04232024uto

Futbal alebo hokej – ktorý zo športov a prečo Slováci milujú?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Futbal alebo hokej – ktorý zo športov a prečo Slováci milujú?

Ktorý z dvoch športov, futbal alebo hokej, je medzi Slovákmi populárnejší. Čo hovoria čísla a aká je realita, ktorú môžeme vidieť počas zápasov na štadiónoch?

Položte pred športového fanúšika lístky na futbal a hokej a rýchlo zistíte, pred akú veľkú dilemu ste ho to vlastne postavili. Práve tieto dva športy patria na Slovensku medzi najpopulárnejšie a venujú sa tým desaťtisíce hráčov. Niektorí aktívne v rámci rôznych futbalových klubov a ďalší príležitostne, keď si idú „zakopať“ s priateľmi alebo deťmi.

Ako futbal i šport sú vlastne hry – ak vás zaujímajú iné typy hier, pozrite sa sem – a človek bol od počiatku vekov tvor hravý. To je aj tá úplne najelementárnejšia príčina popularity oboch športov. Môžeme však napriek tomu povedať, že nejaký z týchto dvoch športov je na Slovensku azda populárnejší? Ak akceptujeme tvrdé dáta a čísla, tak zrejme áno.

Na Slovensku aktuálne máme 360-tisíc registrovaných futbalistov, prevažne vo veku do osemnásť rokov. Napriek tomu, že ich je o šesťdesiat tisíc menej než pred dvomi rokmi, stále je to oveľa viac, než hokejistov. Tých je „len“ necelých 13-tisíc, z čoho však tri štvrtiny majú menej než dvadsať rokov. V tomto ohľade teda futbal poráža hokej obrazne povedané na celej čiare.

Obrovskému počtu registrovaných hráčov vo futbale však ani zďaleka nezodpovedá priemerná návštevnosť na našich štadiónoch, ktorá počas minulej sezóny dosiahla na číslo tesne nad 1.900 ľudí. Je to približne navlas rovnaká hodnota aká je priemerná návštevnosť slovenskej extraligy podľa údajov IIHF. A to nezabúdajme, že do týchto údajov o návštevnosti sa nepremietajú čísla zo Slovana.

HC Slovan Bratislava mal v rámci základnej časti KHL v poslednej sezóne až desaťkrát vypredané, čo znamená 10.055 ľudí. To sú čísla, o ktoré sa „fortunaligistom“ z našej najvyššej futbalovej súťaže môže iba snívať. Avšak, napríklad na medzištátny zápas medzi Anglickom a Slovenskom prišlo na trnavský štadión podľa oficiálnych údajov viac než 18-tisíc ľudí.

Je nepochybné, že ako hokej, tak i futbal majú nielen svojich hráčov, ale hlavne aj fanúšikov. Hoci futbal, aspoň na papieri, hrá oveľa viac hráčov, pri návšteve futbalových štadiónov častokrát nie je tento rozdiel vôbec poznať. Môžeme sa však pýtať, aká by bola návštevnosť nebyť rôznych výtržností, ku ktorým počas zápasov dochádza. Ale to už je úplne iná otázka.

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre