05022024štv

Levický hrad a Dobóovský kaštieľ Tekovského múzea v Leviciach sa dočká obnovy

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 10. októbra 2023 - Levický hrad a Dobóovský kaštieľ Tekovského múzea v Leviciach sa dočká obnovy. Ako informuje mesto Levice na svojej Facebook stránke, na 6. riadnom zasadnutí zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) 18. septembra 2023 schválili poslanci finančné prostriedky na obnovu niektorých častí hradu.

Levický hrad a Dobóovský kaštieľ Tekovského múzea v Leviciach sa dočká obnovy

Podľa ďalších informácii ide o odstránenie havarijného stavu hradbového múru Tekovského múzea v Leviciach, na ktoré NSK vyčlenil 120.000 Eur. "Začiatkom roka 2021 bolo zistené narušenie muriva na objekte Tekovského múzea náletovými drevinami, dažďom a mrazom, čo malo za následok uvoľnenie kameňov o veľkosti až do 24 centimetrov. V júni 2021 bol vypracovaný statický posudok s návrhom riešenia danej situácie a následne položkový rozpočet na odstránenie havarijného stavu," približuje mesto.

Prečítajte si aj:

Článok pokračuje nižšie :

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Ďalej pôjde o obnovu šachty studne v hradnom areáli Tekovského múzea v Leviciach, na čo NSK vyčlenil sumu vo výške 37.000 Eur. "Taktiež pôjde o obnovu Dobóovského kaštieľa Tekovského múzea v Leviciach: architektonicko-historický, reštaurátorský a archeologický výskum, dendrologický posudok, na čo je vyčlenených 67.000 Eur. V novembri 2021 bol vypracovaný statický posudok aktuálneho stavu Dobóovského kaštieľa, ktorý stanovil urgentne riešiť jeho havarijný stav. Poruchy, ktoré sa prejavujú ako trhliny a deformácie a odklon severnej obvodovej steny je potrebné bezodkladne sanovať na základe vypracovanej realizačnej projektovej dokumentácie," dodalo mesto Levice.

zdroj: Facebook Mesto Levice, foto: Andrej Budai foto video služby

Pozrite si časti našej video relácie "Levice vtedy a dnes", ktoré sa venujú práve Levickému hradu a súčasne aj naše video reportáže, v ktorých predstavujeme jednotlivé oddelenia Tekovského múzea v Leviciach:

Levice vtedy a dnes: Levický hrad - 1. časť:

...

KVALITNÝ NÁBYTOK, PRODUKTY TOPSHOP, DORMEO, DELIMANO, WALKMAXX, WELLNEO, ROVUS - NÓRSKA KOZMETIKA - PRE DOSPELÝCH - ŠPORT A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY - ŠKOLSKÉ POTREBY - ŠPERKY - ZĽAVY A AKCIE - KVALITNÝ ALKOHOL

Levice vtedy a dnes: Levický hrad - 2.časť:

Levice vtedy a dnes: Levický hrad - 3.časť:

Levice vtedy a dnes: Levický hrad - 4.časť:

Levice vtedy a dnes: Tekovské múzeum:

Tekovské múzeum v Leviciach - Práca prírodovedcov múzea:

Tekovského múzea v Leviciach - Farmaceutická expozícia:

Tekovské múzeum v Leviciach - Z entomologického depozitára:

Tekovské múzeum - Konzervátorská dielňa:

Tekovské múzeum - Stredoveké mince z Pukanca:

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre