05032024pia

Hokej a hokejové správy, aktuality z mesta Levice

Ing. Ladislav Szuťányi: "Levický hokej žije a dúfam, že aj žiť bude..."

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

HK LeviceLEVICE 31. júla 2013 - Po skončení športovej sezóny 2012/2013 vznikla vo viacerých levických športových kluboch nezávideniahodná situácia. Najmä v levickom basketbale a futbale hrozil kolaps, no otázne bolo aj fungovanie levického hokeja, ktorý sa už niekoľko rokov potáca na hranici existencie. V uplynulej sezóne skončilo levické hokejové A-mužstvo na predposlednej priečke 2. hokejovej ligy seniorov, no tešia aspoň výsledky mladých levických odchovancov a juniorov, ktoré naznačujú progres.

Porozprávali sme sa preto s riaditeľom HK Levice Ing. Ladislavom Szuťányim, ktorý nám zhodnotil predchádzajúcu sezónu a povedal nám o aktuálnej situácii v klube a predsavzatiach do najbližšej budúcnosti.

RM - TECH - bazény na mieru, prekrytia, stavby, servis

Ako by ste zhodnotili sezónu HK Levice 2012/2013 z pohľadu výsledkov a tiež z pohľadu fungovania, a to pre mládež ale najmä pre seniorov?

Uplynulý rok bol veľmi náročný, poznačený neustálou obavou o ekonomické zabezpečenie chodu klubu a tým aj o jeho samotnú existenciu. Napriek tomu si klub v roku 2012 zachoval svoju existenciu, jednotlivé kategórie absolvovali prípravu, odohrali všetky zápasy súťažného obdobia 2012/2013.Ing. Ladislav Szuťányi: "Levický hokej žije a dúfam, že aj žiť bude..."
Umiestnenie druholigového družstva seniorov je pre nás sklamaním. Výsledkovo, ale aj prístupom niektorých hráčov. Družstvo neobhájilo vlaňajšie umiestnenie (3. miesto v II. Lige ).

Z ekonomických dôvodov, ale aj z nedostatku hráčov klub neprihlásil v súťažnom období 2012/2013 kategóriu juniorov. Čas ukázal, že toto rozhodnutie vedenia klubu bolo správne. Juniorom bolo umožnené hosťovanie v iných kluboch, napr. v Topoľčanoch, kde sa podieľali na postupe Topoľčian do extraligy juniorov.

Výborný herný prejav a výsledok v podobe konečného umiestnenia dosiahli dorastenci, ktorých konečné 4. miesto v I. lige je najlepšie v histórii klubu. Po skončení základnej časti I. ligy dorastu bolo umožnené hráčom hosťovanie v iných kluboch (Zvolen, Topoľčany, Nitra). Išlo o hráčov, ktorých si vybrali tréneri klubov, v ktorých hosťovali. Takto sa aj naši dorastenci podieľali na postupe Topoľčian do extraligy dorastu.



Čo sa týka prípravky, o tú je v Leviciach celkom záujem a slávi aj úspechy. Levickú hokejovú prípravku by nám mohli závidieť mnohé slovenské mestá, aj spolupráca so ZŠ Pri Podlužianke žne úspechy. Ako by ste opísali aktuálnu situáciu v tejto oblasti? Pripravujú sa aj nejaké novinky do najbližšej budúcnosti?

Povzbudzujúce do ďalšej práce s mládežou v klube je nárast počtu detí v hokejových prípravkách, ich hokejový rast, ako aj trvajúca existencia Hokejovej materskej školy. Spolupráca klubu a MŠ na Tekovskej ul. v Leviciach trvá už piaty rok. Ide o úspešný, ojedinelý projekt na Slovensku, v ktorom zúčastnené strany budú pokračovať aj v novom školskom roku. Veľká časť detí z predchádzajúcich ročníkov už navštevuje hokejové prípravky klubu, čo nám umožnilo prihlásiť štvrtákov do turnajovej súťaže.
Športové hokejové triedy pôsobia na ZŠ Pri Podlužianke a pokračujú v plnení svojho poslania, ktoré bolo nastavené pred rokmi pri ich založení.

 

Okrem zmeny v prechode kapitána mužstva J. Matejova na post trénera nastanú aj iné výrazné zmeny v hráčskom kádri A-tímu? Bude tím doplnený len z radov našej mládeže?

Je predčasné hovoriť o akýchkoľvek zmenách v kádri seniorov. Tak ako po minulé roky môžeme vychádzať len z klubových možností, to znamená že jadro tímu budú tvoriť odchovanci levického hokeja doplnení mladými hráčmi z juniorky, resp. dorastu ak presvedčia o svojich kvalitách. Tréner Matejov má voľnú ruku pri výbere hráčskeho kádra.

Ing. Ladislav Szuťányi: "Levický hokej žije a dúfam, že aj žiť bude..."

Dňa 18. júla 2013 zasadala Ligová komisia 2. Ligy seniorov, aké kritéria pre nadchádzajúcu sezónu sa na nej dohodli?

Komisia schválila model súťaže a hrací systém na súťažné obdobie 2013/2014. Štartovať bude 16 klubov, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín. HK Levice budú hrať v skupine A s družstvami HC 05 B. Bystrica „B“ (nováčik), MHK Dubnica, Hamíkovo O.Z., HK 96 Nitra, HC Nové Zámky, HK Iskra Partizánske, Riwer Blades Ružinov Bratislava (nováčik). Každé družstvo odohrá v základnej časti so súpermi len vo svojej skupine 21 stretnutí, pričom družstvá sa stretnú vzájomne celkovo trikrát. O víťaza 2. LS budú hrať víťazi skupín. Celkový víťaz 2. LS bude potom hrať o baráž o I. HL s posledným družstvom z I. HL. Súťaž začíname 5. októbra 2013 na ľade nováčika v Bratislave.



Návštevnosť domácich zápasov A-tímu najmä v poslednej sezóne bola minimálna. Bolo to spôsobené slabou kvalitou hry? Akým spôsobom by ste chceli pritiahnuť na domáce zápasy viac ľudí?

Divákov naozaj chodilo v uplynulej sezóne málo, čo je podľa umiestnenia pochopiteľné. Dokonca ich nezačalo chodiť viac ani po zrušení vstupného. Málo ich chodilo aj po minulé sezóny, kedy sme skončili napríklad v druhej lige tretí na Slovensku, alebo aj v čase, keď sme jednu sezónu hrali v I. lige. Divák je všade náročný. Pokiaľ by sme dokázali hrať o tie najvyššie pozície, čo by znamenalo hrať o postup, azda by to bola cesta, ako ho prilákať. To však ešte chvíľu potrvá, kým nám vyrastú naši mladí odchovanci, zlepší sa ekonomická situácia a v kombinácií s posilami aj z okolia sa to môže podariť. Je to však dlhá cesta, na ktorú je potrebné vynaložiť veľa práce.

Ing. Ladislav Szuťányi: "Levický hokej žije a dúfam, že aj žiť bude..."

Čo všetko je podľa Vás potrebné aby sa Levice dočkali zaujímavého hokeja, ako to bolo za čias fungovania VTJ Levice, keď sa prakticky každú sezónu hralo o postup do vyššej súťaže?

Dostatok kvalitných vlastných odchovancov ochotných hrať za klubové farby, posily a to nielen hráčske, ale aj funkcionárske. A samozrejme financie pre seniorský hokej. To je v súčasnosti fenomén, ktorý určuje dianie v športe a samozrejme aj v levickom hokeji.

Súčasná doba sa nedá porovnávať s obdobím, kedy v Leviciach pôsobila VTJ (vojenská telovýchovná jednotka). Systém VTJ bol založený na vojakoch základnej služby, ktorých na základe výberov porozdeľovali po celom Československu. Vojaci/hokejisti boli z rôznych hokejových klubov a tak hrali v Leviciach chlapci z celého územia spoločného štátu. Hráči pravidelne trénovali, materiálne vybavenie a trénerov zabezpečovala armáda, najväčšou odmenou pre hráčov bol „opušťák“. Vo VTJ Levice bola väčšia hráčska kvalita než v civilných kluboch hrajúcich v 2 lige.

 

Ako vidíte budúcnosť levického hokeja?

Levický hokej žije a dúfam, že aj žiť bude. Je tu skupina ľudí, ktorej záleží na jeho existencii. V súčasnosti je v spoločnosti ťažká ekonomická situácia, ktorá ovplyvňuje aj činnosť športových klubov. Všade chýbajú peniaze. Vo vedení klubu sme trpezliví a stále veríme, že sa časom dočkáme aj hokejového boomu. Dôkazom nášho optimistického videnia je napredovanie mládežníckeho hokeja, počty detí v hokejových prípravkách, umiestnenie dorastencov v uplynulom súťažnom období. V kategórii juniorov v novom ročníku 1. ligy očakávame výkonnostný rast a umiestnenie na miestach umožňujúcich účasť v baráži o postup do extraligy juniorov. V kategórii seniorov očakávame v novom ročníku zlepšenie herného prejavu a lepšie umiestnenie než v uplynulej sezóne.

zdroj: www.leviceonline.sk

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre