05032024pia

Basketbal a basketbalové správy z Levíc

V levickom tíme opäť Klein a Klár, trénerom Lutovský

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 19. Júla 2013 – Po tom, ako sa levický basketbal ocitol na pokraji priepasti, sa črtajú nové kontúry jeho fungovania. V novej sezóne sa s určitosťou nebude hrať česká Mattoni NBL, no vyzerá to tak, že sa budeme môcť tešiť na zápasy so slovenskou basketbalovou špičkou. Situácia v klube je totožná so situáciou v levickom futbale, odišiel hlavný sponzor, pretože sa z jeho strany realizuje takmer celá agenda klubu, čo je neúnosné a tak je otvorená otázka viaczdrojového financovania prevádzky klubu.

V Basketbale Levice opäť Klein a Klár, trénerom Lutovský

Bolo by totiž ranou pod pás fanúšikom levického basketbalu, keby sa v Leviciach prestal hrať basketbal na vrcholnej slovenskej úrovni, keďže v meste už niekoľko rokov vládne basketbalový ošiaľ. Preto sme sa porozprávali s marketingovým manažérom klubu Ladislavom Garajom, aby nám priblížil súčasnú situáciu v klube ako i predsavzatia do najbližšej budúcnosti.

Generálny sponzor Basketbalu Levice sa rozhodol už naďalej nesponzorovať fungovanie klubu. Súvisí toto ich rozhodnutie pre nesplnenie cielu v Mattoni NBL postúpiť v play-off ďalej? Príp. tomu boli aj iné dôvody?

V Basketbale Levice opäť Klein a Klár, trénerom Lutovský
 
RM - TECH - bazény na mieru, prekrytia, stavby, servis

Dôvodom nepokračovania spolupráce medzi klubom a doterajším generálnym partnerom klubu nebolo nesplnenie výkonnostných cieľov v poslednej sezóne. Hlavným dôvodom bola ekonomická situácia v podnikateľskom sektore.

Pôsobenie Astrumu Levice bolo prínosom pre obe ligy, návštevnosťou domácich zápasov dokonca patrilo k najvyšším v lige, mesto doslova žilo basketbalom. Nebola podľa Vás pre sponzora táto skutočnosť dostatočným ťahúňom pre sponzora?

Pán Gažo, ktorý reprezentoval svoje firmy a zastupoval ďalších sponzorov, ťahali basketbal v posledných šiestich sezónach s viac ako 80% zastúpením v rozpočte klubu. Teraz prišiel čas, aby sa do podpory najpopulárnejšieho klubu v regióne zapojilo viac subjektov s vyšším prispením, ako tomu bolo doteraz. Za to, koľko úsilia a vynaložených prostriedkov investoval pán Gažo do levického basketbalu, mu patrí nesmierna vďaka a nikdy by sa na to nemalo zabudnúť. Návštevnosť a záujem o basketbal v meste budú snáď dobrým dôvodom na vstup nových partnerov do klubu.

Ako vyzerá aktuálna situácia v levickom basketbale?

V lete sme prežili takpovediac klinickú smrť. Klub nepodal prihlášku do českej Mattoni NBL, len do slovenskej extraligy. Postupne sa sformovala skupina ľudí, ktorí chcú, aby mužský basketbal v meste nezanikol. V týchto dňoch sa tvrdo pracuje na napĺňaní základného rozpočtu a začína sa tvoriť nový káder.

V Basketbale Levice opäť Klein a Klár, trénerom Lutovský

Dala sa táto situácia ešte zvrátiť? V prípade, že áno, aké kroky mali byť vykonané?

Či chceme, či nie, vrcholový šport je hlavne vecou financií. Podobný osud v mnohých prípadoch ešte s horším koncom postihol už veľa klubov po celom svete.

Úprimne, spravilo vedenie klubu doteraz všetko efektívne a zodpovedne a súhlasíte s každým jeho doterajším rozhodnutím, ak sa pozrieme do blízkej minulosti?

Stojím za rozhodnutiami klubu. Za posledné štyri roky zažili Levice basketbalový ošiaľ vďaka ľuďom, ktorí v klube tvrdo pracovali. Ani do jednej akcie, či to už bolo All Stars Extraligy, Harlem Globetrotters, alebo zápasy reprezentácie, sme nešli stým, že na nich zarobíme. Nedávali sme šialené ceny vstupného, organizovali sme to prakticky sami a stálo nás to strašne veľa síl. Robili sme to pre fanúšikov, lebo si to zaslúžili. Kto robí, robí aj chyby. Určite sa nejaké spravili aj u nás, za svojimi rozhodnutiami si ale vždy budeme stáť. Aj dva roky v dvoch súťažiach súbežne boli veľmi náročné, robili sme to aj pre slovenský basketbal s cieľom spojiť obe súťaže, čo sa však vďaka sebeckému postoju slovenských klubov nepodarilo.

V Basketbale Levice opäť Klein a Klár, trénerom Lutovský

Množstvo zahraničných posíl určite do veľkej miery zaťažilo rozpočet klubu. Ste presvedčený o tom, že bolo nutné angažovať toľko zahraničných posíl a naopak, menej sa zamerať na levických odchovancov, či na slovenských hráčov?

Aj naším záujmom bolo hrať s čo najviac slovenskými hráčmi,  nakoniec, mali sme v kádri štyroch –piatich slovenských reprezentantov. Pomer kvality  a ceny u slovenských hráčov je však veľakrát neúnosný. Ďalším fiaskom sú ich ambície. Mali sme záujem aj o ďalších reprezentantov Slovenska. Pre niektorých boli Levice ďaleko, iní dajú prednosť radšej štvrtej lige vo Francúzku. Aj preto je zrejme reprezentácia Slovenska tam kde je. V tomto mali české kluby pred nami veľkú výhodu. Na lavičke mali niekoľko mladých odchovancov schopných kedykoľvek vybehnúť na palubovku a odohrať rovnocennú partiu s najlepšími Slovákmi.

Už je zrejmé, že aktuálna situácia v klube neumožňuje aj v budúcej sezóne účinkovať v Mattoni NBL. Je však už naša miestenka aspoň v slovenskej súťaži istá?

Do slovenskej extraligy sme podali prihlášku. Dali sme si termín do konca júla na definitívne rozhodnutie. Dnes však už verím, že v slovenskej extralige účinkovať budeme.

V Basketbale Levice opäť Klein a Klár, trénerom Lutovský

Ako to bude vyzerať so samotným kádrom do novej sezóny? Určite nastanú veľké zmeny. Vedeli by ste byť konkrétny, kto určite odíde/odišiel a kto príde, resp. ako sa tím doplní?

Vyzerá to tak, že z minuloročného kádra neostane v tíme nikto. Zmeny teda budú veľké. Ťažko sa nám začína stavať mužstvo, keďže ešte nemáme definitívny rozpočet. Postupne ale začíname oslovovať vytypovaných hráčov. Horúcou novinkou je, že sme sa dohodli na účinkovaní dvoch Levičanov a to nás veľmi teší. Do tímu sa po ročnej prestávke vracia Richard Klein, druhým navrátilcom po zranení je Vlado Klár. Ďalšie mená sú v štádiu riešenia. Do prípravy sa zapojí niekoľko mladíkov z mládežníckej základne.

Ako sa bude riešiť otázka hlavného trénera a asistenta? Už máte niekoho vytypovaného?

Trénerom extraligového tímu bude Ladislav Lutovský, pozíciu asistenta ešte doriešenú nemáme.

V Basketbale Levice opäť Klein a Klár, trénerom Lutovský

Ako bude vyzerať vedenie klubu? Nastanú aj tu nejaké zmeny?

Na pozícii športového riaditeľa klubu bude pôsobiť Ivan Dobrovolný, technický a marketingovým záležitostiam sa budem venovať tak ako doteraz ja. V klube sa vytvorila akási Správna rada, ktorú tvoria naši podporovatelia so skúsenosťami a kontaktmi v podnikateľskom sektore a vo verejnom živote. Títo ľudia nám pomáhajú v neľahkých začiatkoch a sú zárukou kvality fungovania klubu. Svoju podporu nám vyjadril aj jediný poslanec z okresu Levice v NRSR Ing. Milan Halúz. Prihlásili sa aj ďalší ľudia, ktorí chcú bez nároku na nejakú odmenu pomôcť pri zháňaní financií pre klub, za čo im ďakujeme.

Všeobecne v levickom športe panuje aktuálne veľmi zlá atmosféra. Ako iste vieme všetci, levický hokej je dlhodobo poddimenzovaný, z levického futbalu taktiež odišiel hlavný sponzor a stále nie je istá jeho budúcnosť a teraz je aj basketbal na kolenách. Čomu by ste pripísali tento stav?

Osobne si nemyslím, že náš región je na tom až tak biedne, aby najväčšie športy v meste bojovali o prežitie. Doteraz to bolo pre basketbal a futbal jednoduché. Dvaja fanatici „zabavili mesto“ a zvyšok podnikateľského sektoru nebol nútený byť až tak aktívny. Situácia sa však zmenila a verím, že teraz ten zvyšok potiahne športy v meste a tie prežijú.

V Basketbale Levice opäť Klein a Klár, trénerom Lutovský

Keďže levickí podnikatelia váhajú s podporou športu a keďže ste funkcionárom Basketbal-u Levice, prečo by mali levickí podnikatelia podľa Vás sponzorovať práve levický basketbal? Aké výhody má podľa Vás levický basketbal oproti napr. levickému futbalu, či hokeju?

Nechcem stavať ostatné športy do polohy konkurencie a vyzdvihovať sa nad ne. Každý by si mal v prvom rade uvedomiť, že podpora športu ovplyvňuje aj mládež, ich životný štýl, vzory a ich budúcnosť. Basketbal sa stal v posledných rokoch v meste fenoménom, miestom, kde sa stretávali rodiny, priatelia, známy... Diskutovalo sa o ňom takmer všade a takmer pri každej príležitosti. Pravidelne vypredaná športová hala bola jediným kultúrnym vyžitím a keď si porovnáme návštevy na kultúrnych podujatiach usporadúvaných mestom, alebo agentúrami s návštevami na basketbale, myslím si, že viac ani netreba k tomu dodať. Neskromne poviem, že Basketbal Levice bol vďaka záujmu televízií, novín a ostatných médií na Slovensku a v Čechách najlepším marketingovým produktom mesta. Teraz prichádza čas, aby mesto a podnikateľský sektor v ňom pomohli basketbalu prežiť.

Ako sami vidíte najbližšiu budúcnosť levického basketbalu?

Ja som večný optimista. Verím, že s pomocou všetkých Levičanov dokážeme postaviť mužstvo, ktoré nám bude prinášať radosť zo športu a prežijeme zaujímavú sezónu plnú kvalitného basketbalu.

Myslíte si, že slovenská extraliga bude dostatočným ťahúňom pre návštevníkov?

Ak fanúšikovia uvidia, že to, čo robíme, robíme na plno, keď uvidia bojovnosť a nasadenie hráčov, aj keby ich kvalita nebola taká ako posledné roky, určite na basketbal prídu. Myslím, že už každý pochopil, že v momentálnej situácii netreba mať veľké oči, pre mňa je to však akýsi návrat do pamätnej majstrovskej sezóny, do ktorej sme tiež nešli z veľkými očami a nakoniec z toho boli vypredané zápasy a boj o vstupenky.

V Basketbale Levice opäť Klein a Klár, trénerom Lutovský

Nemyslíte si, že neúčinkovanie v českej Mattoni NBL bude nielen pre levický ale aj pre celý slovenský basketbal krokom späť?

Ako som už povedal, dva roky sme bojovali o spoločnú ligy, žiaľ nevyšlo to. Život ide ale ďalej, možno trochu paradoxom je, že zrazu slovenským tímom konfrontácia chýba a potom ako padol aj česko-slovenský pohár, hľadajú momentálne cestu k Maďarom.

Aké ciele na umiestnenie v slovenskej extralige sú pre sezónu 2013/2014?

O tom je ešte teraz predčasné hovoriť, keďže stále nemáme vykrytý rozpočet a hlavne od toho bude závisieť, aký „mančaft“ dokážeme postaviť.

Chceli by ste niečo odkázať fanúšikom levického basketbalu?

Ďakujeme za stovky podporných reakcií, ktoré sme dostali v poslednej dobe. Spravíme všetko preto, aby sme 9.októbra, kedy odohráme prvý domáci extraligový zápas v derby proti Komárnu, zostavili mužstvo, ktoré nechá na palubovke srdce a na ktoré budú Levičania hrdí. Dovtedy nás ale čaká ešte veľa práce.

zdroj a fotografie: www.leviceonline.sk

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre