sa jej požičané peniaze dostali aj s úrokmi späť.

V prípade, že si nedokážete požičať so štandardnými podmienkami, mal by to byť pre vás varovný prst a nie signál na hľadanie súkromných investorov a iných rizikových zdrojov financií. Odmietnutie berte pre vaše dobro, pretože neskôr môžete skončiť s ešte väčšími dlhmi.

9. Požičajte si len v nevyhnutných situáciách

Závisť medzi ľuďmi nepozná hraníc. “Sused si kúpil nové auto, sused šiel na luxusnú dovolenku. To nevadí, že na to teraz nemám, požičam si a zoberiem rodinu na predraženú dovolenku, len aby som sa ukázal.

Reálne situácie z každodenného života ukazujú, že ľudia sa zadlžujú zbytočne a požičiavajú si skutočne na všetko.

Je pravda, že občas sa pokazí doma spotrebič a je treba ho ihneď nahradiť iným. Keď do výplaty chýba ešte niekoľko dní a peňazí nie je nazvyš, záchranou môže byť krátkodobá okamžitá pôžička. Najmä keď viete, že výplata isto o pár dní pípne na účte a vy ju splatíte.

Nepožičiavajte si na dovolenky, vianočné darčeky, ani keď vám chýbajú peniaze na pokrytie bežných mesačných výdavkov. S rovnakým príjmom a životnými nákladmi dlhy nikdy neznížite, len prehĺbite.

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre